Симптоми на опасни заболявания, пренебрегвани от много жени

Болестите при жените са доста подли – симптомите им често са трудни за разграничаване от болката, която получават преди месечния им цикъл.

Трябва да посетите лекар, веднага щом забележите някои тревожни признаци, които трябва да се научите да разпознавате. Например, хората, които са диагностицирани с рак на гърдата на ранен етап, оцеляват в повече от 90% от случаите.

Често уриниране

Какво означава това: повишеното уриниране може да бъде знак за нещо повече от проблеми с бъбреците или уринарния тракт. Може да сочи към хормонален дисбаланс или да покаже, че има нещо нередно във вагиналната микрофлора. А ако често уринирате и се чувствате много жадени, това може да е признак на диабет.

Как да разпознаете, че има проблем: понякога може да ви се струва, че посещавате тоалетната твърде често, но всъщност да не е така. Смята се за нормално да посещавате тоалетната от 4 до 10 пъти на ден, ако пиете обичайното количество вода. Ако забележите, че уринирате по-често, посетете общопрактикуващ лекар или уролог.

Неочаквана загуба на тегло

Какво означава: не бъдете прекалено щастливи, ако неочаквано сте загубили няколко килограма за кратък период от време. Понякога това може да бъде симптом на такива неща като болестта на Crohn, диабет тип 2 или рак. Във всеки случай, този симптом означава, че определено нещо не е наред с тялото.

Как да разпознаете, че има проблем: ако сте свалили 4-7 кг през последните 6-12 месеца и не сте спортували или не сте променили диетата си, вижте се с лекар.

Окосмяване на места, където не е нормално да го има

Какво означава: хирзутизъм или прекомерно окосмяване означава, че в организма има твърде много мъжки хормони. Промените в външния вид на човека не са най-лошата част от това – това състояние може да доведе до безплодие, метаболитно разстройство или дори повишаване на риска от рак на гърдата и ендометриални заболявания.

Как да разпознаете, че има проблем: не започвайте да се паникьосвате веднага; жените често мислят, че почти всички косми по тялото са прекалено много. Ако имате съмнения посетете ендокринолог.

Кървене след менопаузата

Какво означава това: жените често забелязват кръв след менопаузата. Тази кръв може да бъде знак за рак на матката, цервицит, миома и други опасни патологични процеси.

Как да разпознаем проблема: жените, които приемат някаква заместваща хормонална терапия, могат да изпитат нещо, което прилича на менструация за около две години след менопауза – това е нормално. Във всички останали случаи трябва да се консултирате с лекар. Особено опасно е, ако е минала една година от последния ви цикъл и отново прокървите.

Промяна в гърдите

Какво означава това: първите признаци на рак на гърдата могат да бъдат много трудни за забелязване. Когато получите болка в гърдите и лимфните възли, вече може да е твърде късно.

Как да разпознаете, че има проблем: не подценявайте ефективността на самостоятелното наблюдение на себе си – това може да ви помогне да забележите рака на гърдата на ранен етап. Внимавайте за всякакви промени: червена или набръчкана кожа, бучки и т.н. Що се отнася до болката в гърдите от време на време (особено преди месечния цикъл), това всъщност е нормално и обикновено показва флуктуации в нивата на хормоните.

Болезнена менструация

Какво означава това: Причините могат да бъдат едновременно много прости (наследствено състояние, промяна на времето или сте прекалили с тренировките) и много сериозни (кисти, ендометриоза на щитовидната дисфункция). Дори ако сте убедени, че това е просто наследствено, трябва да се видите с лекар: тежките менструации могат да доведат до анемия.

Как да разпознаете, че нещо не е наред: трудно е да разберете дали вашият период е тежък или не, но обикновено, ако периодът продължава повече от 7 дни, това е тревожен знак, особено ако цветът е яркочервен.

Нормалният период е от 21 до 35 дни, а най-важното е, че трябва да е постоянен.

Не се притеснявайте да посетите гинеколог или мамолог (всъщност, препоръчва се да ги посещавате 1-2 пъти в годината) и да обсъдите всичко, което ви притеснява. Няма срамни въпроси, когато става въпрос за здравето.