10 странни, но реални неща, които се случват с нас, когато се влюбим

Да си влюбен често вдъхновява хората. Учените са проучили причините, поради които нашето поведение се променя толкова драстично, когато сме влюбени.

Те свързват тази промяна на поведението с различните “любовни хормони”, като допамин и окситоцин, които оказват влияние върху нашите емоции. Но това чувство наистина те кара да се чувстваш опиянен като от вино и може да бъде лек за болка?

Проверихме как учените обясняват популярните стереотипи за лудите неща, които хората правят, когато са влюбени. Тези сигнали и истински чувства могат да ви помогнат да разберете какво се случва в главата ви, когато сте влюбени.

10. Влюбените хора се държат като пияни.

След няколко чаши вино става по-лесно да комуникираме, дори и с хора, които почти не познаваме, ставаме по-наивни и страхът и безпокойството изчезват. Окситоцинът, един от “любовните” хормони, влияе върху тялото по същия начин, по който алкохолът. Забелязали ли сте някога, че пияните хора искат да прегъръщат всички около себе си? Окситоцинът се нарича “хормон на прегръдката”, защото ни кара да искаме да бъдем физически близки до други хора.

9. Влюбените наддават или свалят килограми

Има популярен израз в психологията, наречен “любов на килограм”. Много двойки качват тегло в началото на връзката. Може би, защото се опитваме да компенсираме прекомерната енергията, която използва тялото ни, или може би защото посещаваме кафенета и ресторанти два пъти по-често.

Между другото, учените са установили, че двойките, които качват тегло, са по-доволни от връзките си. Изследователите смятат, че това е така, защото партньорите изпитват по-малко напрежение и страх от отхвърляне поради външния си вид.

Не всички двойки обаче качват килограми. Американските проучвания на окситоцин, които се произвеждат от хора, които са влюбени, показват, че намаляват глада и регулират метаболизма. Така че, пеперудите в стомаха може също да показват, че сте свалили килограми.

8. Гласът им се променя

Американски учени са провели необичайно изследване. Те поискали от хора, които наскоро са започнали романтична връзка, да направят няколко телефонни разговора. Други участници слушали гласовете им и лесно можели да разберат, че говорят с приятел или с тяхната половинка.

По време на разговорите с приятелите и приятелките им гласовете на жените станали по-ниски и гласовете на мъжете по-високи.

7. Да си влюбен е като мания или пристрастеност

Помислете за времето, когато сте били влюбени. Вероятно си мислехте за човека, в който сте влюбили непрекъснато, искали сте да прекарате колкото се може повече време с него и вашите приятели ви казваха, че сте като обсебени.

Антрополога Хелън Е. Фишър установява, че когато човек е влюбен, същите части на мозъка са активни, както когато човек има зависимост към кокаин. Ето защо искаме да бъдем с хората, в които сме се влюбили все повече и се чувстрваме зле, когато не сме с тях.

6. Влюбените хора не могат да заспят

Много от нас са свикнали да мислят, че влюбените хора прекарват безсънни нощи, мислейки за техните положинки. Въпреки това, швейцарски проучвания показват, че средно човек, който е влюбен, спи по-малко с един час през нощта. И никой от участниците не се е почувствал уморен, така че качеството на съня не е било нарушено.

5. Сърцата на влюбените хора изскачат от гърдите им

Изпотяване, ускорена сърдечна честота, зачервено лице – това са очевидни признаци на тревожност. Но всъщност самото начало на развитието на една романтична връзка е придружено от същите симптоми. Така че, ако някой прави бузките ви румени, най-вероятно сте влюбени.

4. Влюбените хора искат да пишат стихове и да пеят любовни песни

Толкова много красиви стихове са написани от хора, които са влюбени!

Холандски проучвания показват, че романтичните чувства потискат аналитичното мислене, но развиват творческо мислене. Ето защо искаме да направим оригинални подаръци или изненади за някой, когото обичаме, дори ако няма основателна причина да го правим.

3. Да си влюбен е лек за болести

Няколко проучвания показват връзка между романтичните чувства и възприемането на болката. Участниците в експеримента, които са били влюбени, показват по-слаба реакция на външни фактори. Умерената болка е била намалена с 40%, когато хората са гледали снимки на някой, когото обичат, а по-интензивната болка е била намалена с 10-15%. Учените обясняват това, като отбелязват изместването на вниманието на участниците от болката им към любимата или любимия им.

Други изследователи открили, че допаминът се произвежда по-бързо, когато човек е влюбен и действа като естествен болкоуспокояващо. Така че, когато лекарите препоръчват да правим нещо, което обичаме, когато сме болни, тяхното предложение действително може да помогне.

2. Любовта е сладка

Холандски учени направиха интересно проучване. Участниците бяха помолени да напишат есе за реалния си опит: една група пише за любовта, втората – за завистта и третата – за нещо неутрално. След това вкусоха бонбони и вода. Учениците, които пишат за любовта, оценяват, че вкусът на храната е по-сладък.

1. Влюбеният човек е готов да направи всичко

Да бъдеш влюбен не само означава да бъдеш сексуално възбуден, но и готов да се грижиш за партньора си. Изследванията, извършени през 2014 г., излязоха с термина “състрадателна любов”, която е много важна част от романтичната връзка. Ако наистина се притеснявате, че вашият партньор забравя шапка или чадър, вие сте влюбени.

Влюбиени ли си се? Какви луди неща сте направили за някой, когото обичате?