Защо не можете да спите през нощта и как да се отървете от безсънието?

Около 15% от населението страда от безсъние.

Хората се нуждаят от около 8 часа пълноценен сън всяка нощ, за да поддържат нормалното състояние на физиологичното и психическото здраве. Ние проучихме причините за безсъние и открихме ефективни методи, за да се справим с него.

Като следвате тези прости препоръки, ще можете да забравите за безсънието завинаги и да се насладите на приятни сънища всяка вечер.

1. Множествена склероза

Учените от Калифорнийския университет проведоха проучване, което показва връзка между множествена склероза и безсънието. Сред 2300 души с множествена склероза – 70% от тях имали разстройство на съня.

Заедно с чувство на умора (отличителна черта на множествена склероза) човек не може да заспи в продължение на поне 30 минути. Те често трябва да приемат хапчета за борба с безсънието. Хората на възраст от 20 до 50 години са в рисковата група.

2. Стрес

Резултатите от проучване на Американската академия по сън показват, че стресът може да причини безсъние. Томас Рот и колегите му са убедени, че начинът, по който пациентът се справя със ситуацията, е много важен. Колкото повече можете да отвлечете вниманието си и да се дистанцирате от източника на стрес, толкова по-добре.

Когато човек постоянно е под стрес, безсънието може да стане хронично.

3. Енергийни напитки

Потреблението на енергийни напитки се е увеличило през последните няколко години. Четиригодишно проучване, проведено от експерти от Университета Camilo José Cela (UCJC), оценява положителните и отрицателните ефекти на енергийните напитки върху хората. Участниците твърдят, че имат повече сила и издръжливост, но стават по-нервни и страдат от безсъние.

Негативните последици са свързани с кофеина в напитките, който стимулира централната нервна система.

4. Астма

Екип от изследователи от университета в Питсбърг е установил, че безсънието е широко разпространена при възрастни с астма. 37% от пациентите, които имат проблеми с дишането, също имат нарушения на съня. Участниците с безсъние изпитват трудности да се справят с тяхното състояние и страдат от депресия и други симптоми.

Учените смятат, че е много важно пациентите с астма да лекуват безсънието си възможно най-скоро.

5. Инсулт

Проучване, проведено от учени от Университета в Съри, показва, че пациентите, които са прекарали инсулт, също имат проблеми със съня, които оказват влияние върху качеството на живот като цяло. Изследователите вярват, че проблемите със съня, изпитвани от пациентите с инсулт, се дължат на редица фактори, които допринасят за това, като по-голямо психическо напрежение, болка и дискомфорт, както и намалени нива на физическа активност.

Значението на съня през периода на възстановяване не трябва да се подценява, защото сънят помага на човека да запази физическото и психическото си благосъстояние.

6. Алкохола

4 970 възрастни взеха участие в проучване в университета “Джон Хопкинс”. Участниците разказаха на учените за броя на дните, в които през последните 3 месеца са пили 4 или повече напитки. Отговорите бяха използвани за изчисляване на средния брой дни, в който участниците са пили алкохол. Участниците също така твърдяха, че са имали проблеми със съня.

Резултатите показват, че хората, които пият 2 или повече пъти седмично, често са по-податливи на проблеми със съня.

7. Менопаузата

Известно е, че жените по-често страдат от безсъние. Новото проучване в Пенсилванияския държавен университет показва, че по време на менопаузата рискът от безсъние се увеличава няколко пъти. Най-популярните оплаквания са затрудненията при заспиването и намаляване на цялостното качество на съня.

От 3 302 участници, повече от една трета са имали проблеми с безсънието. Те съобщават, че се събуждат през нощта.

8. Слаба имунна система

Д-р Eamonn Mallon от университета в Лестър показа, че имунната система може да бъде причина за безсъние. Биологът казва, че популярно погрешно схващане е, че когато сме болни, спим повече. Въпреки това, проведеното от него проучване показва, че безсънието, причинено от болест, е много широко разпространено.

Слабата имунна система може да доведе до заболяване, което причинява нарушение на съня.

