Защо ви закъснява? 8 случая, в които бременността няма нищо общо

Много жени, водещи сексуален живот, се сблъскват с тази ситуация: датата е дошла, но критичните дни не са започнали и моментално предполагат възможна бременност. Понякога става дума дори за тези, които не са имали интимни връзки в продължение на няколко месеца.

Често срещана паническа реакция в този случай е да купите толкова тестове за бременност, колкото можете да носите. Най-често това се оказва ненужна загуба на пари и много стрес. Въпреки това, всички момичета трябва да знаят следното: пропуснатият месечен цикъл не означава, че сте задължително бременна. Е, освен в някои случаи.

Как се променя цикълът на една жена на 20, 30 и 40 години

Но забавянето може да бъде причинено от други причини, които определено трябва да знаете.

Увеличени тренировки

Тренировките са чудесни както за здравето, така и за тонуса. Прекомерните натоварвания обаче могат да повлияят на някои процеси в тялото ви. Ако тренирате твърде усилено, прекарвайки всеки свободен час във фитнеса, тогава тялото може да откаже да произвежда достатъчно естроген – женските хормони, необходими за завършване на менструалния цикъл.

Това води до липса на критични дни. Гимнастичките, професионалните атлети и танцьорите са изложени на риск от аменорея – липсата на менструация в продължение на три месеца или повече.

Колебания на теглото

Силни колебания в теглото (както понижаване, така и нарастване) понякога могат да забавят критичните дни. Вашето тегло може да повлияе на жлезите в мозъка, които са отговорни за регулирането на определени процеси в тялото, включително менструалния цикъл.

Значителна загуба на тегло, липса на висококалорични храни и обща липса на маса пречи на организма да произвежда естрогени, които са необходими за образуването на стените на матката. Подобно явление се наблюдава при хранителни разстройства като булимия и анорексия.

Повишеното телесно тегло също може да повлияе на менструацията, тъй като в този случай тялото, напротив, произвежда твърде много естроген. В резултат на това ендометриумът в матката расте и става нестабилен. Това води до твърде тежък месечен цикъл или до пълното му отсъствие.

Стрес

Ние всички редовно изпитваме стрес. Но знаете ли, че силните емоционални преживявания могат да повлияят на тази страна от живота ви като менструалния цикъл? Стресът, причинен от трудна раздяла с любим човек, упорита работа или проблеми в семейството, води до такова явление като хипоталамусната аменорея. В резултат на това зоната на мозъка, отговорна за производството на необходимите за менструация хормони, отказва да функционира правилно. Ето защо месечния цикъл може да дойде късно или да не започне изобщо.

Болест

Дори проста болест като настинка може да повлияе на менструалния цикъл, да не говорим за по-сериозно заболяване. Вашето тяло може да реши, че другите му функции са по-важни от месечното кървене. По този начин то жертва менструалния цикъл заради вашето възстановяване. И правилно.

Промяна на начина на живот

Този фактор е тясно свързан със стреса. Преместването в друг дом или град, промяна на работните графици, пътуване или по-ранни събуждания могат да доведат до неуспех на цикъла. Промените пречат на вътрешния часовник на тялото ви, който регулира хормоните. Обикновено такива промени се извършват само с един пропуснат срок. Веднага щом тялото ви свикне с променените обстоятелства на живота, менструалният цикъл се нормализира.

Лечение

Това е много често срещана причина за липсата на менструация. Особено когато става въпрос за контрацептивни лекарства или по-точно орални контрацептиви. Хормоналните хапчета или инжекции предотвратяват овулацията и без овулация няма да има менструация. Разбира се, това не означава, че никога няма да имате критични дни, докато приемате тези лекарства. Най-често има само кратък неуспех на обичайния цикъл, който след това се възстановява. Други лекарства, които могат да доведат до неизправности, са антидепресанти, химиотерапия и антипсихотици.

Поликистозни яйчници

Това заболяване засяга работата на яйчниците, тъй като те образуват кисти, които пречат на свободното освобождаване на яйцеклетката. Съответно овулацията не се появява. Поликистозното заболяване е често срещано явление, което засяга около 20% от жените. Други симптоми на заболяването са невъзможността да забременеете, да се увеличен или по-бавен растеж на космите, акне и повишаване на теглото.

Всяка трета жена в света чува тази диагноза след преглед при гинеколог!

Преждевременна менопауза

Някои жени изпитват феномена на преждевременна менопауза, което означава, че вече няма да имат менструация. Обикновено се говори за преждевременност, ако жената е под 40 години. Друго последствие е невъзможността да забременеете естествено.

Това са възможните причини за липсата на менструация. Като правило, те не представляват сериозна заплаха за здравето, но въпреки това, ако има страхове, не забравяйте да се консултирате с лекар.