Учените откриха, че двойките, които наистина се обичат, имат тенденция да качват килца

Идеята, че щастливите двойки качват тегло, когато се обичат, звучи леко пресилено, но изненадващо, има доказателства, които подкрепят това твърдение.

Според няколко проучвания, двойките, които съобщават, че са щастливи и удовлетворени в техните отношения / бракове, са по-склонни да наддават на тегло.

Тук последвахме проучванията, които бяха проведени и научихме какво е изследвано и какъв е резултатът от изследването.

Омъжените двойки качват тегло

View this post on Instagram

Sempre più noi💘🐷 #fatcouple #babe #loveu

A post shared by Martina Volpe (@martinavolpe__) on

Изследванията, извършени от университета в Северна Каролина, следват измерванията на теглото на повече от 8 000 души и се стига до заключението, че омъжената жена може да качи средно 10 килограма през първите 5 до 6 години от брака й. Освен това жените, които живеят със своите партньори, но не са омъжени, качват около 9 кг, докато жените, които се запознавават, но не живеят с партньора си, качват само 6 кг.

При мъжете тенденцията е горе-долу подобна.

Изследването стига до извода, че съществува силна връзка между романтичните взаимоотношения и броя на свързаните със затлъстяването резултати. Въпреки това, увеличаването на теглото е очевидно в дългосрочните романтични отношения, има значително намаляване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, което показва желанието на двойките да се стремят към по-здравословен начин на живот.

Ново сплотени двойки

Повече изследвания са направени от Националния институт по здравеопазване, за да се проучи дали увеличаването на теглото при новосформираните двойки е положително или отрицателно отражение на тяхното щастие. Проучването е следвало двойки, които са били женени повече от 4 години и са изследвали емоционалното им здраве и нивото на стрес. Установено е, че двойките, които наскоро са били щастливо омъжени, са имали два пъти по-голяма вероятност да влошат теглото си, докато двойките, които съобщават, че не са толкова доволни от съпрузите, са по-малко склонни да наддават на тегло.

Изследването стигна до извода, че щастливите двойки качват повече килограми, защото нямат нужда да привличат друг партньор и се чувстват щастливи. Докато двойките, които се чувстват нещастни в отношенията си, не могат да качат повече тегло поради стреса. Въпреки това, се препоръчва за щастливо омъжените двойки, които натрупали тегло, за да мислят за здравето си, а не за  външен вид.

Качването на теглото е заразно

Изследване, направено от New England Journal of Medicine, показва, че наддаването на тегло също е заразно при брачните двойки. Ако един от партньорите качва тегло, другият партньор има 37% шанс да натрупа повече килограми. Това е така, защото те се адаптират към навиците си, тъй като прекарват толкова време заедно. Докато двойките, които може да са недоволни в отношенията си, избягват да прекарват времето си заедно, така че става по-трудно да се адаптират към хранителните навици на другия.

Хората, които проведоха проучването, анализираха социалната среда, навиците и взаимната активност на двойките и стигнаха до извода, че взаимното нарастване на теглото се получава от индивидите, които психологически си влияят взаимно върху хранителните навици.

Важно е да имате предвид, че въпреки че това са проучвания, направени от здравни специалисти, те показват само редица случаи в света, а не в целия свят, така че не важи за всички. Винаги има изключения и това не означава, че когато не натрупате тегло, когато сте женени, че не сте доволни от партньора си. Тези проучвания са направени предимно с цел да се разбере жизнената ситуация на двойките и да се помогне за борба със затлъстяването.

Необходимо е да се влияете взаимно по положителен начин със здравословни хранителни навици и начини на живот, независимо от теглото, за да се радвате на компанията си през остатъка от живота си.

Какво мислите за резултатите от тези проучвания? Смятате ли, че можете да качите повече тегло, когато сте щастливо женени?