11 причини да ви дойде 2 пъти в един месец

Доста неприятно е, когато всеки месец трябва да се справяте с менструацията: спазми, промени в настроението, съсипано бельо – всичко това само причинява негативни емоции.

Но когато се случи два пъти в един месец, това е абсолютно ужасно. Всъщност, менструацията два пъти месечно не е толкова необичайно явление. Средно продължителността на менструалния цикъл при здрава жена варира от 21 до 35 дни. Кървенето трябва да трае от 2 до 7 дни.

Следователно, вероятността, менструацията ще се появи два пъти месечно, може да бъде изчислена чрез прости математически средства. Трябва да сте наясно, че нередовните критични дни могат да имат различни последици за вашето здраве, в зависимост от възрастта и наследствеността.

Въпреки факта, че повечето от тези кръвоизливи не са опасни за здравето, трябва да се консултирате с лекар, който ще ви помогне да намерите причината и да напишете необходимите медикаменти, за да нормализирате цикъла си.

Има няколко причини, поради които критичните дни могат да се появят два пъти месечно, по-долу ще ги разгледаме по-подробно.

Злоупотреба с хапчета за контрол на раждаемостта

Ако пропуснете приемането на противозачатъчни хапчета, това може да доведе до нередовна менструация. Всеки път, когато забравите да вземете хапче, в тялото настъпва хормонално натрупване, което може да доведе до появата на менструално кървене.

Бременна ли сте?

Всички жени знаят, че бременността означава спиране на менструацията. Но, вярвайте или не, някои бременни жени все още преживяват “тези дни” по време на бременност. Наличието на кръвоизлив по време на бременност е доста общо нещо, особено през първия триместър. Това може да се дължи на фактори като прекомерно физическо натоварване, секс или наличие на полипи върху матката.

Ако срещнете имате проблем и имате подозрение, че може да сте бременна, колкото е възможно по-скоро, направете тест, за да определите състоянието си или да извършите ултразвуково сканиране. Трябва да се уверите, че плодът се развива в матката, защото извънматочната бременност може да бъде причина за нередовни секрети, освен това това състояние е животозастрашаващо за жената.

Наличие на полипи или фиброиди

Формите в матката, като полипи или фиброми, могат да се дължат на хормонални проблеми. Наличието на полипи може да причини кървене между менструалните периоди, особено ако те са били засегнати по време на секс. Миомата може да причини болки в гърба, подуване на корема, анемия, болка по време на полов акт и спонтанно кървене, което не е свързано с менструалния цикъл. Свържете се с вашия гинеколог, за да запазите час за ултразвуково сканиране или да извършите биопсия на матката или хистероскопия. Отстраняването на тумори обикновено осигурява нормализиране на менструалния цикъл и предотвратява непланираното кръвоснабдяване.

Наличието на инфекция

Възпалението или инфекцията на шийката на матката с инфекции като бактериален пренос или трихомониаза може да доведе до нередовно кървене и да навреди на здравето ви. Трябва да се вземат всички тестове и ако болестта се потвърди, лечението трябва да започне незабавно. Медицински проучвания показват, че инфекции като трихомониазата могат да увеличат риска от заразяване с ХИВ и други сериозни заболявания.

Анормална функция на щитовидната жлеза

Проблемите с щитовидната жлеза могат да имат директен ефект върху менструалния цикъл. Това се дължи на факта, че нейната работа се регулира от същите хормони като процеса на овулация. Проблемът може да бъде диагностициран чрез кръвен тест за определяне на хормоните на щитовидната жлеза. Ранното лечение ще доведе до възстановяване и нормализиране на менструалния цикъл.

Синдром на поликистозните яйчници

Полицистичността е хормонално заболяване, което засяга от 8 до 20% от жените.Това заболяване води до по-рядка овулация или дори отсъствие, което води до нарушаване на хормоните на естроген, прогестерон и тестостерон в тялото на жената. Един от многото симптоми на поликистоза е неравномерния месечен цикъл. Други признаци на заболяването могат да бъдат акне, увеличаване на теглото, увеличаване на растежа на космите в места, характерни за мъжете (горната устна или брадичката), проблеми със зачеването на дете. Ако смятате, че може да имате поликистозна болест, свържете се с вашия гинеколог.

Наличие на злокачествени клетки

Предракови или ракови клетки, открити във влагалището или в шийката на матката, също могат да причинят нередовна менструация. Тумор във влагалището може да ви накара да кървите. Освен това, някои проучвания показват, че само по себе си нередовното кървене може да доведе до тумор, така че навременното лечение може да предотврати доста сериозни последици за вашето здраве. За да се открие проблема, достатъчно е да се направи изследване, да се направи ултразвуково сканиране или да се направи биопсия.

Стресови състояния

Високите нива на стрес могат да доведат или до по-чести периоди, или до тяхното закъсняване. Това е така, защото хормоните, които са отговорни за работата на яйчниците и за овулацията, се контролират от частта на мозъка, която е отговорна за стреса. В случай, че имате проблеми в работата или в отношенията си с партньор, или не спите добре, защото сте нервни, тези хормони могат да повлияят на цикъла отрицателно. Ако сте под стрес, практикувате йога или медитация, просто говорете с някой, когото обичате. Ще бъдете изненадани, но това наистина помага.

Промяна в циркадните ритми

Ако се върнете от ваканция и откриете, че вашите критични дни са започнали по-рано от обикновено, това може да се дължи на скорошното пътуване. В зависимост от това докъде сте тръгнали, пътуването може да доведе до неизправност в тялото. Интервенцията в нашите циркадианни ритми, като например промяна на часовите зони или, например, работа нощна смяна, може да доведе до повреда на хормоналния цикъл. Ако пътуването е само веднъж и цикълът се е изгубил, проблемът ще бъде решен от самосебе си, но такива неща като постоянни нощни смени могат да направят нередовния цикъл нормален.

Ранен стадий на менопаузата

Настъпването на менопаузата, което може да започне на 35-годишна възраст, може да причини нередовна менструация и твърде чести и трудни критични дни. За съжаление, в тази ситуация една жена практически не може да промени нищо. Но има неща, които могат да облекчат хода на симптомите, като например приемане на лекарства или други лечения, които лекарят трябва да установи.

Остри промени в теглото и прекомерно натоварване

Прекомерното наддаване или загуба на тегло може да доведе до нередовна менструация. Това се дължи на факта, че рязкото изменение на теглото засяга хормоните на жената. Твърде активните спортове могат да имат същия ефект. В случай на ниско тегло или тежка физическа активност тялото може да предотврати узряването на яйцеклетките и началото на овулацията, тъй като смята, че такова стресово състояние не е най-доброто време за забременяване. Ако мислите, че вашето тегло е причина за нередовна менструация, се консултирайте с вашия лекар. Може би има някои външни фактори, които причиняват проблеми с теглото.