Симптоми, които никога да не игнорираме – II част

Продължение на странните симптоми, които понякога може да се окажат по-сериозни от колкото предполагаме.

Губите чувствителност в ръцете и краката си

Ако крайници ви са изтръпнали, или ако получавате иглички, може да имате диабет. Това усещане се нарича невропатия и може да се случи, защото диабетът намалява кръвоснабдяването на ръцете, китките, краката и глезените ви; с течение на времето болестта наистина може да увреди кръвоносните съдове и нервите.

Получавате спазми

Съществуват спазми със супер-специфична болка, която може да се почувства като абсолютно мъчителна. Ако е от дясната страна, това може да е признак на апендицит, което се случва, когато нещо (като парче бактерия) блокира органа и го кара да се превърне в опасно възпален. Или може да е намек за кисти на яйчниците, пълна с течност торбичка, която може да се обърне или да се разкъса.

Имате газове, подути сте и стомаха ви боли

Тази трифекция на неприятни симптоми може да сочи към диагноза рак на яйчниците. Фондацията за гинекологичен рак нарече тези проблеми като основни ранни симптоми. Допълнителни предупедителни знаци за това по-рядко са гинекологично заболяване като често уриниране, запек, менструални промени, болка по време на полов акт и киселини.

Краката ви са подути и възпалени

Ако сте седяли за дълго време ( един международен полет), кръвта може да се слее в долната част на тялото и да започне да се съсирва. Ако този съсирек, известен също като дълбока венозна тромбоза или ДВТ, стане по-голям, той действително може да спре вената или артерията, причинявайки болка и подуване на областта около нея.

Нередовен цикъл

Периодите невинаги се придържат точно към 28-дневната схема, но ако внезапно нямате цикъл, може да се окаже, че имате нарушение на щитовидната жлеза (щитовидната жлеза регулира менструалния цикъл) или синдрома на поликистозните яйчници, химикали, които влияят на функционирането на вашите яйчници. Ако вашият период е закъснял, започнете с тест за бременност, но знайте, че стреса, преждевременната менопауза, голямата загуба на тегло или хроничните заболявания като съвкупност могат да бъдат виновни.

Има крървави съсиреци в менструацията

Всеки период е различен – по-лек, по-тъмен, по-тежък, каквото и да е – и може да забележите съсирек от време на време. Но съсиреци с голимината на голф-топка могат да бъдат признак на маточни фиброми, неракови тумори, които могат да се развият в матката и да причинят необичайно (а понякога и изключително тежко) кървене.

Чувствате се слаби или изтръпнали от едната страна на тялото си

Това е основен признак: Ако внезапно изгубите силата или усещането от едната страна на тялото си (особено в ръката и крака), може да получавате удар. Всяка страна на мозъка ви контролира противоположната страна на тялото ви, така че кървенето в едната страна ще се прояви от другата страна. Трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро, ако забележите това.

Имате постоянно киселини в стомаха

Това усещане за парене в гърдите ви не е прекалено анормално – повече от 60 милиона американци го изпитват най-малко веднъж месечно. Но ако имате повече от два пъти седмично парене на киселини (особено ако това не се отнася за пикантната храна преди това), може да имате гастроезофагеална рефлуксна болест (GERD), състояние, което може да причини сериозни усложнения като язви и астма.

Болки в гърдите

Киселините може да са виновни за това усещане в гърдите ви, но може и да получавате сърдечен удър. Симптомите на сърдечния пристъп на жените са по-малко тежки от тези на мъжете, така че обръщайте внимание на всякакви странни чувства в тази област, особено ако знаете, че сте изложени на риск. Това чувство на притискане може да дойде и с умора, болка в гърлото или задух.

Чувствате непрестанна умора

Кой не е изморен? Очевидно е, усещане за умора след безсънна нощ или свръх-стресираща седмица не е нещо, за което да се притеснявате; но ако дори не можете да ходите нагоре по стълбите, без да се почувствате отпаднали или ако изглежда, че тялото ви работи извънредно, за да изпълни задачи, които са елементарни, вашият лекар трябва да направи няколко теста, за да стигне до основната причина за умората ви. (Може да е нещо толкова сериозно, като сърдечен проблем.)

Непрекъснато ти се гади

Първо, има ли шанс да сте бременна? Ако не, гаденето може да подсказва редица проблеми, от синдрома на мигрена до синдром на таза (вероятност да имате разширени вени в таза), стрес или жлъчни камъни. Гаденето е често срещан симптом на рак, включително рак на маточната шийка.

Винаги ви е или прекалено горещо или прекалено студено

Ако никога не можете да се чувствате комфортно при стайна температура, може да имате нарушение на щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът (или свръхактивната щитовидна жлеза) ускорява нормалните процеси на тялото, което ви кара да изгаряте по-бързо енергията, което може да доведе до прегряване. Обратно, хипотиреоидизмът забавя тялото ви, което ви затруднява да останете топли.

Пари, докато пишкаш

Повечето жени знаят този симптом като предупреждение за УПИ и други инфекции, но може да бъде и улика, че страдате от бъбречни камъни. Усещането за парене идва, когато камък напусне уретрата и навлезе в пикочния мехур, което е дразнещо.

Нямате апетит дори за любимите си храни

Има доброкачествени причини за загуба на апетит (стресът е една от тях), но един по-сериозен виновник може да бъде рак на панкреаса. Коремът има ограничени пространство и когато туморите растат там, те оказват натиск върху околните органи, включително и стомаха. Внезапна загуба на тегло също може да бъде причинена от чревна болест, диабет, надбъбречна недостатъчност или нарушение на щитовидната жлеза.

Имате обилен косопад

Ако забележите ненормално количество коса, да запълват четката ви, значи нещо се случва с организма ви. Разредената коса може да скрива основния хормонален проблем, нарушение на щитовидната жлеза или дори анемия (нисък брой на червените кръвни клетки). Има много варианти, косопадът няма да бъде единственият симптом, така че обърнете специално внимание на промените в енергийните нива, периода, теглото и текстурата на кожата.

Имате постоянна необяснима болка

Болката е субективна и това е доста неясен симптом, който може да дойде заедно с почти всяко състояние там. Но постоянната болка не трябва да се пренебрегва. Ако редовно получавате главоболие или болка в гърдите по-често, може да има нещо по-сериозно, причиняващо тази болка.