Психолозите разграничават 7 вида любов, а само малцина изпитват последната

Робърт Стърнберг разработи трикомпонентна теория за любовта, която включва емоционална близост, страст и ангажираност.

Според него тези три точки представляват красивото усещане, за което са написани хиляди песни и книги. По-късно, благодарение на неговата теория, Стърнберг разграничава 7 вида любов и ние ще ви разкажем за тях в тази статия.

Вярваме, че чувствата се променят с течение на времето. Ако все още не сте стигнали до седмия тип любов, вие и вашият партньор може да имате нужда от повече време.

1. Интуиция

Това е периодът, в който хората едва се познават, но чувстват взаимно привличане. В такава връзка двама души често нямат най-малка представа дали имат или не нещо общо, но все пак остават заедно.

Според психолога това увлечение може да се превърне в нещо повече с течение на времето, но това не винаги се случва. Много двойки не се развиват извън този тип любов.

2. Харесване

В такива отношения вие винаги можете да бъдете себе си. В този вид любов хората обикновено са обединени от общи интереси, възгледи за живота и чувството, че са разбрани. Психолозите вярват, че такава интимност, без страст и ангажираност, по-скоро ще доведе до приятелство, отколкото до пълноценна любов.

3. Празна любов

Двойките, които изпитват този тип любов, имат само ангажимент без интимност и страст. Понякога този тип взаимоотношения се появява след голяма, пламенна любов, а понякога и обратното: хората, които изпитват празна любов, могат да се променят, което добавя страст към чувствата им.

4. Любовна любов

Този тип любов включва ангажираност и страст и е позната на много двойки. Това е любовта, която съществува, когато двама души наистина са привлечени един към друг и са готови да следват определени традиции като сватби, обмен на обети и споделяне на домашни задължения, но нямат истинска близост.

Психолозите смятат, че такива двойки могат да живеят заедно дълго време, но щастието им е относително. Всъщност те не възприемат партньора си като приятел.

5. Романтична любов

Този вид любов включва страст и интимност. Хората в такива взаимоотношения се привличат един друг и се чувстват удобно един до друг, но не са готови да поемат сериозни ангажименти. Взаимоотношения от този тип често не достигат нивото на съжителство или брак.

6. Придружена любов

Придружената любов се състои от ангажираност и интимност. Такива отношения са много по-силни от обичайното приятелство и има истинска привързаност между партньорите. И все пак това е доста невероятно споразумение, защото при този тип любов няма страст. Психолозите казват, че съпътстващите типове взаимоотношения могат да възникнат след дългогодишни познания или брак.

7. Консумирана любовта

Тази любов се състои от всичките 3 компонента: страст, емоционална близост и ангажираност. Разбира се, нивата им не винаги са еднакви, но е важно да се отбележи, че всички те са тук. Рядко виждате този тип взаимоотношения, но ако хората успеят да ги изградят, те наистина се обичат. Подобни двойки най-вероятно ще могат да живеят заедно дълго и да се наслаждават на брака си.

Психолозите са сигурни, че човек изпитва различни видове любов в живота си. Понякога това се случва със един и същ партньор: те се приближават и се преместват на ново ниво. Но друг път се случва с различни хора. Така или иначе, връзката ви може да не се вписва в един от стандартните 7 вида любов и може да балансира между 2 от тях.

Тази типология ще ви помогне да определите в каква връзка сте сега и дали си струва да продължите. Ако го обсъдите с партньора си, може би с течение на времето ще можете да превърнете вида любов в нещо, от което и двамата сте доволни.

Какъв тип любов вече сте имали? Споделете вашите истории в коментарите.