Дръжте комарите далеч, като засадите тези растения в градината си

Ухапванията от комари не само са досадни, но и представляват значителен риск за здравето.

Комарите се смятат за най-смъртоносното семейство животни в света и предават изключително вредни заболявания като малария, жълта треска, Chikungunya, вирус на Западен Нил, треска от денга, филариаза и вирус Zika. Комарите са привлечени от хора и други животни от аромата на въглероден диоксид и други съблазнителни аромати, които отделяме. За щастие има аромати, които могат да се използват, за да се предпазите от комарите, без да използвате химикали.

Развалнувани сме да споделим с вас 8 растения за градината, които могат да послужат като възпиращо средство за досадни комари.

Лавандула

Приятният аромат на лавандулата се възприема като ужасен за комарите. Като допълнителен бонус, лавандулата има и противогъбични и антисептични свойства. Можете да я засадите във вашата градина или в саксии, разположени близо до вратите и прозорците. За още по-добра защита, разтрийте цветята върху кожата си, за да освободите масла.

Невен

Невенът е лесно за отглеждане цвете, което съдържа тиофени, съединение с репелентни свойства за насекомите. Те са ефективни при възпирането на комари, листни въшки, трипси, белокрилки, бръмбари и буболечки.

Мушкато

Мушкато е невероятно привлекателно декоративно растение, което също може да възпре комари и няколко вида вредители. Тези бързо растящи растения могат да се отглеждат както на топъл, слънчев и сух климат, така и на по-студени места в сеялки и трябва често да се подрязват.

Розмарин

Това растение обикновено се използва за ароматизиране на ястия, но неговият дървесен аромат е ефективен и при защитата от комари, молци и мухи. Розмарина е също страхотен, когато искате да се насладите известно време около огъня без комари. Просто сложете в огъня листа от розмарин и миризмата, която се произвежда, ще задържи досадните комари на страна.

Мента

Ето още една билка, която има и друго предназначение, освен кулинарно. Изследванията установили, че маслото от мента може да се справи с  маларията, филариите и жълтата треска за период от 60-180 минути.

Джоджен

Джоджена е известен естествен репелент срещу комари. Сложете смачканите стъбла на растението в джобовете си и може да си гарантирате, че комарите ще останат далеч. Можете да го засадите около къщата си, за да предотвратите влизането на комарите.

Босилек

Босилека е не само вкусна билка, която можете да използвате, за да се насладите на любимата си италианска храна, но и е удобен естествен репелент срещу комари. Поради острия мирис, излъчващ се от листата, комарите предпочитат да не се доближават до него. Всъщност имаше проучване, което показа, че е потенциално токсичен за комарите.

Коча билка

Не само котката ви ще ви благодари, че имате в градина си тази билка, но също така ще можете да се насладите на спокойствието без досадни комари. Проучванията показват, че кочата билка е около 10 пъти по-ефективен от специализираните препарати против комари.