18 ежеднежни навика, които могат да облекчат болката в тялото ни

Болката е най-големият инвалидизиращ фактор в света и най-честата причина за консултиране с лекари в развитите страни.

Много от тези физически болки са резултат от нашия забързан или заседнал начин на живот. Тези болки лесно могат да бъдат избегнати, като се следват няколко здравословни навика и се придържате към здравословен начин на живот.

Ето и 18 ежедневни навика, които могат да ни държат здрави и щастливи.

Главоболие

Избягвайте да гледате екрани за дълги периоди от време

Преумората на очите е често срещана причина, свързана с главоболието. Всеки път, когато работите с компютър за дълъг период от време, очите в крайна сметка се преуморяват и започват да болят, същото важи и за очните мускули. За да го избегнете, следвайте правилото 20-20-20 на всеки 20 минути погледнете нещо, което е поне 20 метра отдалечено от вас за 20 секунди.

Намалете излагането на слънце

Излагането на топлината от слънцето може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове в мозъка и повишаване на температурата на кожата, като по този начин да се причини болка. Излагането на слънце може да доведе до възпаление на очите, което води до главоболие. Носенето на шапка и използването на слънчеви очила, докато сте на слънце, може да ви предпази от тези главоболия.

Вземете топъл душ

Вземането на топъл душ помага да се отпуснат напрегнатите мускули и да се облекчи главоболие. Също така, вземането на гореща вана и използването на електрически подложки могат да имат подобен ефект.

Избягвайте да пушите и пиете алкохол

Никотинът, който се съдържа в цигарите, е вазоактивно вещество. Това означава, че той променя размера на кръвоносните съдове в мозъка ви, причинявайки главоболие. Цигареният дим може също така да предизвика главоболие, причинявайки алергична реакция, като дразни носа и гърлото ви. По същия начин, алкохолът причинява подуване на кръвоносните съдове в мозъка Ви, причинявайки главоболие.

Най-лош е главоболието от червеното вино, защото съдържа тирамин, хистамин и сулфити – вещества, които са свързани с главоболието.

Намалете кофеина

В малки количества кофеинът може да помогне за облекчаване на главоболие и следователно е включен в някои лекарства за главоболие. Но консумирането на кофеин под формата на кафе, чай или безалкохолни напитки може да ви пристрасти към него. И, както установиха изследователи от Университета Джон Хопкинс, главоболието е обичаен симптом на наличието на кофеин, който се среща в 50% от хората пиещи кафе.

Пийте достатъчно вода

Дехидратацията е често срещана причина за главоболие. За даизбегнете това, поддържайте себе си правилно хидратирани. Но имайте предвид, че прехидратирането може да доведе до хипонатремия, състояние, при което натрият в кръвта се увеличава. Това може да доведе до главоболие, гадене и подуване – симптоми, които лесно могат да бъдат объркани с тези на дехидратация.

Болка в шията/врата

Упражнение за силни мускули на врата

Ушите и раменете са най-честите причини за болки в шията. Най-добрият начин да се противопоставим на това е чрез упражнения на шията за укрепване на мускулите на врата.

Стремете се да имате по-добра позиция на седене

Докато седите, важно е да сте изправени. Ако е възможно, изберете стол с облегалка за гърба. Ако работите с компютър или лаптоп, регулирайте височината му така, че да не се сгъвате, докато работите.

Практикувайте йога

Йогтаа помага чрез укрепване на вашите мускули на врата и гърба и облекчаване на всякакво напрежение.

Подобрете съня си

За да поддържате по-добре гърба си докато спите, опитайте да поставите кърпа под коленете си. Избягвайте да спите по корем. Използвайте не повече от една възглавница и не използвайте дебела възглавница. Използването на специална ортопедична възглавница е за предпочитане.

Болка в гърба

Поддържайте неутралната позиция на тялото, докато седите

Докато седите, винаги поддържайте изправена поза. Това помага да се намали стреса на гръбначния стълб и да се предотврати болка в гърба.

Разтягайте мускулите, които поддържат долната част на гърба

Различни упражнения като легнати гръбначни усуквания и разтягания помагат на мускулите, които са от решаващо значение за поддържането на здравия гръб.

Опънете прасците

Протягането на прасците може да намали болката в гърба, като удължи мускулите на бедрата. По-дългите мускули оказват натиск върху долната част на гърба и облекчават болката.

Практикувайте поза “кобра”

Тази поза помага за разтягане на мускулите в раменете ви. Също така премахва твърдостта на долната част на гърба и огъва и укрепва гръбначния стълб.

Плувайте

Плуванеto и другиte водни упражнения укрепват гърба и основните мускули. Също така, плаваемостта на водата отнема стрес от ставите.

Болки в краката

Носете удобни обувки

Докато ходим, стоим или бягаме, напрежението винаги е в краката ни. Носенето на неподходящи и неудобни обувки може да влоши нещата. Намирането на подходяща обувка е важно за намаляване на нараняванията и предотвратяване на проблеми с краката.

Пръсти в пръсти

Седнете на стол или на пода –  с десния си крак, прекосил лявото ти бедро. Залепете пръстите на лявата си ръка с тези на десния крак. Стиснете пръстите на пръстите заедно и задръжте за 10 секунди. След това разтягайте за 10 секунди.

Правете това по 3 пъти на всеки крак.

Масаж на стъпалото

Поставете тенис топката непосредствено под втория пръст на левия си крак. Бавно завъртете топката около стъпалото на крака си за 3 минути. Повторете това упражнение на десния крак.

Много е важно човек да знае как да остане здрав и да избягва вредните навици.