Защо трябва да спим голи?

Хората се делят на 2 вида: такива, които предпочитат да спят с пижама и такива, които спят голи.

Първата категория хора е по многобройна, но експертите продължават да твърдят, че да спим голи е невероятно полезно не само за здравето, но и за настроението, благополучието и дори за сексуалния живот.

Обмислете тези предимства на съня без дрехи:

1. Американски учени твърдят, че във фазата на дълбок сън температурата на тялото ни бавно спада. Пижамите могат да нарушат естествените процеси в тялото и в някои случаи да доведат до безсъние или до чувство на дискомфорт.

2. Платът не позволява на кожата да диша, а при висока влажност в помещението тя дори може да стане място за размножаване на вредни бактерии.

3. Когато спите без дрехи, метаболитните процеси в тялото се нормализират, черният дроб се подобрява и дори кръвта се пречиства.

4. Също така в този случай започва активното производство на хормона окситоцин, което намалява нивата на стрес и може да забави възпалителните процеси в организма. Това нормализира работата на нервната система и намалява риска от депресия.

5. Спането без дрехи има положителен ефект върху здравето на жените. Бельото увеличава риска от възпроизводство на бактерии и гъбички и по-късно може да доведе до млечница.

6. Липсата на тъкан намалява вероятността от прегряване и изпотяване, поради което свежестта след вечерния душ се усеща след събуждане.

7. Спането голи също помага в процеса на намаляване на теглото. Преди да се събуди, тялото започва да произвежда хормона кортизол, който е отговорен за усещането за глад и предизвикването на апетит. Пижамите допълнително затоплят тялото, причиняват стрес и предизвикват по-голямо освобождаване на този хормон. Съответно, сутринта усещането за глад ще бъде много по-силно.

8. Накрая, “голия” сън има положителен ефект върху интимния живот. Когато и двамата партньори спят без дрехи, има голяма вероятност през нощта да правят секс. Съответно интимният живот ще стане по-ярък и по-интересен, а връзката – по-силна.