Защо отнема толкова много време за възстановяване на жената след раждане?

Въпреки че е един от най-докосващите моменти в живота, раждането на дете носи много напрежение върху женското тяло.

Въпреки че отнема само 2-3 дни или дори 24 часа, докато някои млади майки напускат болницата, ако нямат никакви усложнения, процесът на рехабилитация всъщност трае много по-дълго.

Решихме да разберем какви промени изминава женското тяло по време на раждането и колко време наистина се нуждае за възстановяване.

Корема

Подкожната мастна тъкан в корема, която предпазва бебето от външни фактори, може значително да се увеличи по време на бременността. Хормоналните промени и ирационалното хранене улесняват процеса. Ето защо състоянието на женския корем в периода след раждането зависи от броя на излишните килограми, които е качила жената по време на бременността.

Коремните мускули след раждането се редуцират само след 6-8 седмици, а редуцирането им след цезарово сечение отнема повече време. Ако няма проблеми с диастазата (известна също като абдоминална сепарация), която изисква медицинска помощ, тогава майката може да започне физически упражнения 1.5-2 месеца след раждането. Ако една жена не се преуморява с упражнения, тя ще й отнеме 1-2 години, за да възстанови коремните си мускули.

Гърдите

По време на кърменето, женските гърди стават по-големи, поради разширенията на сегментите, които се заемат от млякото. Лигаментите и мускулите не могат да поддържат гръдната тъкан по същия начин, по който са я поддържали преди бременността, тъй като теглото й в следродилния период се увеличава 2-3 пъти. Това може да доведе до птоза или увисване на гърдите. Нещо повече, зърната и ареолите стават все по-тъмни, тъй като цветът може да стане прозрачен и син, а кръвоносните съдове могат да станат видими, тъй като кожата става по-тънка. Колкото повече кърма има една жена, толкова по-тежки са нейните гърди и за да се справи с увеличения товар, гърдите се нуждаят от подходяща подкрепа и грижа.

Колкото по-млада е майката, толкова по-еластични са нейните тъкани. Освен това колкото по по-добре са тренирани мускули на гърдите преди бременността, толкова по-малко време ще им се наложи да се възстановят след лактацията. За съжаление, не винаги е възможно да се върнете към първоначалните “момински” форми, но ако една жена упражнява мускулите си, тя може да получи добри резултати.

Правилното хранене, консумацията на витамини от групите А, В и С, лек ръчен масаж на гърдите, удобно поддържащо бельо и, разбира се, упражненията, могат да помогнат за запазването на красотата на гърдите и еластичността на кожата.

Мускулно-скелетна система

По време на бременността женската мускулно-скелетна система изпитва увеличен товар и тялото произвежда хормона релаксин, който е отговорен за еластичността на гръбначните връзки и мускулите. Това натоварване води до промени в гръбначния стълб, ставите на долните крайници, костите на таза и задните мускули. През този период центърът на тежестта се променя, причинявайки промяна на гръбнака, което може да доведе до болка и дискомфорт. След раждането се наблюдава драстично намаляване на нивата на прогестерон и естроген, което забавя метаболизма на организма и води до увеличаване на мастната тъкан.

Периодът на възстановяване на мускулно-скелетната система след раждането се развива постепенно и отнема 3-4 месеца. През това време жената може да почувства болка в ставите, костите и да страда от мускулни крампи. Извършването на специални упражнения, насочени към укрепване на задните мускули, могат да помогнат за справяне с болката в лумбалната област. Промените, споменати по-горе, могат да изчезнат напълно само ако една жена не е имала проблеми със своята опорно-двигателна система първоначално. Но, за съжаление, много жени днес страдат от аномалии като сколиоза и плоски крака от ранна възраст.

Матката

Матката преминава през много промени по време на бременността на жената и по време на процеса на раждане. Теглото на матката на жена, която никога не е раждала, обикновено е от 40 гр до 60 гр, докато жената, която е родила, има матка, която тежи приблизително 80 гр. В същото време теглото на матката веднага след раждането е 90 гр. Тези промени са резултат от мускулната хипертрофия, която се появява по време на бременност. Дъното на матката се намира на нивото на пъпа – затова майката изглежда все още бременна в първите няколко дни след раждането.

След като плацентата се отдели, матката изглежда като повърхностна рана и се лекува до 9-ия или 10-ия ден. През първите 3-7 дни обикновено има тежко маточно кървене, което постепенно намалява. След това, в следващите 6-8 седмици след ражданет0, има кървави проблеми, наречени лохия. Ако матката се свива нормално, тогава теглото й ще се понижи до 2 пъти след 10 дни. Около 1.5-2 месеца след раждането, матката ще се възстанови и ще се върне към обичайното си тегло, което е от 50 гр до 80 гр.

