8 Предимства и ползи на хамамелиса

Хамамелисa е съединение с мощни лечебни свойства, които могат да бъдат използвани по различни начини.

Тя произлиза от листата и кората на Hamamelis virginiana, вид храст от Северна Америка.

Най-често се прилага върху кожата и скалпа, хамамелиса е широко известна със способността си да облекчава възпалението и да успокоява чувствителната кожа.

Може да се добави и към билкови чайове и да се приема през устата в малки количества като естествено лечение за други състояния.

Ето най-добрите 8 предимства и приложения на хамамелиса:

1. Лекува възпаленията

Възпалението е нормален имунен отговор, предназначен да предпазва тялото ви от наранявания и инфекции. Въпреки това се смята, че хроничното възпаление играе централна роля в развитието на определени заболявания.

Хамамелиса съдържа много съединения с мощни противовъзпалителни свойства, включително галова киселина и танини.

Също така съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на широко разпространено възпаление и неутрализират свободните радикали, които са болестотворни съединения, които могат да се натрупат в тялото ви.

Следователно, хамамелиса може да има много ползи и може да бъде полезен при лечението на възпалителни проблеми, като акне, екзема или псориазис.Изследванията показват, че локално нанесен, той може ефективно да намали възпалението и да успокои кожата ви.

2. Намалява кожно дразнене

Чувствителната кожа, определена от необичайни сетивни симптоми, е много често срещано заболяване, което засяга приблизително 45% от американците.

Някои изследвания предполагат, че прилагането на маска на върху чувствителна кожа може да бъде от полза при лечението на възпалена, раздразнена кожа.

Всъщност е доказано, че епидермиса е потискала еритема – зачервяване на кожата, причинено от нараняване или дразнене – с до 27%.

Едно проучване при 40 души е установено, че използването на лосион с 10% екстракт от хамамелис е ефективен при намаляване на възпалението на кожата и лечението на еритема.

По същия начин, друго малко проучване установило, че локален препарат, съдържащ хамамелис, е в състояние да осигури облекчение за чувствителна или раздразнена кожа на лицето.

3. Помага за лечение на хемороиди

Хемороидите се причиняват от подуване и възпаление на вените във вашия ректум и ануса, което води до симптоми като запек, сърбеж и кървене. Хамамелиса често се използва като естествено лекарство, за да осигури облекчение от дискомфорта и болката, причинена от хемороидите.

Обикновено се добавя към кърпа или памучна топка и се нанася директно върху засегнатата област, за да успокои кожата. Въпреки че изследванията са ограничени, се смята, че хамамелиса спомага за лечение на сърбежа, зачервяването, болката и подуването, свързани с хемороидите, поради противовъзпалителните му ефекти.

Нещо повече, той има хемостатични свойства, което означава, че може да спре кървенето, причинено от хемороиди. Въпреки това, са необходими повече проучвания при хора, за да се изследва ефективността му при хемороидите.

4. Борба с акнето

Благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства, някои изследвания показват, че хамамелиса може да бъде полезен при лечение на акне. Може да се прилага директно върху лицето ви след почистване или парна баня за максимална ефективност.

Тя действа като стягащо средство, което кара вашите пори да се свиват, като същевременно се успокоява кожата и се облекчава възпалението.

Това може да попречи на акне-бактериите да навлизат в порите. Поради тази причина, хамамелиса често се добавя към много продукти за акне без рецепта и е особено полезен за хора с мазна кожа. И все пак, проучванията върху ефекта на хамамелиса върху акнето са ограничени и са необходими допълнителни проучвания, за да се определи неговата ефикасност.

5. Потиска чувствителността на скалпа

Чувствителността на скалпа може да бъде причинена от редица фактори, вариращи от козметични процедури на косата до дерматологични състояния, като псориазис или себореен дерматит. Нанасянето на малко хамамелис върху скалпа, преди да измиете косата си, може да помогне за лечение на чувствителността на скалпа и да облекчи симптомите като сърбеж.

Според едно проучване при 1 373 души, използването на шампоан, съдържащ екстракт от хамамелис, е бил ефективен за намаляване на дразненето на скалпа.

Хамамелиса също може да помогне за облекчаване на възпалението, което може да бъде полезно за намаляване на чувствителността на скалпа, причинена от състояния като псориазис или екзема.

Понякога се използва и като естествено средство за облекчаване на симптомите на други проблеми на скалпа, като пърхот и сухота.

6. Успокоява възпалено гърло

Поради способността си да намалява възпалението, хамамелиса понякога се използва за лечение на болки в гърлото.

Добавете на една чаена лъжичка (5 ml) от хамамелиса в една чаша (240 ml) вода за около 10 минути, след което правете гаргара със сместа може да ви осигури облекчение. Смята се, че това намалява отока, намалява болката и изсушава излишната слуз, причинена от възпалено гърло.

И все пак, въпреки че противовъзпалителните свойства на хамамелиса са добре документирани, употребата му за лечение на възпалено гърло се основава единствено на анекдотични доказателства. Необходими са по-висококачествени проучвания, за да се установят потенциалните ползи от хамамелиса при възпалено гърло.

Освен това, приемането орално на хамамелис може да причини дразнене на стомаха, поради високото съдържание на танин, затова е важно да подходите с повишено внимание и да се консултирате с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения.

7. Предпазва от увреждане на кожата

Хамамелиса е богат на танини, естествено растително съединение с мощни антиоксидантни свойства, което може да ви помогне да защитите кожата си от увреждане, когато се прилага локално.

Едно изследване върху животни установило, че танините могат да действат като бариера, предотвратявайки възникването на възпалителни вещества в кожните клетки . Нещо повече, изследване с епруветка показва, че хамамелиса помага да се неутрализират вредните свободни радикали и да се предотврати разпространението на ракови клетки на кожата.

По подобен начин, друго изследване върху животни открива, че танините с хамамелиса могат да забавят растежа на тумора на кожата при мишки, изложени на облъчване.

Повечето проучвания обаче понастоящем се ограничават до проучвания с епруветки и животни. Необходими са повече проучвания, за да се оцени въздействието на хамамелиса върху хората.

8. Отблъсква инфекции

Някои проучвания показват, че хамамелиса може да бъде полезнен при борбата с някои видове вирусни инфекции.

Едно изследване, например, установило, че танините проявяват антивирусни ефекти срещу грип А и човешки папиломен вирус (HPV).

Друго изследване на показва, че екстрактът от хъамамелис е възпрепятствал активността на вируса на херпес симплекс, който често е виновникът за раните. Поради тази причина, хамамелиса често се прилага локално като естествено лекарство, за да помогне за борбата с настинките и облекчаване на симптомите.

Въпреки че проучванията са открили обещаващи резултати, все още липсват проучвания при хора.

Как да използвате безопасно хамамелиса?

Повечето хора могат безопасно да използват хамамелиса с минимален риск от нежелани странични ефекти. Някои хора могат да получат дразнене на кожата или алергични реакции след прилагане на билката.

Освен това, докато приемането на 3-4 супени лъжици хамамелис(15-20 мл) на ден, обикновено се счита за безопасно, поглъщането на големи количества може да предизвика дразнене на стомаха и повръщане.

Следователно, най-добре е да използвате само малки количества и да обсъдите всички нежелани реакции или проблеми с Вашия лекар.