5 начина да засилим имунитета си и да спрем настинските

През студените месеци има по-голяма вероятност от разболяване.

Затова трябва да се погрижите за здравето си и да укрепите имунната си система. Ето няколко съвета, които биха ви били полезни, за да постигнете това:

1. Храна

Джинджифилът може да се окаже най-добрият ви приятел тази есен. Добавяйте го в чая си или го яжте с мед, за да омекотите лютия му вкус. Също така включете в менюто си чесън, лук и люти чушки, защото ефективно се борят с вирусите.

2. Витамини

През студените месеци са ви нужни много витамини и тъй като не винаги можете да си набавяте необходимото количество чрез храната, хранителните добавки са добър вариант. Витамините, които е препоръчително да приемате, са А, С и D. Те дават енергия, борят се с бактериите в тялото, спомагат за образуването на колаген, подобряват състоянието на кожата и укрепват имунитета.

3. Каляване

Много е полезно да обливате тялото си със студена вода след топъл душ. Така метаболизмът ви се забързва и съответно имунитетът ви се укрепва. Избягвайте обаче да мокрите косата си със студена вода през зимата. Може да отидете и на сауна/парна баня, след което да вземете студен душ.

4. Сън

Докато спите, тялото ви се възстановява и се зарежда с нови сили. Опитайте се да спите достатъчно дълго, за да се чувства тялото ви отпочинало и добре. Избягвайте около вас да има включени лампи, светлини или телевизори, тоест пълна тъмнина. Така тялото ви ще може да отпочине напълно.

5. По-малко стрес

В днешно време много голяма част от хората са постоянно стресирани. Замислете се, че понякога се тревожите за прекалено маловажни неща и по този начин вредите на здравето си. Опитайте се възможно най-малко да мислите за лоши неща и гледайте от положителната страна на нещата. Задължително отделяйте време за себе си – например може да медитирате. Медитацията все повече набира популярност, защото е много ефикасна. Когато мозъкът е успокоен и не е стресиран, мислим по-трезво над нещата и сме способни да вземем по-адекватни решения. Ще видите, че решенията сами ще се появят, защото дълго време сте таили решението, просто не сте му позволили да се появи. Медитацията дава шанс да мислим и чувстваме по-спокойно.

Източник: iwoman.bg