Защо не трябва да седим с кръстосани крака?

Често седим, кръстосвайки краката си. Повечето хора правят това автоматично.

Подобна позиция се смята за изключително елегантна и красива. Но знаехте ли, че това също оказва неблагоприятно влияние върху здравето? Трябва да сте запознати с всички опасности, свързани с този навик.

Внимание, опасност!

Да, една жена, която седи в такава позиция, изглежда по-привлекателна и секси, особено ако има красиви крака. Мъжете също често слагат крак върху крак – това им дава изтънчен, елегантен и дори аристократичен вид. За съжаление, тази стойка е изключително опасна, особено ако я правите често и за дълго време. Тя оказва неблагоприятно влияние върху функционирането на системата за кръвоснабдяване и при определени условия дори може да причини парализа.

Нервно увреждане и парализа

Ако непрекъснато седите с кръстосаните крака, можете да повредите фибуларния нерв. Нервните влакна в това положение са сгъстени и опънати. Да, понякога краката просто изтръпват и вие временно губите чувствителността на крайниците. Но в някои случаи парализата може да е постоянна. Заслужава ли си рискът?

Високо кръвно налягане

Дори и да нямате никакви проблеми с кръвното налягане, може да ги създадете в подобна позиция – това бе потвърдено и от проучванията, проведени през 2010 година. Факт е, че катокръстосвате краката, прекъсвате нормалното кръвоснабдяване в долните крайници, в резултат на което кръвта започва да се натрупва във вените на краката. На сърцето му отнема повече време, свива се повече и по-бързо, което води до повишаване на кръвното налягане. Излишно е да казваме колко опасна може да бъде хипертонията?

Промяна на пропорциите на таза

Ако заемате подобна позиция дълго време и редовно, тогава структурата на опорно-двигателния апарат се променя. Вътрешните мускули на бедрото стават по-къси, но външният мускул се удължава, което засяга работата на ставите. Тенвият е огънат, рискът от изместване на ставите се увеличава.

Вени-паяжина и разширени вени

Отново в тази поза кръвообращението се възпрепятства, в резултат на което се натрупва кръв в съдовете. Налягането във вените расте и стените им постепенно се простират, губят еластичността си – по кожата започва да се появява мрежа от съдове. Увеличава се вероятността от разширени вени.

Разбира се, от време на време можете да кръстосвате крака, но не забравяйте, че ако прекарате цялото време в тази позиция, това е опасно за вашето здраве.