15 храни за столетници

Има храни, които удължават живота и помагат да сме здрави. Ето и някои от тях.

1. Орехи

Орехите са пълни с жизнени микроелементи, необходими на вашето тяло и мозък. Много здравословни мазнини са на разположение за подкрепа на нервната система на човека. Яжте поне ¼ чаша дневно, за да осигурите на тялото си необходимите минерали.

2. Лимони

Лимоните вероятно са най-добрата храна, ако ви липсва витамин С. Флавоноидите от лимона помагат да се потисне растежа на раковите клетки и могат да помогнат за предотвратяване на редица други заболявания, включително грип.

3. Броколи

Броколите са чудесен източник на витамин К, който помага за изграждането на здрави кости и подпомага имунната система за борба с болестите. Уверете се, че ги приготвяте правилно.

4. Боб

Боба е източник на здравословен растителен протеин, който е най-лесният начин да изградите тялото си. Той съдържа фибри, които помагат на организма да смила другите храни и не е източник на лоши мазнини.

5. Черен шоколад

Не яжте млечен шоколад със стафиди и ядки вътре. Яжте чист тъмен шоколад и останете здрави с какаовите флавоноиди и киселини, които обикновено липсват във вашето тяло.

6. Домати

Различните видове домати са чудесни за борба с раковите клетки. Те също така осигуряват на тялото ви необходимите съставки за обогатяване на кръвта. Всеки човек трябва да консумира най-малко един голям домат всяка седмица.

7. Сьомга

Ако не сте вегетарианец, не забравяйте да включите богата на протеини сьомга в менюто си. Тя също така ви осигурява здравословни мазнини, които вероятно няма да бъдат намерени никъде другаде.

8. Авокадо

Сред всички видове плодове, авокадото изглежда е най-здравословното решение. Те са богати на витамини и микроелементи, за да ви поддържат здрави. Авокадото е с доказани свойства, че намалява риска от сърдечни пристъпи.

9. Чесън

Ако не ядете чесън, вие сте изложени на риск постоянно. Чесън помага да се убиват вредните микроорганизми и да се поддържа тялото ви чисто от всички хелминти. Подобрява имунната система.

10. Горски плодове

Всички пресни плодове са чудесни за консумация. Най-добре е да ги ядете през сезона им, замразените плодове също са добра алтернатива. Когато обаче плодовете се готвят и консервират, губят почти цялата си полезност.

11. Спанак

Този зелен зеленчук съдържа огромно количество лутеин. Консумирането на спанак помага за защитата на имунната система, очите и здравето на жените. Лутеинът играе основна роля в овулацията и възможността за забременяване.

12. Зехтин

Сред всички видове мазнини, зехтина е пълен със здравословни мазнини, киселини и флавоноиди. Помага да се увеличи здравето на сърцето и да се изградят силни и еластични кръвоносни съдове. Уверете се, че включвате зехтин във вашето ежедневна меню.

13. Кисело мляко

Свежите млека трябва да се консумират всеки ден. Но киселото мляко е чудесно за всички. Помага за създаването и поддържането на микрофлората на организма и помага при пълното разграждане на храната, която ядете.

14. Яйца

Белтъците са пълни с протеини. Жълтъците са докладвани като лоши за здравето ни. Последните проучвания обаче показват, че яденето на жълтъка и белтъка заедно е много по-здравословно, отколкото храненето само с белтък.

Тук можете да намерите една диета с яйца!

15. Сушени плодове

Те са особено полезни през зимата, когато не са налице пресни плодове. Сушените плодове запазват много здрави микроелементи и витамини. Те също създават допълнителна имунна сила през студените месеци на годината.