Ръководство на бижутера

Какво да правим, когато повредим любимата си дрънкулка?!

Това се е случвало на всички ни: Бързаме да се приготвим, събличаме пуловера и любимата ни огърлица става на парчета. Прекалено сте заети да ги занесете на бижутер, така че огърлицата събира прах в някой шкаф. Историята е същата и с онази брошка, на която и падна камъка или със сребърния пръстен, който е станал почти черен. Но има няколко бързи и лесни начина за поправяне на бижута – да ги възстановите до естествения им вид или просто да ги оздравите временно.

Нека заблестят

Понякога любимите ни бижута лежът в чекмеджето, просто защото са се появили петна от износване. За щастие има лесен начин за корекция – обикновено полиране е всичко, което е необходимо в този случай.

Полиране на бижутаНо ако не разполагате с време или средства за бижутер има и лесен начин да се справите и вкъщи. Вземете чаша гореща вода, добавете щипка сода и щипка сол, след това завийте бижуто в алуминиево фолио и го пуснете в чашата.

Миша Хамамото (бижутер от Лос Анджелис), споделя друг трик: с обикновена паста за зъби намажете бижуто, което искате да полирате, използвайки мека четка за зъби и малко вода, търкайте внимателно и след това изплакнете бижуто. Миша допълва, че този метод не е предназначен за скъпите Ви бижута.

Почистване на бижута с четка и паста за зъбиВажно е да знаете от какъв материал е бижуто преди да започнете да го почиствате. С някои видове метал, трябва да се борави изключително внимателно. Не полирайте позлатените бижута с мръсна полираща кърпа или с каквито Ви попаднат препарати за полиране. Така можете да надраскате бижуто си. За този вид скъпоценности се препоръчва внимателно полиране с парче мек памук.

Внимателно полиране на позлатени бижутаНай-добрият начин да предотвратите потъмняването е да съхранявате бижутата си в кутия за бижута. Няма нищо по-добро от запечатани найлонови торбички. Дори плик за сандвич ще свърши работа. Важното е да ограничите допира на кислород до бижутата Ви.

Съхранявайте бижутата си в кутия.Още идеи

Ако камък е паднал от бижуто Ви, не се отчайвайте. Тук също трябва да обърнете внимание на материала, от който е създадено бижуто. За по-евтините Ви бижута обикновено лепило ще свърши идеална работа. При по-скъпите бижута и камъни най-добре не си правете експерименти и ги занесете на професионалист. Ако се опитате сами да направите ремонта, рискувате да надраскате камъка, докато бижутера разполага с професионални инструменти и машини.

Последен съвет от бижутера Джудит Аделсън – ако колието или гривната Ви се скъсат. Купете си метални рингчета, които са лесни за огъване и затваряне с клещи. Използвайте ги, за да свържете верижката. Внимавайте, защото ако не затворите докрай рингчето, рискувате да загубите някъде бижуто си. Това е една добра временна корекция.

Временна корекция на скъсана верижка с метални рингчета.Когато става въпрос за по-скъпи бижута, бъдете изключително внимателни, за да не съжалявате после. Ако имате свободно време, купете си материали (мъниста, закопчалки, верижки и др.) и се опитайте сами да създадете бижу във Ваш стил. Заниманието ще Ви се стори забавно, а междувременно и полезно за бюджета Ви.