Това се случва с тялото ви, след като изпиете чаша кафе

За много от нас кафето е нещо повече от напитка – то е незаменима част от нашия ритуал за събуждане, нещо, без което не можем.

Независимо дали се наслаждавате на тишината на ранна утрин или на закуска със семейство, приятели или бизнес партньори, чаша горещо ароматно кафе винаги е добра идея.

Решихме да разберем какво се случва с тялото ни няколко часа след като се насладим на тази чаша кафе. Пригответе се – някои от нещата, които открихме, са доста изумителни.

Първите 10 минути

Кофеина навлиза в кръвта на тялото. сърдечния ритъм и кръвното налягане се покачват.

20 минути

Започвате да се чувствате по жив и фокусиран.Приемате по лесно информация и намирате бързо решения на проблеми. Всъщност кофеинът ви помага да се почувствате по-енергични и се свързва с рецепторите на мозъка.

30 минути

Тялото ви започва да произвежда повече адреналин.Това може да доведе до ярки образи, защото зениците ви се разширяват.

40 минути

Нивото на серотонин в тялото ви започва да се покачва. Това подобрява функцията на двигателните неврони, вследствие на което се чувствате физически по-силни.

4 часа

Kафе може да увеличи скоростта, с която клетките ви освобождават енергия. Когато това се случи, тялото ви започва да разгражда мазнините, дори и да не се движите. Кофеинът също стимулира и увеличава производството на стомашни киселини.

6 часа

Кофеинът в кафето причинява диуретичен ефект. Oсвен водата, тялото ви също губи някои важни витамини и минерали. Tова може да доведе до леки нарушения на калциевия метаболизъм.