Маточна шийка

Щийката на матката също преминава през много промени. Веднага след раждането тя остава отворена около 10-12 см и на десетия ден след раждането, шийката се затваря напълно. До 21-ия ден външният й фаринг се затваря. След раждането шийката на матката променя формата си завинаги – тя става цилиндрична, вместо конична, а външният фаринкс се разрязва.

Тази гинекологична характеристика е естествена за всички жени, които са родили дете и може да се види само от гинеколог. Разбира се, такива промени не са налице, ако една жена е родила с цезарово сечение. 3 месеца след раждането, шийката започва да функционира както обикновено.

Менструалната функция

Процесът на рехабилитация на менструалната функция на жена, която е родила дете, е повлиян от много фактори – как се е развила бременността, наличието на каквито и да е усложнения по време на раждането, възрастта на жената, храненето, наличието на хронични заболявания, режима на сън и почивка, както и много други аспекти на живота на майката.

Като правило, жените, които не кърмят (а понякога и тези, които кърмят) преживяват първата им менструация (не лохия) 6-8 седмици след като родят, ако няма значителни аномалии. Много често цикълът на менструация на жената, която кърми, може да стане нормален едва след като приключи кърменето. Това се дължи на процеса на лактация и не се счита за патология, тъй като времето за възстановяване на менструалния цикъл варира за всяка жена.

По време на процеса на кърмене се генерира пролактиновия хормон, който стимулира производството на младо майчино мляко. Това е един и същ хормон, който потиска производството на хормони в яйчниците, както и овулацията. Точно като менструалния цикъл, овулацията се възстановява след края на кърменето, но не дава гаранция, че жената не може да забременее през този период.

Вагина

Влагалището е мускулен орган, който също претърпява известен брой промени по време на раждане. Мускулите му се простират и губят еластичността си, но това е съвсем нормален процес в тази ситуация. Въпреки това, много жени се притесняват, че размерът на вагината им ще бъде по-голям след раждането и че това ще има отрицателен ефект върху качеството на интимния им живот. Истината е, че няма причина да се притеснявате, защото вагината губи формата си само временно.

3-4 дни след раждането, отоците изчезват и няколко седмици по-късно всички ожулвания и пукнатини се самолекуват (ако няма тежки травми и рани), така че стените на вагината отново да станат бледо розови. Само структурата на тези стени се променя вечно – вагините на раждалите жени имат гладки стени в сравнение с тези на жените, които не са имали деца. Това всъщност е причината за илюзията, че размерът на влагалището се увеличава след раждането.

Периодът на възстановяване на влагалището след раждането варира от 6 до 8 седмици. Този процес зависи от възможните усложнения и индивидуалните особености на тялото. Необходимо е обаче да останете въздържатели от интимни ласки, за да предотвратите появата на инфекция на наранената повърхност на матката. Специалните упражнения Kegel ще ви помогнат да възстановите мускулите на вагината по-бързо – просто стискате и отпуснете мускулите на таза по 15-20 пъти 5 пъти на ден.

Психологическо и емоционално натоварване

По време на следродилния период младите майки често страдат от атаки на неразумно безпокойство, умора и драстични промени в настроението. Една жена изпитва огромно психологическо натоварване, постоянно се тревожи за здравето и правилното развитие на детето си, не спи достатъчно и постоянната умора може да доведе до намаляване на нейните психомоторни реакции.

Някои жени страдат от следродилна депресия. Причините за това депресивно състояние могат да бъдат чувството за вина на младата майка поради липсата на време, както и подсъзнателно убеждение, че бебето е причина за временната несъстоятелност на жената. Тази ситуация изисква помощта на експерти или поне консултация с психотерапевт, който ще помогне на майката да преодолее проблемите си и да започне да се наслаждава на майчинството си.

Най-общо казано, една жена, която току-що е станала майка, се нуждае от помощта, подкрепата и разбирането на близките си приятели и семейство, редовни разходки на чист въздух и пълен и балансиран хранителен план.

Бонус

Лаура Фрай е американка, която споделя пример за това, колко сложен е процесът на рехабилитация на жената след раждането на нейната Facebook страница. Тя показа, че хартиена чиния с диаметър от 22 см /8,6 инча/ е равна на среден диаметър на плацентата, която оставя рана в матката след раждането.

Имате ли дете? Какви проблеми срещнахте през периода след раждането и как успяхте да ги преодолеете?