Причини за болка по време на полов акт

Има толкова много начини да опишем секса: вълнуващ, завладяващ, разтърсващ – забелязвате ли, че не споменаваме болезнен.

Когато по време на секс изпитвате болка, това често може да сигнализира за по-голям проблем, като бактериална инфекция или психологически проблем.

Тери-Ан Самюелс, М.Д., казва, че болката може да варира от остра и пронизваща до тъпа и постоянна, в зависимост от проблема, който я причинява. За щастие, говоренето открито за сексуалните въпроси при жените става все по-малко табу, но тя казва, че всичко е свързано с използването на правилната дума, за да ги опишем.

За да разберем потенциалните проблеми, говорихме със сексолога Ивон К. Фулбрайт и д-р Самюелс за някои често срещани причини, поради които жените изпитват болка по време на секс. Ето и разбивка на възможностите, поради които изпитвате болка и някои предложения за лечение и решения.

Не сте достатъчно възбудени

Въпреки че вагината ви е естествено влажна, ако не сте се загрявали за секс чрез любовна игра, кърмите или сте близо до менопаузата, може да страдате от сухота по време на полов акт. Проникването на пениса може да създаде ненужно търкане между вагината и мъжкия полов орган, така че винаги си заслужава да прекарвате повече време в любовна игра. За проблеми с хроничната сухота, д-р Самуелс препоръчва лубрикант или вагинален овлажнител. Също така предлага методи за попълване на естроген във влагалището за жени преди и след менопауза, като хормонална терапия и лечение с рецепта.

Алергия към секс играчки или продукти

Докато сме на темата, не можете просто да отидете в аптеката и да купите най-евтиното нещо на рафта. Фулбрайт отбелязва, че лубрикантните материали се правят с различни химикали, които могат да нарушат баланса на pH на вагината – същото важи и за продукти като латексови презервативи. Ако почувствате някакво дразнене след употреба, опитайте се да се придържате към “естествени” продукти и да видите как реагира вашето тяло.

Подкожен косъм

Понякога неприятната кола маска може да ви остави с неприятни пъпки или подкожни косъмчета, които могат да бъдат болезнени, когато има триене. Ако усетите болка, намажете със серум за успокояване на кожата и изчакайте.

Имате сексуална дисфункция

Да, макар че често не се говори за това, някои жени (често в юношеските си години или в началото на двадесетте години) изпитват разстройство, известно като вагинизъм – където мускулите на тазовия подвоз неволно се свиват или се затягат по време на секс и правят проникването болезнено или невъзможно. Болка по време на секс може да се дължи на хиперактивни нервни влакна около вулвата.

Самуел казва, че тези дисфункции често могат да имат психологически произход, свързан с злоупотреба, травма или някаква негативна връзка с проникването. Говоренето със специалист или гинеколог може да помогне на жените да определят какво представляват основните проблеми и да им помогне да работят с тях с физиотерапия. Това е най-важната стъпка към възстановяване.

Неподходящи пози

Обвинявате Кама Сутра, че ви е научила на някои неща. Винаги е добре да експериментирате и да се отклонявате от рутината си, но някой пози може да не са за всеки. Според Фулбрайт, ъгъла на проникване при различните пози, може да причини на някои жени болка.

Родила си наскоро

На първо място, либидото ви може да изчезне след раждането. Но дайте предпазливо: ще отнеме известно време на тялото ви да се върне към предишната си слава. Някои лекари предлагат прозорец от четири до шест седмици след раждането като добра времева рамка, за да се възстановите, но всичко зависи от индивида.

Имате STD / STI / тазова болест.

Най-простите инфекции като гъбични инфекции и предавани по полов път заболявания изискват някакъв предварителен скрининг, казва Самюелс. Фиброидите на матката и възпалителната болест на таза също са общи безпокойства, според Фулбрайт. Внимавайте с кого спите и редовно се тествате, ако не сте в моногамна връзка, но също така се чувствате комфортно, знаейки, че има много орални и вагинални лекарства, които могат да излекуват тези проблеми. Самюелс препоръчва пробиотична добавка за повишаване на вагиналното здраве и помащ за предотвратяване на инфекциите.

Размера има значение

Почти никой мъж не е доволен от размера на “достйнството” си. Но когато става дума за проникване, оръжието на любов на мъжа може да не се вмества в кутията за пистолети жената, казва Фулбрайт. В известен смисъл, трябва да бъдете “разхлабени”, като се опитвате да правите прости сексуални движения.

Не сте правили секс отдавна

Не казваме, че трябва да правите секс всеки ден, но просто знайте, че е съвсем нормално да ви боли, ако не сте го направили от сезон 1 на Game of Thrones.

Ти си девствена

От друга страна, ако никога преди не сте правили секс, първият път ще го почувствате сравнително неприятно. Разкъсването на химена, чрез проникване ще ви причини болка. Ще дойде време, когато ще разберете че секса е преди всичко удоволствие, но продължавате да изпитвате хронична болка всеки път, когато правите секс, говорете с професионалист.