Защо комарите хапят някои хора повече от други?

Има много теории за това, защо комарите атакуват някои хора, докато към други проявяват милост.

По-едрите хора, които отделят повече въглероден диоксид, пиячите на бира са подложени на внимателно проучване, тъй като се предполага, че са по-привлекателни за тези насекоми. Вече знаем едно нещо със сигурност – че генетиката и физиката на човека са ключовете за разбирането на тази фатална мистерия. Статистически само около един на всеки десет души е особено привлекателен за комарите.

Защо комарите атакуват някои хора, а не други?

Нека помислим какво търсят комарите, когато те кацнат върху кожата ни. Без намек за сексизъм можем да кажем, че само женски комари хапят, тъй като те се нуждаят от кръв от бозайници, за да нахранят яйцата си. Има само 150 вида в САЩ и всички те имат предпочитания за идеалната кръв. Експериментите са доказали това; учените са изпробвали предпочитанията на различни видове комари и са имали различни резултати.

Комарите си избират и искат най-доброто за яйцата си. Ние произвеждаме химикали и микроби, които съставляват нашия уникален мирис на тялото. Те знаят точно правилния химически микс и миризмата му, защото точно това представлява кръвта, която искат. Те могат да открият и тези атрактивни аромати на разстояние до 30 метра!

Какво представлява тази химическа смес?

Просто помислете, имаме 100 трилиона микроби, което е десет пъти повече от броя на човешките клетки, които притежаваме. Имаме уникален микробен подпис, който се дължи най-вече на генетиката. Това определя какъв вид бактерии се намират в червата и телата ни. Тези микроби са важна част от нашата имунна система, така че честото измиването няма да е от полза. Това със сигурност няма да попречи на комарите да се приближават, защото усещането за миризма е изключително остро.

Вашата кръвна група е друг фактор

Комарът преследва кръвта и ако помирише правилната, ще бъдете мишена. В един ограничен експеримент бе установено, че комарите предпочитат хора с кръвна група О два пъти повече от тези с кръвна група А. Очарователно е да знаете, че в 85% от случаите всъщност изпращате химически сигнал, посочващ коя кръвна група сте, който примамва комара.

И така, какво прави толкова вкусен коктейла за комарите?

Наличието на повече въглероден диоксид и пот е примамливо за комарите. Това се дължи главно на многото различни видове и огромните комплексни механизми за създаване на миризми, които всеки от нас притежава.

Млечната киселина изглежда определено е атракция за повечето видове комари. Когато ядете определени храни, като сирене, соя, кисело мляко и кисели краставички и тренирате, ще имате повече млечна киселина по кожата си. Това е много привлекателно за някои видове комари.

Не вярвайте на хора, които казват, че никога не са ухапани от комар! Факт е, че много повече хора са ухапани от комари, отколкото си мислите. Всичко се дължи на реакцията; хората реагират по различен начин на комарите. Това зависи от екологичните и алергичните реакции. Много хора са ухапани, но тъй като нямат симптоми, те са убедени, че не са привлекателни за комарите. Само ако знаеха!

За да обобщим, генетиката и нашата химическа / микробна смес определят дали ще бъдем ухапани от комари или не.

Изглежда има връзка между тях и кръвната група на човека. Количеството CO2, чесън или алкохол, които консумираме, или тъмно оцветени дрехи, са всички вторични фактори, които може да помогнат за защитата от ухапвания от комари.

Практически начини за да се защитите

Предприемането на няколко прости предпазни мерки може да помогне. Покриването на най-изложените части от кожата е предимство определено. Можете да се уверите, че поставяте билки и растения в градината или балкона, които всъщност отблъскват комарите. Избягвайте да излизате, когато влажността е висока (при зазоряване и свечеряване). Това е и времето, когато ветровете утихват, което дава на комарите по-добри условия на кацане. Но дори и да направите всичко това, комарите все още ще са привлечени от вас силно.