Тялото ви задържа ли вода?

Водата е голяма и значима част от нашето тяло. Всяка част от нас, съдържа солиден процент вода.

Въпреки това, понякога нашето тяло може да поеме твърде много вода и това е вредно както за здравето ни, така и за красота ни.

Състоянието на тялото, когато съдържа твърде много вода, се нарича задържане. Ето няколко признаци за задържане на водата и начини за справяне с тях.

Подути крака и глезени

Причини и симптоми: Седите цял ден на бюрото си? Или може би работата ви изисква да стоите на крак по време на  дългите смени? Правиш ли някой от тези, без да се движиш много? Това може да доведе до подуване на краката и глезените.

Може да почувствате болка и усещане за “тежки крака”. Тези симптоми ще бъдат още по-забележим, ако вашият аутфит включва високи токчета.

Как да се справите с това: Легнете с краката вдигнати нагоре няколко пъти на ден. Направете почивка или отидете на разходка от време на време. Носете удобни обувки.

Задържане на вода в корема

Причини и симптоми: Вашият цикъл наближава? Използвате контрацептиви, който съдържат хормони? Или сте на хормонално-заместителна терапия? Всяко от тях може да причини подуто и “тежко” коремче.

Как да се справим с това: Ако състоянието е преди менструалния цикъл, то трябва да изчезне след няколко дни. Но ако е свързано с приемането на лекарство, можете да се консултирате с Вашия лекар. Вие също трябва да отидете на лекар, ако вашия подут корем се комбинира с болка или други неприятни симптоми.

Подути крака и корем

Причини и симптоми: Лесно ли се потите и често се чувствате слаби и уморени? Чувствате ли се без дъх или сърдечната Ви честота е повишена?

Ако тези симптоми се появят без ясна причина, консултирайте се с Вашия лекар. Те, комбинирани с подути крака и корем, може да са сигнал, че имате сърдечни проблеми.

Как да се справяте с това: Консултирайте се с Вашия лекар и следвайте инструкциите, които получавате от него. Проверявайте редовно здравето си и намалявайте количеството сол в менюто си.

Подуване на лицето (особено на областта на очите)

Причини и симптоми: От какво се състои вечерята ви? Много сол, бързо хранене или нещо от полу готово? Ако е така, не е чудно, че се събуждате с подуто лице.

Как да се справим с това: Това състояние изчезва естествено след известно време. За да го избегнете, намалете количеството сол и консерванти в менюто си.

Подути и болезнени крака

Причини и симптоми: Дали вените на краката ви изглеждат по-големи? Промени ли се цвета на кожата ви? Имате ли обрив?

Това може да са симптоми на венозни проблеми. По някаква причина вените ви не работят по начина, по който трябва, или може да имате кръвен съсирек.

Как да се справяте с това: Консултирайте се с Вашия лекар. Може да се наложи да започнете да приемате лекарства или дори да имате нужда от операция. Спазвайте точно техните предписания и позволете на краката си да почиват достатъчно.

Носенето на чифт висококачествени компресионни чорапи също може да бъде полезно.

Други често срещани симптоми, които могат да причинят задържане на вода:

Бременност
Странични ефекти на лекарството
Болест на белите дробове или други органи, включително рак
Недохранване

Не забравяйте, че задържането на водата трябва да се счита за опасно само ако се появява без ясна причина или ако се комбинира с други симптоми като болка, обрив или треска.

Общи правила за справяне със задържането:

Поддържайте здравословна диета и намалете количеството сол във вашата храна. Не забравяйте да включите ядки, банани, авокадо, цитрусови плодове и зелени зеленчуци във вашето меню.

Изпънете краката си след дълъг ден.

Консултирайте се с Вашия лекар, ако задържането на вода е комбинирано с други симптоми (болка, обрив и т.н.).

Обмислете използването на специални чорапи за стягане, но се консултирайте с Вашия лекар, преди да си купите.