За какво време се усвояват различните храни от тялото ни и защо е важно да го знаем

Въздействието на храносмилането върху загубата на тегло е много важно.

Както сме чували много пъти, ние сме това, което ядем. Разбира се, точното време на храносмилане зависи от физическото здраве, метаболизма, възрастта и дори пола, но в общи линии някои храни ще преминат през теб в за нула време, докато други ще се разхождат в системата ни известно време.

Ние подготвихме тази статия, за да ви помогнем да се придържате към балансирана диета.

Ако опростим термина, времето за храносмилане е процедура, в която храната, която ядете, се разпада на малки частици, които се прехвърлят през чревната ви система в кръвта. Важно е да се разбере времето за храносмилане, за да отслабнете или да поддържате това, което вече сте постигнали.

Бързо смилаема храна

Ако консумирате много бързо храносмилателна храна, може да откриете, че ядете повече от необходимото, защото много скоро след като я изядете, всичко е изчезнало и отново се чувствате гладни. Този вид храна ви дава бърз тласък на енергия – с други думи скок на глюкозата. Докато повишаването на енергията звучи добре, ако тялото ви е наводнено с глюкоза и не я използва, останалата част се превръща в мазнина.

Бавно храносмилана храна

Бавно храносмилателната храна повишава нивата на кръвната Ви захар много по-бавно, като дава по-стабилна и балансирана енергия. Но ако ядете само много бавно храносмилателна храна, ще направите храносмилателната система да работи максимално през цялото време и това може да бъде доста трудно за тялото ви.

Специалистите предлагат да не се смесват бързи и бавни видове храна в едно хранене и да се избягва храненето с бързо смилаемите храни твърде скоро след бавно смилаемите, тъй като храносмилането все още не е приключило и затова не претоварвайте стомаха си.

Най-доброто време за обработка на храна, която има компоненти с различни времена на храносмилане, е на обяд, когато храносмилателната система е най-активна. Храната за закуска и вечеря трябва да бъде по-проста и за предпочитане с продукти, които бързо се смилат, така че да получите енергиен тласък скоро след закуска и да оставите стомаха си да почива през нощта.

1. Вода

Влиза веднага в червата.

2. Плодов или зеленчуков сок

15-20 минути

3. Сурови зеленчуци

30-40 минути

4. Сготвени зеленчуци

40 минути

5. Риба

45-60 минути

6. Салата с олио

Един час

7. Зеленчуци с нишасте

1,5-2 часа

8. Зърнени (ориз, елда, киноа)

2 часа

9. Млечни продукти

2 часа

10. Ядки

3 часа

11. Пиле

1,5-2 часа

12. Говеждо месо

3 часа

13. Агнешко

4 часа

14. Свинско месо

5 часа