Хората с кафяви очи са по-склонни към зимна депресия

Ако сте депресирани през зимата, може да бъде виновен цветът на очите ви. Според ново проучване, хората с кафяви очи са по-застрашени от депресия от хора със сини очи. Състоянието на депресия, което изпитвате, също се нарича сезонно афективно разстройство (SAR).

Кафявите очи и депресията

В проучването участват 175 студенти от Университета на Южен Уелс, които са интервюирани от учените за характеристиките на тяхната сезонна депресия. Според проучването, хората със светли очи, особено със сини очи, е много по-малко вероятно да страдат от разочарование, отколкото хора с тъмни очи, по-специално – с кафяви очи.

Изследователите смятат, че това се дължи на различната пропускателна способност на светлината в очите с различни нюанси. Хората със светли очи са по-чувствителни към светлината, а през зимата тялото им произвежда повече мелатонин, за който се смята, че намалява риска от развитие на сезонно афективно разстройство.

В статия за списание Conversation (“Разговор”), професор Lance Workman, ръководител на изследователската група, обяснява: “Цветът на очите, разбира се, не е единственият фактор. Хората, които прекарват много време на закрито, са по-податливи на депресивни състояния. За щастие, хората със сезонно афективно разстройство трябва просто да ходят редовно навън, особено в слънчеви дни, за да подобрят състоянието си. ”