Защо кафявите яйца са по-скъпи от белите?

Ние знаем, че яйцата са чудесни за закуска. Те могат да бъдат приготвени по различни начини. Но ценовите дебати продължават дълго време, защо кафявите яйца са по-скъпи от белите? Според Шарман Хикман, директор на обществения контакт, първо е важно да се знае защо кокошките носят яйца в различни цветове.

Генетика, а не хранене, определя цвета на черупката на яйцето и по този начин цената им. Leghorn пилета снасят бели яйца, докато Orpington – кафяви.

Каква е разликата между кафявите и белите яйца

Leghorn порода е най-ефективната, така че е много популярна сред фермерите. Пилета, които снасят тъмни яйца, изискват повече храна и енергия, за да се създаде цветен слой на черупката. Тъй като е трудно да се запазят тези породи, техните яйца са по-скъпи.

Невъзможно е да се отгатне хранителното качество на продукта по цвета на черупката. Ликас Малкани, говорител на Академията за хранене и диетика (Мисисипи), казва, че изборът между кафяви и бели яйца е въпрос на лично предпочитание. Важно е хората да знаят, че цветът на черупката на яйцата е свързан с породата пиле, а не с хранителното съдържание, вкуса, качеството или дебелината на черупката.

Какво влияе върху съдържанието на хранителни вещества?

Например, ако пилетата се хранят с храна, обогатена с омега-3 и витамин D, тогава хранителната стойност на продукта е много по-висока. Независимо от вашите предпочитания, не съдете яйцата по цвета на черупката.