Симптоми, които никога да не игнорираме – I част

Понякога, когато не се чувствате добре, просто трябва да си починете, да се наспите, да ударите един душ, или да хапнете пилешка супа.

Но в други случаи може да се появят симптоми, които не са ясно изразени , не отговарят на типичните най-често срещани болежки и биха могли да означават по-сериозен проблем. Ако сте забелязали някой от следните симптоми се отправяйте към лекар, за да получите мнение за това какво може да се случи.

Нуждаете се от нови очила

Може просто да се нуждаете от нов преглед и нова рецепта за диопри (което се случва, когато остареем). Но размитото виждане, което се развива от нищото, или става твърде скоро след нов преглед на очите може да бъде показател за диабет. Увеличаването на нивата на захарта всъщност може да доведе до натрупване на течност в лещите на вашето око, което може да замъгли зрението ви или да причини късогледство.

Не можете да виждате от едната страна

Инсултите могат да причинят много проблеми, които засягат само едната страна на тялото ви, а проблемите със зрението не са изключение. Не е като да ослепеете внезапно с едното око, но ако забележите, че определено зрително поле (да речем, отляво) е ограничено, това е предупредителен знак.

Има кръв в урината Ви

Не мислете, че това е мистериозен страничен ефект – кръвта в тоалетната чиния извън цикъла на менструацията е най-честият ранен симптом на рак на пикочния мехур. Това обикновено е безболезнено и може да не се случва постоянно, но кръвта в урината никога не трябва да се пренебрегва.

Кашлицата не спира

През повечето време кашлицата Ви е причинена от сравнително доброкачествен проблем като бронхит, алергии или астма. Но ако кашлицата е постоянна, това може да бъде симптом на по-тежко състояние, като рак на белите дробове, пневмония, хронична обструктивна белодробна болест (белодробно заболяване, което ви причинява затруднения в дишането) или дори туберкулоза.

Изведнъж дънките ви стоят като подарени

Неудовлетворената загуба на тегло не е причина да празнуваме – всъщност тя може да бъде първата улика на редица сериозни състояния, като болестта на Крон, улцерозен колит, колаиаева болест, язви, депресия или дори рак. Не пазарувайте вашия нов размер, преди да получите обяснение за това, което може да причинило рязката загуба на тегло.

Болка зад пъпа

Да, и това се случва. Болката зад пъпа може да бъде индикатор за възпалително заболяване на червата като болестта на Крон, която обикновено засяга тънките черва и / или дебелото черво. Но почти винаги ще почувствате допълнителни симптоми, като тежка диария, умора и загуба на тегло.

Кожата ви или бялото на очите ви стават жълти

Това е жълтеница и е сигнал за жлъчен камък. Цветът идва от натрупване на билирубин – жълтеникаво вещество, което обикновено се обработва от черния дроб и се превръща в жлъчка в жлъчния мехур. Това се случва, когато жлъчния камък блокира жлъчния канал.

Краката или глезените ви са подути

Подуване на корема не се случва просто в корема. Ако забележите, че долната част на тялото ви е надушена, това може да означава, че имате проблем със сърдечната клапа. Когато сърцето ви не е в състояние да обработва кръвта навътре и надолу с подходящата скорост, причинява оток или натрупване на течности – често срещан симптом на сърдечна недостатъчност.

Имате наистина WTF-достоено вагиналено течение

Течението може да се осъществи в много типове, повечето от които съответстват на определени проблеми (като дрожди или бактериални инфекции), но ако забележите неприятна миризма, воднисто, розово, кафяво или кърваво течение – особено ако има парчета тъкан – това може да подскаже за рак на шийката на матката. Течението е това, което се случва, когато масите и туморите отделят течност.

Челюстта ви убива

Болката при челюстта е очевидно свързана с зъбобол и стрес, но ако няма друго обяснение и се влошава, болката в челюстта всъщност може да е признак на сърдечен удар. Жените всъщност съобщават, че усещат болка в челюстите, ръцете и гърба си, освен в гърдите си.

Главоболието ви започва изведнъж

Всички главоболия са гадни, но гръмотевично главоболие, което е подобно на това, все едно някой ви е ударил в главата с чук, е върха. Ако почувствате внезапно, тежко главоболие, което не изчезва бързо, може да имате субарахноиден кръвоизлив или кървене в мозъка, причинено от изтичане на аневризма. Отидете в болница.

Болки по време на секс

Докато болката по време на полов акт може да бъде свързана само със сухота отдолу или с алергична реакция, има някои по-сериозни виновници като: ендометриоза, инфекции на пикочните пътища, инфекции на вагинални дрожди, болести, предавани по полов път или дори вагинизъм, тежко затягане на вагиналните мускулите по време на проникването. Ако усетите болка на входа на влагалището или по-дълбока болка по време на проникване това е знак, че нещо не е наред.

Пишка ти се постоянно

Това постоянно желание да отидете до тоалетна не само е досадно. Може да е признак, че имате диабет – това е начинът на тялото ви да изхвърли цялата допълнителна захар в кръвта. Това също е класически симптом на инфекция на пикочните пътища, когато бактериите дразнят уретрата и пикочния мехур; оставянето на това нелекувано може да доведе до инфекция на пикочния мехур или бъбреците.

Очаквайте втора част…