9. Гледане на телевизионни предавания

423 души на възраст от 18 до 25 години са участвали в проучване в Мичиганския университет. Те проведоха онлайн проучване, в което се оценяват редовните телевизионни предавания, следите от преживявания, качеството на съня, умората, безсънието. Брейн слоча е понятие дефинирано като “гледане на няколко последователни епизода от едно и също телевизионно шоу наведнъж”. Авторите на изследването твърдят, че тъй като телевизионните предавания обикновено са напрегнати, зрителите трябва да бъдат напълно потопени в сюжета им.

В резултат на това интензивно взаимодействие с телевизионното съдържание може да изисква по-дълъг период на възстановяване и настройване за сън. Това може да причини безсъние.

Какво помага за по-добър сън:

1. Йога

Изследванията в изследователския институт на групата в Сиатъл показаха, че практикуването на йога в продължение на 12 седмици може да помогне да се освободим от безсънието. 249 души взеха участие в проучването, като правеха йога и аеробика. В резултат на това тяхното качество на сън се е увеличило и нивото на депресия и стрес са намалели.

Жените, които преминават през менопаузата, трябва да направят йога, тъй като тя ще им помогне да се отърват от безсънието.

2. Билки

Разстройството на съня може сериозно да засегне живота на човека и е свързано със серия от заболявания, включително затлъстяване, депресия, тревожност и възпалителни процеси. В работата си за алтернативни и допълващи терапии, Робърт Ронтрий описва няколко растения, които могат да се използват за подобряване на качеството на съня. Такива билки са валериан, хмел, лайка и мъст.

Този подход на лечение е добър, защото е естествен, безопасен и ефективен. За да се избегне безсъние, също така се препоръчва да се отървете от храни с много подправки.

3. Сок от череши

Изследователи от Държавния университет в Луизиана установяват, че пиенето на черешов сок два пъти дневно в продължение на 2 седмици е помогнало да се увеличи времето за сън с близо 90 минути при възрастни с безсъние. Черешите са естествен източник на мелатонин, хормон, който помага за регулиране на цикъла на сън-събуждане.

Ако пиете черешов сок сутрин и вечер, ще забележите, че проблемите с безсънието ще изчезнат. А напитките, съдържащи кофеин, не се препоръчват.

4. Светлинна терапия

Според Грейс Дийн от Университета в Бъфало светлината играе основна роля в запазването на стабилността на циркадните ритми. Голямо количество светлина или липса на това ще повлияе на вашия цикъл на сън.

Това не е ново нещо при лечение на нарушения на съня със светлина, но това проучване тества уникален метод. Очилата с вградени лампи са преносими алтернативи на огромни леки кубчета, които са били използвани в миналото.

5. Медитация

Дейвид Блек с колегите си в Университета в Южна Калифорния проведе малко клинично проучване в Лос Анджелис през 2012 г., а анализът им включва 49 индивида (средна възраст 66 години). Резултатите показаха, че медитацията на вниманието играе роля при решаването на проблемите, свързани с безсънието.

Медитиращите пациенти показват подобрение в качеството на съня. Депресията им изчезна, както и безпокойството, стресът и умората.

6. Оранжеви очила

Знаейки, че хората с безсъние също е малко вероятно да променят начина си на мислене, изследователи от Медицинския център на Колумбийския университет изпробваха метод за намаляване на неблагоприятните ефекти от експозицията на светлината вечер, като същевременно позволиха използването на устройства, излъчващи синя светлина.

Използването на оцветени в кехлибар очила, които блокират синята светлина, намалява ефектите. Освен да се отърве от безсъние, артериалното налягане на пациентите намалява.

7. Правилната позиция

Всеки има любимите си пози за сън, но както се оказа, някои позиции са по-добри от други. Според д-р Джон Дулиард, спането на лявата страна е от полза за вашето здраве.

Подобна позиция улеснява лимфния дренаж от мозъка, насърчава правилното храносмилане и поддържа здравословна функция на далака. Така че, опитайте да спите на лявата си страна и да видите как ще се чувствате.

Някога страдали ли сте от безсъние? Как се преборихте с него? Споделете вашите истории с нас в секцията за коментари по-долу!