12 митa от часовете по биология, в които вероятно все още вярвате

Американският писател Марк Твен твърди: “Никога не позволявайте на училището да се намесва в образованието ви.”

Понякога науката се развива по-бързо от училищната програма. Освен това е по-лесно учителите да предоставят опростено обяснение на някои факти. Поради тези причини някои неща, които сте научили в училище или приемате като обща истина, всъщност са погрешни.

Събирахме някои често срещани погрешни схващания и бяхме изненадани да разберем, че някои неща, в които вярваме, че са верни, всъщност са били развенчани отдавна. Прочетете този списък до самия край, за да сте сигурни, че никога повече няма да правите такива фактически грешки!

Хората са произлезли от маймуните

Идеята, че хората произлизат от маймуните, е често срещано погрешно схващане за еволюцията, което е дълбоко погрешно. Дарвин никога не е твърдял, че сме се развили от съвременните маймуни. Вместо това той твърди, че поради големите прилики, които имаме с маймуните и маймуноподобните, всички ние трябва да имаме общ предшественик, който е живял преди милиони години.

Човека е на върха на хранителната верига

Група френски изследователи успя да пресметне точно къде се класират хората в прототипната хранителна мрежа. Въз основа на хранителното поведение на хората те не са по-високи от прасета. За да бъде на върха, едно животно трябва да консумира само месото на други хищници, което определено не е така при хората, които консумират смес от растения и меса.

Кучетата и котките виждат черно-бяло

Има постоянен мит, че котките и кучетата могат да виждат само черно-бели образи. Митът се появи след експеримент през 1915 г., който не успя да научи котките да различават цветната и сивата хартия. По-късните експерименти показаха, че котките могат да виждат цветове, но не виждат червено, или го виждат по-бледо от хората. В същия ред, кучетата са само частично цветно слепи и не разграничават червеното и оранжевото, но нямат проблеми с други цветове.

Имаме само 5 сетива

Принципът на 5-те основни сетива е заслуга на Аристотел. Въпреки благородния му произход обаче това е само мит. Ако смисълът е начин на мозъка да получи информация за света, повече от 5 могат да бъдат разграничени. Гладът, жаждата и болката често се наричат сетива, тъй като те ни дават информация за състоянието на нашето тяло. Освен това, ние притежаваме чувствителност към температурата и механични рецептори за налягане. Този списък може да продължи, в зависимост от дефиницията на сетивата, която използваме.

Карта на езика

Спомняте ли си схемата на езика в 4-те области: сладко, кисело, солено и горчиво с предположението, че вкусовите рецептори, разположени в тези области, идентифицират специфични вкусове? Трябва да забравите за този мит завинаги! Всъщност има 5 научно обозначени основни вкусове и целият език ги усеща. Идеята за езиковия вкус датира от 1901 г. и оттогава е доказана няколко пъти.

Захарта прави децата хиперактивни

Много родители вярват, че съществува връзка между хиперактивността на децата и храната им, но в действителност повечето изследвания не успяват да намерят връзка между консумацията на захар и поведението. Освен това, няколко проучвания показват, че когато родителите не видят дали детето получава захар или не, всички възприети ефекти на захарта върху поведението изчезнат.

Гризачите извършват масови самоубийства

Един от най-популярните митове за гризачите е, че те извършват масово самоубийство, скачайки от скалите. Всъщност този слух се разпространява от приронаучния филм “Бялата дива природа” на Дисни от 1958 г., в който те масово гризачи паднаха от скала, като умишлено се бутаха. Може да се случи, че гризачите да скачат от скали или да плуват на големи разстояния, но всичко това не е нищо повече от обичайното им миграционно поведение, когато те мигрират в голям брой, за да намерят ново място за живеене.

Щраусите се крията, като заравят глави в пясъка

Щраусите, които крият главите си в пясъка, защото се страхуват, е популярен мит. Всъщност, когато щраусите се чувстват в опасност, те се опитват да избягат от нея. Ако те не могат да избягат, падат на земята и остават неподвижни. Те поставят главите си в пясъка, когато поглъщат камъчета и пясък, за да подпомагат храносмилането, или когато копаят дупки по време на гнездяването и обръщат яйцата си.

Златната рибка помни 1 секунда

Някой, който има лоша памет, често се сравнява със златна рибка, за която се смята, че съхранява информация само за 3 секунди. Но наистина ли е вярно? Няколко експеримента показват, че рибите, обучени да реагират на определени звуци, са могли да реагират на тях месеци след тренировка. Очевидно, златните рибки могат да помнят нещата до 3 месеца.

Мозъчните клетки не се възстановяват

Това е често срещано погрешно схващане, че когато мозъчните клетки умрат, не се появяват нови клетки. Многобройни проучвания показват, че мозъкът продължава да произвежда нови клетки дори по-късно в живота. Процесът се нарича неврогенеза.

Деоксигенираната кръв е синя

Погрешното схващане за синята деоксигенирана кръв е изненадващо широко разпространено, въпреки че човешката кръв винаги е червена поради големия брой червени кръвни клетки. Вярно е, че нашите вени изглеждат сини, но това се случва само поради начина, по който светлината се отразяват от кожата ви: червената светлина се абсорбира и синята светлина се отразява.

Камилите съхраняват вода в гърбиците си

Вярно е, че камилите могат да оцелеят няколко дни без вода, но не поради водните запаси, които имат в гърбиците си, както хората често мислят. Горната част се използва за съхраняване на мастни тъкани, а не на вода. Тази тъкан осигурява на камилите енергия за няколко дни, тъй като храната е оскъдна в пустинята. Това, което задържа водата в тялото на камилата са бъбреците и червата.

Бяхте ли изненадани от някой от митовете, споменати в тази статия? Знаете ли за някои други погрешни схващания, които трябва да бъдат добавени към този списък? Споделете вашите впечатления, мнения и факти в коментарите с нас!