Трябва ли да избягвате бананите, ако се опитвате да отслабнете?

Те са бъкани със захар, но това няма значение!

Една от основните истини, която всеки научава за здравословното хранене, е, че плодовете са полезни. Странно е, че много диети с ниско съдържание на въглехидрати изключват бананите.

В края на краищата бананите са плод, но те имат репутацията на пълни със захар и калории. Повече от 70 000 търсения всеки месец в Google са с въпроса “колко калории има в бананите”, а дори и треньорът на знаменитости Харли Пастернак препоръчва да се избягват бананите, ако искате да отслабнете.

Забравете за това!

Защо: Среден банан съдържа около 27 грама въглехидрати, повече от две филии бял хляб, както и около 14 грама захар. Тази захар е всъщност фруктозата, проста захар, която тялото бързо усвоява и може да доведе до повишаване на кръвната захар и инсулинови шокове. И за капак има 105 калории в един банан.

Но ако сте фен на бананите, не е нужно да се отказвате от жълтите плодове, за да свалите няколко килограма. “Бананите няма да развалят усилията Ви за отслабване” казва Алиса Ръмси, основател на Алиса Ръмси Хранене и уелнес. “Една храна не причинява наддаване на тегло, точно както една храна не причинява загуба на тегло”, казва тя.

В крайна сметка, бананите съдържат захар, природна захар, която не е същата като добавената захар, която слагаме в кафето си, освен това бананите също са чудесен източник на калий и съдържат фибри, витамини C и B6 , и антиоксиданти и други полезни фибри.

И точно тези фибри могат действително да ви помогнат да отслабнете. Според изследвания от Медицинското училище в Университета в Масачузетс, просто увеличаване на приема на фибри до 30 грама на ден води до толкова загуба на тегло, колкото и от пълноценните диети. Един банан съдържа 3,1 грама фибри, задействащи бързия скок на кръвната захар, който придружава другите храни с високо съдържание на захар. По този начин не се чувствате хиперактивни, след като сте изяли един банан.

Яжте банани с малко протеини и мазнини например от бадемово или фъстъчено масло и ще дадете на тялото си освен сладката закуска, още по-силна енергия, казва Ръмси. Опитайте да ги ядете преди или след тренировка, за да помогнете за подхранването и възстановяването, препоръчва тя.

P.S.: Бананите не са враг. Ако се опитвате да отслабнете, съсредоточете се върху цялостната си диета и упражнения вместо върху един плод.