Ефективни начини да подобрите слуха си

Почти всеки, осъзнава, че колкото повече пораства, започва да натиска бутона за увеличаване на звука по-често.

Има 2 често срещани събития, които водят до загуба на слуха във времето: възраст и шум.

Тъй като остарявате, малките косми в вътрешното ви ухо започват да се разпадат и не са в състояние да вдигнат определени звукови вибрации, както преди. В допълнение към това, прекомерният силен шум може да увреди космените клетки вътре в ушите, което води до преждевременна загуба на слуха.

Добрата новина е, че има много неща, които можете да направите, за да избегнете загуба на слуха, предизвикана от шума, и да запазите загубата на слуха, свързана с възрастта, да се влоши. Тук събрахме информация и съвети, които да ви помогнат да задържите слухае си остър.

1. Избягвайте силния шум

Най-добрият начин да предотвратите и подобрите загубата на слух, предизвикана от шума, е да се стоите далеч от силните шумове колкото е възможно повече. Може да се чудите: “Колко шум е твърде много шум?” За някои хора силата на звука може да бъде субективна, но има много обективни начини да го опишем, за да го направим разбираем за всички.

 • Обикновено шумът може да бъде достатъчно силен, за да повреди слуха ви, ако:
 • Трябва да повишите гласа си, за да говорите с други хора или да накарате други хора да ви чуят.
 • За теб е трудно да чуеш какво казват хората около теб.
 • Ушите ви болят.
 • След това сте със заглъхнали уши или пък започват да пищят.

Единственият начин за измерване на нивата на шума е в децибели (dB). Колкото по-голям е броят, толкова по-силен е шумът. Звукът, измерен над 85 dB, може да увреди ушите ви, особено ако сте изложени на него дълго време.

Например:

Шепот= 30 dB
Разговор между 2-ма = 60 dB
Трафик = 80 dB – 85 dB
Мотоциклет = 90 dB
Възпроизвеждане на силна музика чрез слушалки = 100 dB
Излитане на самолет = 120 dB

С технологията, която разполагаме, е много лесно да измерите нивата на шума. Можете да инсталирате приложение на смартфона си, да го калибрирате и да получавате точни показания за нивата на експозиция на шума.

2. Бъдете внимателни, когато слушате музика

Възпроизвеждането на силна музика през слушалките може да бъде едно от най-опасните неща, които можете да направите за здравето на слуха ви. Това е така, защото когато поставяте слушалки вие също се опитвате да заглушите външните звуци, което ви позволява да слушате музиката на висок тон. Не забравяйте, че намаляването на звука на музиката дори само малко, може да даде огромна разлика за вашето здраве.

За да избегнете увреждане на слуха си, ето някои съвети, които да разгледате:

 • Избирате да купувате слушалки с шумопотискане, вместо да увеличавате силата на звука, за да заглушите външните звуци.
 • Регулирайте силата на звука до точката, в която можете да слушате музиката удобно, но НЕ по-силно.
  Избягвайте възпроизвеждане на музиката на повече от 60% от максималната сила на звука.
 • НЕ използвайте слушалките си повече от 1 час. Опитайте се да правите поне 10 минути почивка от време на време, за да оставите ушите си да дишат и да ги предпазите от инфекция.

3. Защитете ушите си по време на шумни събития

Когато сме изложени на силни шумове в продължение на дълъг период от време, ние постепенно ще започнем да губим слуха си, без дори да го осъзнаваме. Това е така, защото увреждането на силното излагане на шум обикновено е постепенно, така че ще бъде незабележимо, докато симптомите не станат по-изразени. Силното излагане на шум може също да предизвика тинитус (звънене, бръмчене или шум в ушите или главата), което може да доведе до загуба на слуха и в двете уши.

Важно е да защитите ушите си от изключително силен шум, който може да се възпроизведе на концерти, барове, нощни клубове, пътни работи, спортни събития и др.

