Защо бабата по майчина линия е толкова важна за едно дете?

Ако вашите баби вземат участие в възпитанието ви, вашите детски спомени са най-вероятно изпълнени с радост и чувство за безопасност и комфорт.

Малцина от нас са си помислили, че има някаква разлика в начина, по който бабите по бащина линия и тези по  майчина влияят на внуците си. Според учените, обаче, има нещо специално, което получаваме от нашите баби по майчина линия освен любовта и обичта им.

Изследвахме някои теории за ролята на бабата от майчина страна в живота на детето и ето какво открихме.

Какво споделяме с нашите баби и дядовци?

Гените са основни единици на наследственост, съставени от ДНК. Според генетиката, бабите и дядовците споделят средно 25% от своята ДНК с внуците си с точния процент в зависимост от обмена на ДНК. Наследяваме нашите гени както от по мъжка, така и по женска линия, разбира се, но според учените бабите по майчина линия имат по-висока степен на влияние върху потомството.

Има нещо специално, което бабите ни дават.

Майката на майката има по-тясна връзка с внуците си, тъй като раждат майките, които на свой ред раждат децата. В много семейства бабите по майчина линия са склонни да носят повече отговорност за децата и да прекарват повече време с тях. Не само психологическата връзка прави така важната роля на тези баби, но някои теории предполагат, че генетично бабата от майчина страна нееднократно инвестира в своите внуци.

Научните теории доказват, че съществува силна генетична връзка между бабите по майчина линия и техните внуци.

Една от теориите твърди, че разликата в начина, по който бабите от бащина и тези от майчина страна са свързани с внуците си, може да бъде обяснена от връзката с Х-хромозомата. Майката на майката има 25% X свързаност към внуците и внучките, докато бабите от бащина страна предават една от своите X-хромозоми на своите внучки, но не и на внуците си. Това прави бабата от бащина страна 50% Х-свързани с техните внучки и 0% X-свързани с внуците им.

Друга теория предполага, че така наречената “бащинска несигурност” може да окаже силно влияние върху стимулирането на баба и дядото да се грижат за внуците си. Бащината несигурност предполага, че членовете на семейството от мъжки пол не винаги могат да бъдат сигурни, че отглеждат собствените си деца, тъй като не самите те раждат. В дългосрочен план това може да намали ангажираността на бащините роднини, включително бабите, в поведението им към поколението. В същото време една жена винаги е сигурна, че е родила детето си, което прави връзката на бабата най-силната в семейството през поколенията.

Други теории, които предполагат уникалната роля на бабата по майчина линия.

Тази теория, която беше разработена от чилийския писател, есеист и драматург Алехандро Йодоровски, предполага, че от всички 4-ма баби и дядовци са най-тясно свързани с техните баби по майчина линия. Според неговата теория, нашите гени могат да “пропускат” поколение и да се предават директно от нашите баби и дядовци, което може да се докаже от факта, че някои хора приличат на своите баби и дядовци повече от колкото на техните майки и бащи. Йодоруски смята, че освен биологичния материал, майките предават емоции на дъщерите си, които по-късно ги предават на децата си.

Теориите, които току-що споделихме с вас, говорят за специалната роля на бабата по майчина линия в живота на детето. Всички сме различни обаче и имаме различни семейства с различни връзки и взаимоотношения. Така че, нека бъдем благодарни и оценяваме любовта, грижите и мъдростта, които нашите дядовци и баби ни дават, независимо от генетичната свързаност.

Какво мислите за тези теории? Има ли някаква специална връзка между вас и някоя от бабите ви?