Как се променя цикълът на една жена на 20, 30 и 40 години

20-годишните жени свикват с всички физиологични характеристики, свързани с менструалния цикъл.

Те се научават да се справят с болка и спазмите и също така намират правилните начини за предотвратяване на нощния поток. Въпреки това, с течение на времето, менструацията все още предоставя много изненади. Всички тези промени могат да доведат до идеята за възможни патологични процеси.

Говорим за неща, които не трябва да ви плашат на различните възрасти.

Какво да очаквате на 20 години?

Менструацията в юношеството е непредсказуема, появява се в най-неподходящия момент и се проявява с различни симптоми. Една 20-годишна жена очаква с ужас “тези дни” и се страхува от случайно изтичане на обществено място. С времето цикълът става редовен и симптомите не са изненада. С възрастта, много жени забелязват, че по време на следващата менструация болка в гърдите, спазми и болките, които преди това са ги плашели, навлизат в нормалното функциониране,при някои късметлийки дори изчезват.

11 причини да ви дойде 2 пъти в един месец

По това време момичетата обикновено започват да приемат противозачатъчни хапчета, които значително повлияват на репродуктивното здраве. Има положителен ефект от оралните контрацептиви: по-лесен период по време на менструация или пълна липса на смущаващи симптоми. Същевременно възрастта на младежите се свързва с най-стресиращите събития, включително прием в университет, търсене на работа, въвеждане в нов работен екип. Колкото повече стрес има в живота на момичетата, толкова по-често се оплакват от болка и крампи. Но има ли признаци, показващи необходимостта от консултиране с гинеколог?

Кога трябва да отидете при лекар?

Ако вашите спазми станат изтощителни, това би могло да покаже развитието на ендометриоза или фиброиди – доброкачествен тумор. Липсата на менструация в продължение на три или повече месеца с отрицателен тест за бременност може да означава синдром на поликистозните яйчници. В този случай се нуждаете от наблюдение от гинеколога и лечение. Също така не забравяйте да уведомите Вашия лекар, ако през вашия месечен цикъл трябва да сменяте тампона или превръзката си почти на всеки час.

Какви промени възникват след 30 години?

До 30-годишна възраст много жени мислят да имат бебе. Очевидното предимство на бременността и последващата лактация е, че за известно време можете да забравите за цикъла си и да се насладите на живота без симптоми на болка. И докато спрете да кърмите, имате всички шансове да избегнете появата на “тези дни”. Изглежда, че това е добра причина да не спрете лактацията възможно най-дълго. Обаче, рано или късно ще трябва да се върнете към реалността.

Не позволявайте това да ви изплаши. Много жени казват, че след раждането, спазмите по време на менструацията стават много по-малко болезнени. Това може да се дължи на факта, че отварянето на шийката на матката става все по-широко, така че тялото се нуждае от по-малко усилия, за да изтласка яйцеклетката. Ако забележите, че цикълът ви е започнал да се съкращава, това също не бива да ви притеснява. Например, ако по-рано на всеки 28 дни е настъпвал месечния цикъл, сега този период може да бъде намален до 25 дни.

Какво трябва ви разтревожи?

След 30 години здравето на репродуктивната сфера може значително да се разклати. Проблеми като ендометриозата, придружена от силна болка или фиброма, която води до силно кървене, са голяма опасност. Големи периоди между периодите на менструация може да показват преждевременна менопауза. Това явление не трябва да остава без надзор на лекарите.

Какво да очаквате на 40 години?

Чували сте много за менопаузата, но знаете ли за съществуването на такова нещо като пременопауза? Потенциално можете да очаквате началото на последната менструация някъде между 50-51 години. Известната светлина в края на тунела съществува, но вие имате 10 години, които тялото Ви прекарва в подготовка за края на плодородието.

В тази връзка пременопаузата не изглежда толкова вълнуваща перспектива. В тялото ви ще има само няколко яйцеклетки. Можете да очаквате нередовен цикъл. Например, кървенето може да отсъства няколко месеца, и внезапно ще доведе до обилна менструация. По това време прогестероновите и естрогенните нива се променят активно в тялото ви. Тези хормони играят голяма роля в настроението ви, така че не се притеснявайте, ако периодите ви карат да се чувствате отново като огорчен тийнейджър.

Кога трябва да посетите лекар?

Тежкото или слабо менструално кървене, дължащо се на прекомерна загуба на коса, суха кожа и по-бавен метаболизъм, може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза. Освен това трябва да се помни, че дори при нередовни периоди след 40 години все още имате възможност да забременеете.