Ето някои съвети, които да разгледате:

 • Преместете се далеч от силния източник на шум.
 • Направете почивка от шума на всеки 15 минути.
 • Дайте на ушите си около 18 часа да се възстановят, след като ги изложите на прекомерен шум.
 • Помислете за носене на тапи за уши. Можете да си купите “музикални слушалки”, които могат да се използват повторно, за да се намали обемът на музиката, без да се изкривява звука.

4. Добавете малко кардио в живота си

Подобрете слуха си с упражнения. Неотдавнашно проучване показа, че с повишаване на нивата на сърдечно-съдовото здраве идва повишена чувствителност на слуха. Съществува връзка между сърдечно-съдовата система и функционалната способност на органите и тъканите във вътрешното ухо.

Чрез упражняване подобрявате кръвообращението, което се придвижва до ухото на костите и мускулите. Когато кръвообращението се улеснява от тренировка, хранителните вещества като антиоксиданти и защитни протеини от топлинен шок ще се движат във вашата система и ще подобрят слуха ви.

 • Когато решите да се упражнявате, за да предотвратите загуба на слуха, трябва да извършвате големи движения на мускулите като ходене, колоездене и плуване за поне 20-30 минути в даден момент, 5 дни в седмицата.
 • Опитайте и аеробни упражнения. Те могат да отклоняват кръвния поток от по-малко метаболитно активни части на тялото (т.е. органи и тъкани на вътрешното ухо) до по-метаболитно активни части на тялото (т.е. скелетни мускули, ангажирани с упражнения).

5. Правете упражнения, които подобряват слуха ви

Човешкият мозък играе много важна роля при обработката на звуковата информация, която получават нашите уши, и ние не можем да го пренебрегнем. Неотдавнашно проучване, направено от Университета на Пенсилвания, показва, че има връзка между загуба на слуха и умствени състояния като тревожност и депресия.

Изследванията показват, че загубата на слуха може да доведе до атрофия на сивата материя в слуховите области на мозъка, особено при по-възрастни хора. Следователно, някои мозъчни упражнения като решаване на пъзели и звукови игри могат да накарат мозъка ви да се размърда.

 • Започнете да играете стратегически игри. Стратегическите игри, кръстословиците и мозъчните тийзъри осигуряват голяма умствена тренировка. Те се основават на способността на мозъка да формира и поддържа когнитивни асоциации. Опитайте да играете карти, пъзели, игри на борда или игри с думи / числа като Скрабъл и Судоку.
 • Провеждайте разговор на шумни места, като симулирате тези среди у дома. Можете лесно да направите това, като включите радиото или телевизора до нормална сила на звука, а след това разговаряйте с други в същата стая. Фокусирайте се върху разговора, докато се опитвате да игнорирате всички други звуци. Това ще помогне на съзнанието ви да се съсредоточи повече върху това, което е важно, и да обучите ушите ви, за да настроите ненужните звуци.
 • Направете опит да намерите източника на звука. Затворете очи и след това помолете някого да се движи тихо в различни части на стаята или къщата и да издава звуци. След това ще трябва да определите посоката на звука и връзката му с разстоянието.
 • Практикувайте разпознаването на различни видове звуци. Отидете на сравнително тихо място, затворете очи и се опитайте да идентифицирате всички различни звуци във вашата среда. Опитайте се да разберете и да определите различните звуци, които можете да чуете, близки и далечни. Колкото повече практикувате това упражнение, толкова повече звуци ще можете да разпознаете.

6. Правете йога

Йога се практикува широко за разнообразието от ползи за здравето. За щастие, има някои упражнения от йога, които могат да помогнат и при слуха ви! Основната цел на тези йога упражнения е да увеличите кръвообращението в ушите и след това в мозъка. Повишената циркулация спомага за подобряване на нервните функции и премахва токсините.

