Пърхот… На веждите?!

Пърхотът е хронично състояние, което обикновено се развива на скалпа и причинява лющеща се кожа.

Често срещан е и понякога може да се случи на места, различни от скалпа, като веждите. Въпреки че може да е досадно, добрата новина е, че е доста лесно за лечение.

Първият пърхот на веждите може да се случи на всеки, независимо от възрастта, от бебета, до възрастни хора. Обикновено се случва след пубертета в области на кожата, където има много мазнини, които произвеждат жлези, поради което често ще видите пърхот върху главата или лицето (веждите).

Какво причинява пърхота на веждите?

Честа причина за пърхота е себореен дерматит. Това може да е хронично състояние при възрастни и това е същото състояние, което причинява люлеещата кожичка при бебета.

То се причинява от:

  • кожен обрив
  • мазна и раздразнена кожа
  • кристални, белезникави люспи

Malassezia е гъбичка в мазните секрети на кожата, която може да причини пърхот. Гъбичката е свързана с пърхот, екзема, себореен дерматит и други кожни състояния. Тя също може да причини сърбеж, възпаление и зачервяване или раздразнение.

Ако използвате нова козметика за измиване на лицето или шампоан, пърхотът на веждите може да се дължи на контактен дерматит. Контактен дерматит може да причини червен, сърбящ обрив и люспеста кожа. Ако знаете, че кожата на лицето ви е влязла в контакт с новото вещество – шампоан, балсам, сапун, дори парфюм – може да е по-добре да опитате друг продукт, за да избегнете нежелани реакции.

Какви други симптоми може да съпътстват пърхота на веждите?

Симптомите на пърхот на веждите са подобни на общите симптоми на пърхот: бели или жълти люспести парчета кожа, сърбеж или червени, раздразнени петна от кожата. Може да има и обрив, в зависимост от основната причина за пърхота на веждите.

Може да забележите люспест външен вид около областите на веждите и дори области, които изглеждат малко мазни.

Как се лекува пърхота по веждите?

В зависимост от причината за пърхот на веждите, лечението може да варира. Понякога това, което работи за един човек, може да не работи за друг, така че не се обезсърчавайте, ако едно лечение изглежда не работи добре за вас. Има разнообразие от домашни лечения, които можете да опитате.

За лечение на себореен дерматит

Себореен дерматит понякога се влошава от студено и сухо време или стреса. Един локален противогъбичен крем може да бъде полезен, както и медикаментозен шампоан за пърхот. Ако домашните средства не помогнат на Вашите симптоми, говорете с Вашия лекар за лекарства за локално приложение по рецепта.

За лечение на контактен дерматит

Ако виновникът е контактен дерматит, избягването на продукта, предизвикващ дразненето, трябва да помогне за разрешаването му. Междувременно, поддържането на кожата около веждите овлажнена може да помогне за намаляване на дразненето и лющенето. Използването на анти-бактериален крем или приемането на антихистамин като Бенадрил може да помогне за намаляване на сърбежа и прилагането на хладки, мокри компреси за 15-30 минути може да помогне за облекчаване на дразнене и сърбеж.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако:

  • внезапно развивате болезнен обрив
  • симптомите пречат на ежедневните дейности
  • симптомите не отшумяват след около три седмици
  • забелязвате гной, идваща от зоните на раздразнена кожа
  • тя изглежда заразена
  • имате треска

Какви са перспективите за пърхота на веждите?

Пърхот на веждите е доста често срещано. Това е хронично състояние, при което най-общо няма нищо за тревога. Има много средства за защита, които можете да опитате.

Ако не виждате подобрения след няколко седмици, говорете с Вашия лекар. Може да се нуждаете от лечение с рецепта, за да поддържате под контрол пърхота.