Токсична приятелка… И ти ли си такава?

Всяка жена е сигурна, че точно тя е най-добра приятелка. Но истината е, че нежното приятелство прераства често в токсични отношения. И е много вероятно причината да е в теб. Ето по какво да се разкриеш, че си отровна.

Казваш й живата истина

Ама винаги и право в очите! Не полуистина, не смачкана, напудрена, деликатничко и със заобиколки. Живата истина, и то направо. Примерно онзи ден й сподели, че не я прави дебела роклята й, а това, че плющи по 8 бургера на ден. Особено гадно се получи, когато добави и: „Кой освен мен ще ти каже истината в очите, м?“

Хей, момиче, знай, че от такава истина никой няма нужда. И съвсем скоро твоята приятелка ще го проумее.

Разказваш й всичко за себе си

На теория това е признак, че й се доверяваш напълно. На практика обаче подобна откровеност обикновено означава, че двете говорите само за твоите проблеми. Защото тя просто от твоите бърборения не може да повдигне въпроса за своите трудности. А дори да успее да каже нещо, в отговор ще чуе: „А, боже, имах същата случка! Чакай да ти разкажа…“ Това е мач на една врата и ако скоро не спреш, ще чуеш финалния гонг.

Учиш я как да живее

В приятелския ти речник има изрази като „Ти просто трябва…“, и „Длъжна си да…“, които повтаряш постоянно и без да те молят за съвет. „Трябва да отслабнеш“, „Трябва да се разделиш с него“, „Трябва да престанеш да мислиш за това и да се захванеш с нещо друго“.

Тези неща не са помощ, а чупене на приятелските граници. И дори ако приятелката ти те помоли за съвет, най-добре да формулираш отговора си по друг начин. Защо не кажеш например: „В такава ситуация бих постъпила по този начин“ или „Може би си заслужава да опиташ да свалиш някое друго кило и да видиш как ще се чувстваш“.

Винаги се стараеш да си справедлива и безпристрастна

Което по принцип е похвално…но не винаги. Понякога на приятелката ти й е необходимо да престанеш да й навираш в носа нравствените си качества и просто виртуално да я прегърнеш. А може би и да й кажеш, че около нея всички са муфлони, а тя е малко, беззащитно котенце. Да, това не е истина. Но и самата тя прекрасно го знае, но е дошла при теб за подкрепа, а не за упреци и наставления.

Често се случва да не ти вдига телефона и да не отговаря на съобщенията ти в месинджър

Ключовата дума тук е „често“. Ако си сигурна, че тя работи като стюардеса или е многодетна майка, но въпреки това не можеш да се чуеш с нея със седмици – това означава единствено едно: тя те избягва. Може и самата тя да не си дава сметка кое точно не е наред, но ние се досещаме: това е още един от признаците на токсичното приятелство.

Никога не признаваш грешките си

И не се извиняваш, че си я обидила или си я учила как да живее истински. Дори когато тя ти казва директно къде е проблемът – ти обвиняваш нея. Ти не си виновна, просто тя приема всичко прекалено близо до сърцето и изобщо не мисли с главата си. Нали така?

Взимаш, но не даваш нищо в замяна

Приятелката ти винаги е готова да ти даде пари назаем или да ти услужи с онази готина чанта за вечерното парти, да мине да полее цветята, докато си на почивка, да нахрани котката и да изпрати на гаджето ти уж тайния чат между теб и нея, който ти измисли, за да разбере той как се чувстваш. А при теб всеки път изникват най-различни проблеми, когато тя те помоли за нещо.

Обезценяваш чувствата й

Напълно е възможно да не го правиш с лошо. Напълно е възможно ти просто да не умееш да използваш правилните думи, за да изразиш съчувствие, или пък се притесняваш от нещо. Но безкрайният рефрен: „Стига си страдала заради подобни тъпотии“, който тя чува от теб, рано или късно ще я накара да се замисли: а защо изобщо тя ми е приятелка?

Ревнуваш я

Приятелството й с други момичета те дразни. И дори да не говориш директно на тази тема, то по всякакъв начин се стараеш да й покажеш, че не ти е приятно. Рано или късно тя ще се измори от чувството за вина, че нарушава клетвата да е приятелка единствено с теб. Която тя не ти е давала, разбира се, никога!

Изповядаш принципа „Е, какво пък толкова?!“

„Голяма работа. Случайно съм издала тайната ти. Вярваш или не, само ми се изплъзна от устата. И какво от това? Разказала съм на майка ти за скандала с мъжа ти – не можах да си мълча, не беше прилично!“

Източник: cosmopolitan.bg