Защо се появяват разширените пори и как да се отървете от тях без да се подлагате на скъпи процедури

Откъде идват разширените пори? За да ги прикрият, жените стигат твърде далеч.

Всичко е свързано с намирането на подходящия крем, основи за грим, пудра, матови продукти, гледане в огледалото всеки час, изчистване на грима вечер и повтаряне на всичко това отново на следващия ден! В допълнение към грима, се използват и скраб и маски. Въпреки това, за да разрешите проблема с широките пори на кожата си, трябва да изберете интегриран подход. В тази статия ще ви разкажем как да направите това.

Разбрахме защо порите изглеждат големи и какво причинява мазния блясък на кожата ви. Събрахме и препоръки как да направите порите по-малки, без да харчите пари за продукти, които всъщност не действат.

Какво причинява разширяване на порите и какво да правим с тях?

Порите на кожата произвеждат масло-подобно вещество, наречено себум. Необходимо е кожата да бъде овлажнена и наситена с кислород. Също така той помага за усвояването на полезните съставки от козметиката. Но ако кожата произвежда прекалено много себум и не получава правилната грижа, порите се замърсяват и разширяват, което може да доведе до акне.

Основните причини за разширени пори:

 • Излишно производство на себум. Това може да се дължи на лоша храна, стрес, излагане на слънчева светлина без слънцезащитен крем, неправилна грижа за кожата или комедогенна козметика.
 • Намаляване на еластичността. С възрастта производството на колаген се забавя, кожата става по-малко еластична и порите изглеждат по-големи. Вредите, причинени от излагането на слънчева светлина, също водят до унищожаване на колаген.
 • Гени. Учените открили, че порите на азиатските жени не се променят много с възрастта, но порите на индийските жени стават по-големи. Не можете да промените гените си, но ако промените подхода си към грижа за кожата и храната, можете да помогнете на кожата ви да изглежда по-добре.

Какво може да се направи:

 • Намалете производството на себум. Преосмислете диетата, процедурите за грижа за кожата и съставките на вашата козметика.
 • Защитете кожата си от разрушаване на колаген чрез използване на слънцезащитни продукти всеки ден.
 • Спрете порите да стават по-големи, като ги почиствате редовно, овлажнявайте ги и използвайте не-комедогенна козметика.

Този подход няма да промени типа на кожата ви, но ще помогне да направите порите по-малки и по-ясни.

Добра храна

Ако лицето ви става мазно само 1 час след сутрешния тоалет, може би това е така, защото кожата ви произвежда твърде много себум.

Какво можеш да правиш:

 • Намалете броя на въглехидратите, които ядете. Захарта, бял хляб, бял ориз и други храни с висок гликемичен индекс правят кожата да произвежда повече себум и порите се блокират, което може да доведе до акне.
 • Добавете билки и подправки към вашата храна. Канела, риган, карамфил, джинджифил и чесън предотвратяват процесите, които водят до стареене на кожата и намаляването на еластичността.
 • Пийте зелен чай. Той съдържа полифеноли, които намаляват производството на себум и спомагат за намаляване на акнето.
 • Яжте повече риба и зеленчуци. Те намаляват вероятността от акне.

Почистване и овлажняване

Кожата с широки пори трябва да се хидратира и почиства два пъти на ден. Остатъците от козметика, мъртви кожни клетки и мръсотия блокират порите, което обикновено води до пробив.

След изчистване на кожата, трябва да я овлажните с продукт, който може да я предпази от UV-светлина, мръсотията, загубата на влага и да запази еластичността и.

Какво трябва да направите:

 • Използвайте пилинг маска, която съдържа салицилова киселина (до 1%) или гликолова или млечна киселина (2-5%), защото стимулират регенерацията на клетките и помагат да се запазят порите чисти.
 • Не използвайте скраб. Абразивните частици могат да увредят кожата и да причинят възпаление, което може да доведе до разширяване на порите.
 • Използвайте гелове, за да почистите лицето си. Геловете са много по-добри за мазна кожа, отколкото лосионите.

 • Не мийте лицето си с обикновен сапун. Киселинността на сапуна е от 8 до 10 pH мащаб, така че може да разруши защитния слой на кожата, което ще доведе до увеличаване на производството на себум. Можете да използвате продукти с рН не по-високо от 5.5.
 • Измийте лицето си някъде между 12 ч. и 16 ч. ако можете. По това време на деня кожата произвежда себум много активно, поради което често забелязваме мазен блясък в средата на деня.
 • Използвайте слънцезащитни продукти, защото ако не го направите, UV-светлината ще унищожи колагена в кожата ви и ще я направи по-малко еластична.
 • Използвайте крем или гел на водна основа, тъй като те хидратират кожата, без да блокират порите.

Изберете безопасна козметика

Козметиката е комедогенна, ако съдържа съставки, които могат да блокират порите като восък, масла, талк и други подобни компоненти. Кожата с разширени пори изисква козметика, която намалява производството на себум.

Полезни компоненти в козметиката:

 • Нордихирогаярея киселина, NDGA и саркозин. Те намаляват производството на себум.
 • Ниацинамид, цинков глюконат, цинков сулфат, кофеин, биотин и екстракт от кора от Enantia chlorantha. Всички те регулират функцията на потните жлези.

По-добре да не купувате козметика, която съдържа:

 • Талк – блокира порите. По-добре е да използвате минерални продукти.
 • Алкохолът изсушава кожата и нарушава естествения процес на отстраняване на мъртвите клетки на кожата.

  Имате ли ваши собствени начини да се отървете от разширените пори? Споделете препоръките си!