Всяка година се раждат повече момчета, отколкото момичета. Защо?

В Русия винаги има недостатъчни жени. Но във Великобритания повече момчета се раждат отколкото момичетата. Това съотношение е фиксирано в страната в продължение на почти 180 години, от първото преброяване на населението през 1838 г. и се счита за нормално съотношение в природата.

Защо всяка година се раждат повече момчета, отколкото момичета?

Всяка година в Англия и Уелс се раждат повече мъже, като разликата е около 17 000 души. Тази тенденция се наблюдава в целия свят, въпреки че в някои страни, като Китай и Индия, разликата е много по-голяма.

От 17-ти век е известно съотношението на броя на новородените момичета и момчета. Но защо все още съществува, не е съвсем ясно, въпреки че има няколко теории. До края учените не успяха да разгадаят тази мистерия на природата.

Еволюционен закон на природата

Първата теория е еволюционна. Тя казва, че за да има равен брой мъже и жени, трябва да има малко повече момчета. Това е така, защото да си мъж е опасно. По-често от жените, те умират в детството и на всички етапи от живота: от злополуки, рискове, самоубийства и от здравословни проблеми на бойното поле. “Във всяка възраст, почти навсякъде, мъжът е по-вероятно да умре от жена”, казва професор Дейвид Щайнсалц, доцент по статистика в Оксфордския университет. По този начин, по-голям брой мъже, отколкото жени в началото на живота, трябва да означава равен брой хора в зряла възраст. В действителност, според Службата за национална статистика, броят на възрастните жени във Великобритания, както и в Русия, винаги е малко по-висок от броя на възрастните мъже и те живеят много по-дълго.

Оплождане и време

Има много различни фактори, които могат да определят дали една бебето ще е момче или момиче. Те включват възрастта на родителите, цикъла на овулация на жената, нивото на стрес, диетата. Една от популярните теории е, че шансовете бебето да е момичето, ако оплождането се случи няколко дни преди овулацията, а след това и за известно време не правите секс. Това води до факта, че спермотозоидите с “момичета”, които живеят по-дълго, но плуват по-бавно, отколкото с “момчета”, надживяват колегите си.

Затова бъдещите родители се опитват да използват всякакви методи: специални диети; календари за овулация; пози, при които детето е заченато; дни на овулация и др. Интересно проучване беше проведено в Италия. То показа, че полът на нероденото дете зависи от теглото на жената, ако е по-малко от 54 кг, а също и ако родителите пушат, тогава има по-голям шанс да се роди момиче. Докато родителите се опитват да заченат дете от желания пол, природата регулира този процес, създавайки стабилно статистическо съотношение между момчетата и момичетата.