Как да разберете, че нивото на естрогена ви е високо?

Естрогенът е основният женски хормон, който отговаря за развитието и регулирането на репродуктивната система и половите характеристики като космите под мишниците, растежа на гърдите и менструалния цикъл.

Много е важно да го контролирате и да го поддържате в норма, тъй като, когато е в излишък, естрогенът може да причини здравословни проблеми и дори да доведе до развитието на рак при жените.

Има два случая, когато нивата на естрогенсе повишават естествено – през пубертета и по време на бременност. Това се случва и заради други причини, като влиянието на околната среда и начинът на хранене.

Ето 8 алармиращи знака, че в организма ви има прекалено много от този хормон и трябва да вземете мерки.

1. Подуване и болки в гърдите

Много жени усещат промени в гърдите си по време овулация, цикъл или бременност. Бюстът им става много чувствителен заради влиянието на хормоните. Ако имате по-силни болки в гърдите или сте забелязали, че са по-подути от обикновено, това може да е причинено от висок естроген.

Какво се случва с гърдите, когато не правите секс?

2. Рязка смяна на настроението

Естрогенът влияе на вашето психическо състояние и емоции. Тези чувства леко напомнят на ПМС симптомите. Може да се чувствате депресирани, да изпитвате безпокойство или пък рязко да сменяте настроението си.

3. Фиброцистични бучки в гърдите

Ако имате прекалено много естроген, гърдите ви могат да станат по-твърди. Това може да е и болезнено. Не се колебайте да отидете на лекар, ако сте открили бучка в гръдната тъкан.

4. Косопад

Обикновено това е мъжки проблем, но когато имате прекалено високо производство на естроген, може да започнете да губите повече коса от обикновено. Това може да доведе и до депресиращи състояния, тъй като за дамите косата е символ на женственост.

5. Качване на тегло

Не преяждате, не лежите на дивата 24/7, но забелязвате, че талията ви се увеличава. Това може да е знак на твърде много естроген. Може също така да страдате от подуване или трудност при отслабване, ако спазвате диета.

6. Нередовен менструален цикъл

За жените трябва да е важен знак, когато менструалният им цикъл, който обикновено е редовен, изведнъж започне да подранява или да закъснява. Менструацията е контролирана от нивата на хормоните в тялото, затова ако има дисбаланс в някой, целият период се променя.

11 причини да ви дойде 2 пъти в един месец

7. Чувствате се изморени през цялото време

Ако не можете да спите добре, може би се чувствате изморени през цялото време. Това е нормално. Но ако забележите, че сте по-изтощени от обикновено, без да сте променили начина си на живот, това може да е алармиращ знак, че трябва да проверите нивата на хормоните си.

8. Проблеми със съня

Излишният естроген може да причини нарушения в съня. Ако не може да заспите вечер или пък постоянно сте сънени, то най-добре проверете естрогена си.

Източник: iwoman.bg