Ако не можете да спрете хъркането, естествените средства могат да ви помогнат (и на вашият партньор)

Били ли сте някога държани будни от силното хъркане на партньора си? Или още по-зле, някога да сте се събудждали от собствения си хъркане?

Въпреки всичко, хъркането е напълно естествено и почти всеки го прави. Хъркаме, защото гърлото ни става прекалено спокойно, когато сме в дълбок сън и започва да се движи. Въпреки това, тежкото хъркане може да причини безсъние, да наруши съня ни и да раздразни хората около нас.

Тук събирахме информация за някои естествени лекарства, които спират хъркането и предотвратяват по-сериозни проблеми като безсъние, наддаване на тегло и тревожност.

Хъркането се случва, защото ни липсва въздух през гърлото и носа, докато спим. Това причинява вибрация на околните тъкани, което води до този силен хъркащ звук. В някои случаи хората, които хъркат, имат повече назална тъкан (uvula), която е склонна да вибрира, отколкото други.

1. Опитайте малко ментово масло и Хидрастис.

Понякога хъркането се случва, когато човек е претоварен, поради запушен нос или гърди. Маслото от мента може да помогне да се отпушат синусите и да се облекчи възпаленото гърло. То обикновено действа като отхрачващо средство, за да помогне на дихателните пътища да се отворят, да очистят слузта и да намалят запушванията. Няколко проучвания показват, че съединенията, открити в ментовото масло, имат много антимикробни, антивирусни и антиоксидантни свойства, което означава, че те могат да се борят и с инфекции в дихателните пътища.

Хидрастиса е друго средство, което може да помогне при хъркането. Той може да облекчи задръстванията в гърдите и носните проходи. Среща се най-вече в билковите лекарства за алергии и простудни заболявания, поради антибиотичните и имуностимулиращи свойства. Освен това, някои изследвания показват, че лечебните растения като хидрастиса могат да подобрят имунната функция чрез увеличаване на антиген-специфичното производство на антитела, което го прави идеално естествено средство за бронхит.

2. Приемайте витамин С.

Витамин С е естественото лекарство, когато става дума за повишаване на имунната ви система и за стимулиране на здравето на дихателните пътища. Една от основните причини за хъркането е блокирането на дихателните пътища, причинено от нашите синуси. Това причинява отваряне на устата и удула вибрира.

Чрез консумирането на достатъчно витамин С, ще помогнете да изчистите синусите. Някои от най-добрите храни, богати на витамин С за консумация са броколи, портокали, лимони, червени пиперки, папая и най-важното, ананаси. Ананасите също съдържат агент за -борба със запушените синуси, наречен bromelain (ензим, който е известен със своите противовъзпалителни способности).

  • Изпийте чаша прясно изцеден портокалов сок или хапнете няколко парченца ананас час преди да си легнете.

3. Мента и сминдух

Храносмилането играе жизненоважна роля в моделите на съня и може да бъде една от причините, поради които съня ви е нарушен от хъркането. Ментата и сминдухът са чудотворни билки, които могат да излекуват хъркането, причинено от лошо храносмилане или киселинни заболявания в храносмилателния тракт. Освен това, те намаляват възпаленията в тялото, като бронхит, тъканна инфекция и хронична кашлица.

И двете могат да помогнат на тялото ви да се отърве от излишната киселина и също така да намалят шансовете за хъркане. Сминдухът може да се бори със сънната апнея и да подобри храносмилателното здравословно състояние, докато ментата облекчава храносмилането и симптомите на киселинен рефлукс.

  • Всяка от тези билки може да се намери в различни форми, като течност, прах и хапче.

4. Евкалипт

Евкалиптът в билковата медицина е известен като помощ при настинка и също така се оценява за способността му да намалява възпалението и да подобрява дихателните състояния. Приблизително 70% – 90% от евкалиптното масло е богато на антиоксидантни, противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Той може също така да се бори с бактериални, вирусни и гъбични инфекции, като същевременно помага да се поддържат чист дихателния тракт и да се предотврати образуването на слуз. Има различни начини да се приложи евкалиптното масло, за да се избегне хъркането през нощта.