Позициите на йога с дълбоки дихателни упражнения увеличават притока на кислород в ухото. Освен това, разтягането и мускулната релаксация, извършени по време на йога, оказват положително въздействие върху сърцето, кръвообращението и кръвното налягане.

 • Tadasana – дърво поза: Тадасана е добро разтягане и дишане за цялото тяло. Тадасана разтяга ръцете, гръдния кош, коремните мускули, гръбначния стълб и мускулите на краката и дава усещане за баланс.
 • Trikonasana – триъгълник представляват: Триъгълната поза подобрява гъвкавостта на гръбначния стълб, коригира позицията на раменете; облекчава гръбначния стълб, увеличава притока на кръв, масажира и тонизира тазовите органи, заедно с лигаментите на ръцете и краката.
 • Dhanurasana – поклон: Поклон позата е чудесна за укрепване на коремната сърцевина. Това движение ви дава на цялата коремна област отличен масаж, увеличава притока на кръв от корема към мозъка, активира храносмилателната система и се бори със запека.
 • Bhujangasana – кобра поза: Кобрата се отваря в гърдите и намалява напрежението, особено когато страдате от стрес и умора в тялото. Укрепва и тонизира мускулите на гърба и облекчава напрежението, болките и болките в долната част на гърба.

7. Промяна на менюто

Включете храни в диетата си, които съдържат хранителни вещества, необходими за добро здраве и нормална функция на ушите. Уверете се, че диетата ви е с ниско съдържание на наситени животински мазнини и рафинирани въглехидрати. Мастните храни могат да намалят кръвоснабдяването на ушите (поради натрупване на холестерол) и други части на тялото.

Опитайте се да ядете сьомга, пъстърва и херинга, включете ядки, семена и пълнозърнести храни в ежедневната си храна и най-важното – пресни зеленчуци и плодове.

 • Приемайте много антиоксиданти във вашата система. Антиоксидантите се борят срещу процеса на стареене в цялото тяло и неутрализират кислородните радикали, които се натрупват в тялото и причиняват увреждане.
 • Получете достатъчно витамин B3 + витамин B6. Витамин B3, известен още като ниацин, стимулира кръвообращението до ушите и в цялото тяло, причинявайки разширяване на малките кръвоносни съдове. В допълнение, витамин В6, известен още като пиридоксамин, е необходим за здравословна нервна функция.
 • Получете достатъчно витамин В12 + витамин B9. Витамин В12 и витамин В9 (фолат) играят важна роля в нормалното функциониране на мозъка и нервната система, както и във формирането на кръвта и ДНК. Дефицитът на витамин В12 може да бъде свързан с възрастта и слуховата дисфункция, така че е важно да се консумират адекватни нива на тези витамини чрез храна или добавки.

8. Поддържайте външния си ушен канал чист

Понякога боклуци или ушна кал може да блокират външния ушен канал. Това е много често срещана причина за загуба на слуха. По принцип ушната кал има защитни антибактериални свойства и е сравнително здравословна, когато я имате в малки количества. Повечето от времето ушните канали са самопочистващи се, но в някои случаи те се запушват, което може да доведе до частична загуба на слуха.

Клечките за уши определено не са идеални за дълбоко почистване на ушния канал. Всъщност е по-добре да обмислите по-безопасни методи, като например поставянето на капки минерално масло или бебешко масло в запушеното ухо.

 • Опитайте да използвате кислородна вода. Капчиците кислородна вода могат да се използват за почистване на ушите и за разтваряне на ушната кал, но могат да причинят леко парене в продължение на няколко минути.
 • Използвайте спринцовка. С помощта на спринцовка можете леко да изплакнете ушния канал с вода или солев разтвор.
 • Избягвайте използването на клечки за уши. Трябва да избягвате почистването на ушите си с памучни клечки за уши, защото може да навлезете по-навътре в ушния канал. След като ушна кал се натрупва, тя може да се повлияе и да доведе до по-сериозни проблеми.