Защо хората в някои страни носят сватбения пръстен на лявата ръка, a в други на дясната?

Традиции … ние рядко мислим за тях в ежедневието, но те често имат голямо културно и историческо значение.

Днес рвшихме да разберме защо женените двойки в някои страни носят брачните си  халки на лявата ръка, а в други – на вдясната. Винаги е изключително интересно да се научат толкова малки, но и важни различия.

Защо точно безименния пръст?

Древните римляни и египтяните са имали убеждението, че безименния пръст има нерви или вени, които го свързват директно със сърцето. Римляните дори имат специално име за него: “вената на любовта” (lat vena amoris). Ако човек постави пръстен на безименния пръст, това означава, че сърцето му вече е заето.

Пръстен на дясната ръка: история, държави, традиции

Древните римляни са били първите, които носели сватбения пръстен на дясната ръка. Те вярвали, че лявата ръка е нещастна и “ненадеждна”.

В продължение на много години е обичайно в Индия да носят пръстени само на дясната ръка, защото лявата ръка се смята за “нечиста”. В днешно време е позволено да носят сватбени пръстени и на двете ръце.

В Германия и Холандия двойките носят златни годежни пръстени на лявата си ръка и брачни халки отдясно. Това означава промяната в социалния статус.

Държави, в които се носят сватбени пръстени на дясната ръка: Норвегия, Дания, Австрия, Полша, България, Русия, Португалия, Испания и Белгия (в някои територии), Грузия, Сърбия, Украйна, Гърция, Латвия, Унгария, Колумбия, Куба , Перу, Венецуела.

Пръстен на лявата ръка: история, държави, традиции

Носенето на сватбен пръстен от лявата ръка е сравнително нова традиция, която се ражда едва в началото на 18 век. Преди това, дори и в англоговорящите страни, пръстените са носени на дясната ръка.

В статия от 1869 г. се казва, че в някои страни промяната на ръката, върху която пръстенът се мести от дясната (господстваща ръка) на лявата ръка, става признак на уважение, с което жената се отнася към съпруга си (мъжете не носели сватбени пръстени по това време).

В Ливан, Турция, Сирия и Бразилия сватбеният пръстен се мести от дясната ръка преди сватбата на лявата след нея.

Държави, в които носят сватбени пръстени на лявата ръка: Австралия, Канада, Ботсвана, Египет, Ирландия, Нова Зеландия, Южна Африка, Обединеното кралство, САЩ, Франция, Хърватия и повечето азиатски страни.

Още малко интересни факти:

В Шри Ланка младоженецът носи сватбения пръстен на дясната си ръка, а булката го носи на лявата ръка.

Сватбените пръстени не се приемат в повечето мюсюлмански страни (традицията за размяна на пръстени липсва и в религиозната брачна церемония).

В страните, където пръстенът се носи на лявата ръка, след смъртта на съпруга мнозина го поставят на безименния пръст на дясната ръка. Този жест символизира непоклатимата връзка с починалия съпруг.

Преди Втората световна война мъжете не носели сватбени пръстени. Войници, които се биеха далеч от дома и семейството, започнали да ги носят като утешително напомняне, че техните любими жени ги чакат.

Забележка

Ако не се стремите да следвате традициите или религиозните канони, изборът на ръка за сватбения пръстен е въпрос на удобство и лични предпочитания. Например някои левичари избират дясната ръка, за да носят пръстена, просто защото не искат да избледняват или да се надраскат.

Сватбените пръстени са преди всичко символ на вашата любов и няма закон, изискващ да бъдат носени на едната или другата ръка. Така че изборът е ваш!