Защо логата на толкова много компании са червени?

Има причина, поради която не можете да устоите на рекламите на Макдоналдс, Target и Netflix. Какво представляват фирмените лога, които карат хората да направят своя избор?

Те споделят общ цвят: червен.

Това не е случайно. Хората правят преценки в рамките на минута и половина за човек или обект, според дигиталната маркетингова фирма WebpageFX. И до 90% от това впечатление се основава само на цвета.

Търговците използват определени цветове в своите лога или реклами, за да предизвикат емоции и чувства, които насърчават хората да купуват, казва Емили Картър, уеб маркетинг анализатор за WebpageFX.

И така, какво е специално за червеното?

“Червеното се свързва с повишен сърдечен ритъм и се използва за създаване на чувство за неотложност”, казва Картър. “Ето защо често ще виждате червени етикети при разпродаажби. Червения цвят също стмулира апетита и се използва от редица ресторанти, храни и напитки като McDonald’s, Coca-Cola и Kellogg’s. От друга страна, синия цвят, който използват в логото на WebFX, често се използва от корпоративните фирми, тъй като носи чувство за сигурност и доверие.

Вашето привличане към червеното е не само защото сте гладни и търсите добра сделка. Рецепторите в очите ни са особено чувствителни към дълги светлинни вълни, които ние виждаме като червени.

“Има стимул да направите логото червено, защото червеният цвят е най-видимият цвят”, казва Бевил Конуей, невролог и художник в Националния институт за очи. Той и други изследователи са проучили как цветовете се превеждат на различни езици.

“Има сериозни доказателства, че червеният е специален цвят”, казва Конуей. “От всички цветове, навсякъде по света, на всички езици на света, комуникираме с червеното най-ефективно”.

Цветът може да бъде свързан както с положителните, така и с отрицателните емоции, които определят начина, по който компаниите го използват. Червеното може да бъде свързвано с яд и агресия на знаците за спиране, или може да сигнализира любовта и съблазняване на Свети Валентин. Но то винаги се откроява.