7 Вредни храни, които често даваме на децата си

Много деца започват да ядат храни, които съдържат много захар в още в най-ранна възраст.

Това кара вкусовите рецептори на детето да намалят чувствителността си, така че нормалната храна вече не изглежда привлекателна. Съществуват и храни, които децата не трябва да ядат поради физиологичните характеристики на тяхното тяло.

Как да научим детето да яде здравословна храна и кои привидно здравословни храни не трябва да ядат изобщо?

Сок

Соковете са популярни сред децата от различни възрасти. Те са удобни и се предлагат в ярки опаковки. Но това е мястото, където преимуществата на пакетирания сок свършват. Чаша сок съдържа 5-6 чаени лъжици захар. Разтворената захар незабавно се абсорбира в кръвта, което е лошо за метаболизма на въглехидратите.

Американската академия по педиатрия препоръчва да се яде плод вместо да се пие сок. Благодарение на фибрите в плодовете, сокът се абсорбира постепенно. Можете също така да опитате да ги накарате да пият прясно изцеден сок.

Йогурт

За да изберете здравословното кисело мляко, трябва да прочетете съставките. Първо, не купувайте най-опасните продукти с кисело мляко, които не се съхраняват в хладилника, а на открити рафтове. Второ, купувайте естествени кисели млека, вместо подсладени.

Йогуртите с плодове съдържат много захар, мазнини и калории, което води до това, че децата стават с наднормено тегло и риска от диабет се повишава.

Зърнени закуски

Корн флейкса, мюслите и други подобни храни изглеждат много здравословни в рекламите, които твърдят, че съдържат много витамини и минерали. Всъщност тези храни не съдържат никакви полезни елементи. Но това, което те съдържат, е много захар. Всички полоезни елементи на царевица, пшеница и овес се отстраняват по време на производството и остават само въглехидрати.

Много е трудно да се насити гладът с тази храна, така че само няколко часа по-късно детето ще бъде гладно отново. Добър заместител е овесената каша. Можете да добавите плодове и ядки, за да станете по-привлекателна за децата.

Мед

Децата преди навършване на 2-годишна възраст не трябва да ядат мед. Това не е само, поради възможна алергична реакция, но понякога медът съдържа бактерии, които могат да доведат до сериозно инфекциозно заболяване, наречено ботулизъм.

Грозде

Гроздето съдържа витамини и минерали, от които децата се нуждаят. Но има причина, децата да не могат да го ядат: зърната са големи и гладки и едно дете може да се задави.

Също така, гроздето е много трудно за обработване от храносмилателния тракт на детето. Бананите са чудесен заместител на гроздето за децата под 2 години.

Мултивитамини за деца

Витамините са доста спорна тема. Работата е там, че родителите често разчитат на знанията и опита си, вместо да се консултират с експерт, който е напълно погрешен и дори може да бъде опасен. Независимо от това как изглеждат безвредените животински витамини, те трябва да се предписват само от лекари.

Децата трябва да получат необходимите витамини от храната, няма нужда да им се дават добавки.

Млечни шейкове

Изправен пред избор между колата и млечния шейк, всеки родител със сигурност ще избере млечния шейк. Но както се оказва, те са също толкова опасни като колата и съдържат много мазнини и захар.

Последните изследвания показват, че пиенето на такава млечна напитка редовно може да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Този продукт е опасен дори за възрастните, да не говорим за деца.

Невъзможно е децата да се ограничават непрестанно и това не е и необходимо. Това, което е наистина важно, е да се оформи правилното отношение към сладките храни. Обяснете на децата, че сладкишите са десерти и те не могат да заменят нормалната храна. Ако човек има добри хранителни навици като дете, има голяма вероятност да яде здравословна храна, когато порастне.