9 Типични грешки, които ни карат да страдаме в продължение на години

Прекратяването на връзката е трудно. Особено, ако не сте този, който е решил да сложи края.

Гневът често кара хората да правят неща, които обикновено не правят, което не само ги представя в лоша светлина, но също така им пречи да започнат нови щастливи отношения. Много от тези неща се считат за абсолютно нормални, но всъщност те са точно това, което ни кара да обвиняваме себе си.

Ние от “Modernitta” идентифицирахме някои типични неща, които много хора правят в края на техните взаимоотношения и обясняваме защо никога не трябва да ги правите.

1. Ставате истерични

Когато някой ви напусне, изглежда, че ситуацията е ужасно лоша, затова може да решите да им кажете всичко, което мислите. Когато сме ядосани, често казваме груби и обидни неща, ние ги изричаме и се опитваме да изглеждаме така, сякаш искаме и другия да го заболи. Изглежда, че това поведение спасява вашето его, но това само ще влоши нещата.

Защо е вредно: Гневът ще изчезне доста бързо и ако кажете много неща, които не би трябвало да казвате, ще се срамувате. Може дори да си помислите, че човекът си е тръгнал, защото сте били груби. И макар че това не е вярно, може да продължите да се обвинявате за дълго време или дори по-лошо – да се опитвате да го поправите. Като правите това, може да направите още по-нелепи неща, унижавайки себе си.

2. Говорите за вашите чувства за последен път

Когато партньор реши да се раздели с вас, може да бъде наистина неочаквано. Хората често се опитват да обяснят колко много обичат някого: пишат дълги писма с големи думи или ги търсят през нощта след няколко чаши вино. Хората мислят, че ако техният партньор разбере колко много е обичан, той/тя ще се върнат за нула време.

Защо това е вредно: Проблемът не е липсата на чувства, а липсата на чувства от партньора ви. Тези неща само ще накарат хората да се чувстват виновни. В резултат на това човекът ще се опита да сведе до минимум комуникацията между двама ви и ще се почувствате нещастни.

3. Да се съгласите да бъдете приятели

Когато някой ви напусне, той/тя могат да ви предложат да останете приятели с вас. Те правят това, защото се чувстват виновни или защото искат да задържат някой, който ги обича. Да се съгласите да бъдете приятели веднага след раздялата означава, че историята все още не е приключила.

Защо това е вредно: Ако решихте да се разделите, приятелските отношения ще оставят място за надежда. Може да продължите да чакате връзката да започне отново, но най-вероятно няма да се случи.

4. Искате подаръците си обратно

Някои хора са погълнати от гнева, след като се разделят с половинката си. Те се чувстват използвани и искат компенсация. Това прави дори и най-алчните хора да поискат да върнат подаръците си: те искат да обидят бившия си партньор, без да мислят как те изглеждат отстрани.

Защо е вредно: След като направите нещо подобно, вече няма да се уважавате. И партньорът ви ще има история, с която да разкаже колко сте лакоми и жалки. Оставете миналото в миналото и накарайте партньора си да ви помни като любящ и грижовен човек.

5. Търсите причина да общувате

Забравените книги и дрехи, подаръците, които сте подготвили, но не сте имали шанс да дадете, и други малки неща често се използват от хората, за да напомнят на бившите си партньори за себе си. Изглежда, не е голяма работа, защото има причина да се обадиш бившия си, но това не е вярно.

Защо това е вредно: Постоянното внимание, което няма нищо общо със връзката, прави лицето да изглежда още по-важно. Може да не забележите това в началото, но след 6 месеца ще осъзнаете, че дори не искате да отидете на срещи защото все още не можете да преодолеете бившия си.

6. Опитвате се да повлияете на човека чрез хора, които и двамата познавате

Ако все още имате неща, които са останали неизвестни, може да искате да изясните ситуацията и да се опитате да промените мнението на вашия бивш/а. Изглежда, че ако говорите с майка му/й или най-добрия му/й приятел, те биха могли да ги накарат да се върнат при вас. Но това няма да стане.

Защо това е вредно: Човекът най-вероятно ще се чувства като притиснат. Особено, ако близките хора се опитат да направят същото и да ги убедят  отново да започнат връзката. Натискът ще ги направи по-убедени, че те трябва да стоят далеч от вас. Но вероятно никой дори няма да се опита да разговаря за това, така че просто ще загубите времето си да разказвате на другите за вашите проблеми.

7. Страдание от социалните медии

Много хора разбират, че обаждането на някого в средата на нощта е прекалено. Все пак може да искат да позволят на партньора им да знае, че се чувстват тъжни и че ги обичат все още. Тъжните песни и снимки в социалните медии определено ще покажат, че се чувствате зле, но те няма да ви помогнат да се почувствате по-добре.

Защо това е вредно: вместо просто да мислите как да подобрите ситуацията си, търсите външна помощ. Но такава публична демонстрация на чувства само ще накара хората да ви се смеят. И ще се почувствате лошо заради това.

8. Бившия си има нова половинка

Минала е само една седмица и бившият ви вече е намерил някой нов? Това дори може да ви накара да говорите с този човек, особено ако смятате, че връзката ви не е приключила окончателно.

Защо е вредно: Когато търсите информация за новия романтичен интерес на бившия си, губите много време за един непознат, вместо да прекарате това време за себе си. Това любопитство се превръща в мания и след това започвате да гледате снимките им, като постоянно търсите недостатъци. А те просто продължават да живеят живота си и да се смеят на теб. В бъдеще ще съжалявате за времето, което сте загубили.

9. Опитвате се да разберете причината, поради която сте се разделили

Изглежда, че партньорът ви не ви е казал защо и смятате, че ако може да го обсъдите, ситуацията може да бъде решена. Но има голяма вероятност да прекарате няколко месеца, опитвайки се да разберете какво не е наред.

Защо е вредно: Малко вероятно е да успеете да убедите партньора си да промени мнението си. Ако причината за раздялата не е някаква ужасна грешка, която сте направили и трябва да се извините, няма смисъл да се опитвате да поправите нищо.

Бонус: Неща, които помагат след раздялата

  • Спортуване.
  • Проучване, работа или поемане на ново хоби.
  • Комуникация с хора и срещи с нови хора.
  • Да се отървете от всичко, което ви напомня за бившия ви.
  • Избягвайте да обсъждате отношенията с близките си приятели и семейство.

Ако започнете да правите положителни неща, вместо отрицателни, възстановяването в края на връзката ще отнеме по-малко време. Какво ви помогна след края на връзката?