Всяка трета жена в света чува тази диагноза след преглед при гинеколог!

Кистата на яйчника е вероятно една от най-често срещаните диагнози, които една жена може да чуе при посещението на гинеколог.

Това може да се получи дори и при млади момичета, когато менструалният цикъл тъкмо е започнал. Често лечението е недостатъчно, а коментарите на някои лекари са плашещи.

В следващите редове ще се опитаме да ви разкажем повече за тази диагноза, която всяка трета жена в света е получавала поне веднъж в живота си според статистика.

Какво представлява кистата на яйчниците

Кистата всъщност е „балонче” с различно съдържание. Кистите могат да се образуват във всички органи. Може да се образуват в резултат на възпаление или нарушено изтичане на секрет от жлезата. В яйчниците обаче те имат малко по-специален роизход. Един от структурните елементи на яйчника са фоликулите – малки мехурчета, в които има незрели яйцеклетки.

По време на менструалния цикъл част от фоликулите започват да растат, след което те тръгват напред. Един от тези фоликули става доминантен, а останалите се връщат обратно. Доминантният фоликул се пука и този процес се нарича овулация. От него излиза зряла яйцеклетка. Разкъсването на фоликула възниква, когато той е с размер 20 мм,

Функционална киста на яйчниците

Ще ви разкажем малко повече за най-често срещаният вид кисти на яйчниците – функционалните. Им два вида функционални кистина яйчниците – фоликулна и жлъчна. Механизмът на тяхното образуване е много прост. Ако доминантният фоликукл не се спука, то той продължава да расте и се образува фоликулна киста. Корпус лyтеум киcти – Фoликулнитe саковe oбикнoвeнo се paзтварят cлeд освoбoждaвaнe нa яйцe. Ho ако тopбичкатa нe се paзтвopи и oтварянeтo нa фoлиeвитe yплътнeния, мoжe дa се paзвиe дoпълнитeлeн флyид вътре в тopбичкатa и тoвa нaтрупвaнe нa тeчност пpичинявa жлъчнa киcтa.

Функционалните кисти обикновено са напълно безвредни и преминават само. Изключение прави само една ситуация. Фоликулярните кисти по правило произвеждат прекомерно количество женски хормони, по-специално естрадиол, който причинява растежа на ендометриалната лигавица на матката. Този растеж обикновено трябва да спре в средата на цикъла, тъй като след овулацията производството на естрадиол намалява и започва производството на прогестерон, който вече не расте в ендометриума, но го преобразува, за да започне бременност.

Ето няколко важни неща за функционалните кисти:

– Функционалните кисти никога не се нуждаят от хирургично лечение. Те или минават сами или се пукат чрез хормонални лекарства.

– Почти всяка киста на яйчниците може да бъде функционална.

– При всяка закъснение на менструацията, то първо се уверете, че не е настъпила бременност и става въпрос за киста и чак след това започнете с хормонално лечение за премахване на кистата.

– Ако имате киста по-голяма от 5 см се въздържайте от спорт и страстен секс, тъй като такива кисти могат да се спукат.

– Функционалната киста е грешка в даден менструален цикъл, т.е. след нейното изчезване не се изисква допълнително лечение. Често лекарите предписват употребата на контрацептиви, за които се предполага, че предотвратяват повторната поява на кисти но това не е така. Освен това след кратък курс на контрацептиви (3-6 месеца) с премахването на лекарството отново съществува риск от образуване на функционална киста.

– Важно е да запомните, че ракът на яйчника също може да изглежда като киста, тъй че е необходимо повече внимание и прегледи.

Източник: jenata.blitz.bg