  • Добавете няколко евкалиптови листа в парен инхалатор и дишайте през носа и устата си, за да изчистите вашите синуси.
  • Можете също да опитате да използвате парна купа. Поставете главата си над нея с гореща вода и я покрийте с кърпа за вдишване на пара.
  • Правете това точно преди лягане, за да помогнете да изчистите въздушните пътища и да намалите възпалението в носа.

5. Помислете за получаване на устна помощ.

Може да поискате да поговорите с Вашия лекар, за да получите устна помощ, която да ви помогне да отворите дихателните пътища, така че езикът ви да има достатъчно място и да не пречи на дишането ви. Има някои съобщения от Американската стоматологична асоциация, че устройствата, носени по време на сън, могат да бъдат ефективни в подпомагането на хората да спрат хъркането.

Устната апаратура се слага в устата като ортодонтски фиксатор, която поддържа челюстта, като я поставя в предна позиция, която държи горния въздушен път отворен.

6. Следете теглото си.

Понякога наднорменото тегло, особено около шията, може да доведе до по-тясно гърло, като по този начин увеличавате шансовете си за хъркане. Според проучване, направено от Lung India, обиколката на врата на пациентите, които хъркахат, е значително по-голяма от обиколката на врата при пациенти, които не го правят.

Това показва, че размерът на шията на индивидите играе важна роля в хъркането, а хората с наднормено тегло са по-склонни да хъркат. Намаляването на теглото може да подобри моделите на сън и да подобри здравето на дихателните пътища.

7. Вземете овлажнител.

Ако хъркането ви е причинено от назална конгестия или алергии, тогава сухият въздух може да влоши симптомите. Всъщност, сухият въздух допринася за хъркането поради факта, че изсушава гърлото ви и носните мембрани, което създава запушвания. Запушването след това ограничава ясния път на дишане, като причинява вибриране на тъканта.

Овлажнителят може да бъде идеалното решение на този проблем. Той ще премахне сухия въздух в помещението и ще създаде по-удобна среда за вашето тяло, белите дробове и дишането. Ако искате, можете да добавите и някои етерични масла, като мента и евкалипт.

8. Спрете пушенето.

Цигарите дразнят лигавицата на нашите назални кухини и гърлото, което ги кара да набъбват и да развиват катар. Когато назалното преминаване се претовари поради пушенето на цигари, става по-трудно да се диша през носа, защото въздушният поток се намалява.

Когато това се случи, е по-вероятно да хъркате и задръстванията се увеличават с всяка цигара. Дори непушачите, които вдишват вторичния пушек от други пушачи, са по-склонни да развият хронично възпаление в носа и гърлото, което увеличава риска от хъркане.

Ако не сте психически готови да се откажете от тютюнопушенето, опитайте се да намалите цигарите и да избегнете вдишването на дим поне 4 часа, преди да си легнете.

9. Подобрете храната си

Както бе споменато по-рано, храната, богата на антиоксиданти и ензими, които намаляват възпалението в тялото, е най-добрият начин да се премахне хъркането. Консумирането на млечни продукти точно преди лягане може да влоши хъркането, тъй като оставя слой слуз в гърлото и устата, която след това води до запушване на дихателните пътища.

Освен това се опитайте да избягвате да ядете големи порции точно преди лягане. Когато стомаха ви е напълнен с храна, той се изтласква срещу диафрагмата и повлиява на вашето ритмично дишане и е по-вероятно да хъркате.

Храни, които трябва да се избягват:

Пържена храна
Млечни продукти
Алкохол
Шоколад
Преработените храни
Прости въглехидрати

10. Естествено средство за намаляване на хъркането

Това лекарство е направено само от естествени съставки, които да ви помогнат да намалите количеството слуз, което тялото ви произвежда, да увеличите имунната си система и да осигурите хранителни вещества. Освен това, ще изчисти гърлото и носните ви пътища от излишния флегма, ще успокои назалното налягане и ще изчисти дихателните пътища.

Съставки:

2 моркови
2 ябълки
1/4 лимон
1 пръчка джинджифил
1 чаша портокалов сок
Смесете всички тези съставки заедно и ги пийте няколко часа преди лягане.