10 навика, ужасно вредни за здравето

Когато мислим за лоши навици, обикновено се сещаме за неща като пушене или хранене със нездравословна храна, но има някои навици, които много от нас имат и дори не осъзнават, че те са нещо лошо за нас или дразнят хората около нас.

Оказва се, че някои от вашите ежедневни навици могат да ви направят повече вреда, отколкото добро.

Ние се грижим за нашите читатели и подготвихме този набор, за да проверите дали имате някои от тези нежелани навици.

1. Носете дрехи, докато спите

Да спиш в дрехите си не е добра идея. Тесните тениски могат да повлияят на кръвообращението и в крайна сметка ще ви станете прекалено горещо и неудобно. Дори и да не се събудите, това ще наруши качеството на съня ви.

2. Миете зъбите твърде грубо

Може да изглежда че като натискате четката за зъбите по-силно, те ще станат по-чисти, но това не е съвсем правилно. Нанесете достатъчно натиск, за да почувствате влакната по вашите венци. Ако натискате прекалено грубо, това е прекалено голям натиск и може да повреди вашите венци и емайл.

3. Мултитаскинг

Според изследването само около 2% от населението наистина може да направи това ефективно. Така че, не го опитвайте, освен ако не сте абсолютно сигурни, че сте в тези 2%. Съсредоточете се върху едно нещо в даден момент и скоро ще разберете, че ефективността ви се е подобрила.

4. Обърнете внимание на неща, които са извън вашия контрол

Не можете да промените това, което правят другите хора. Използвайте времето и енергията си за самоусъвършенстване и станете по-добра версия за вас. Не казваме, че трябва да бъдете безразлични, просто не се обсебвайте от нещо, за което нямате никакъв контрол. Вашето семейство и приятели се нуждаят от вас, да сте здрави и щастливи.

5. Катастрофизирането

Катастрофизирането е следващото ниво на предишната точка. Ако това сте вие, повярвайте ни, това не е краят на света, без значение какво става. Постоянното стресиране освобождава планината от хормони на стреса, които са отговорни за всякакви физически и психически проблеми – безпокойство, депресия, стомашни проблеми и дори сърдечни заболявания. Просто кажете “Хакуна матата” на вашето вътрешно аз и намерете начин да се отпуснете.

6. Отлагане

Нека бъдем честни, повечето от нас са виновни за отлагане в различни степени, но ако този навик излезе извън контрол и продължавате да отлагате проектите и задачите си един ден може да попаднете на големи проблеми при работата си или в училище.

7. Отрицателен език на тялото

Всички сме чували израза: “Не преценявайте книга по корицата”, но в реалния живот ние всички разчитаме на това, което виждаме. Всъщност експертите смятат, че по-голямата част от нашата комуникация се основава на невербални знаци. Анализирайте себе си и се опитайте да видите дали имате някакви лоши навици на тялото, като олюляване, защитни пози или агресивен контакт с очите, които биха могли да бъдат погрешно интерпретирани. Ако откриете, че правите някои от тези неща, опитайте се активно да ги премахнете.

8. Приемате обезболяващи постоянно

Когато не се използват правилно, болкоуспокояващите могат да причинят повече здравословни проблеми, включително проблеми с паметта, промени в настроението, лоша концентрация и забавено време за реакция. Тъй като ефектът е постепенно, може да не забележите, че сте опиянени от болкоуспокояващи. Тежката злоупотреба с някои болкоуспокояващи може да увеличи риска от язви и дори вътрешно кървене.

9. Носете високи токчета или джапанки всеки ден

Високите токчета изглеждат страхотно, правят краката ви по-дълги и ви карат да се чувствате красиви и елегантни. Имайте предвид, че използването им всеки ден за продължителни периоди от време може да ви струва доста болка.

Въпреки че джапанките са точно обратния тип обувки от токчета, те също могат да причинят сериозни здравни проблеми. Тъй като подметката е абсолютно равна, краката могат да започнат да се набиват.

Предложението е просто. Носете любимите си високи токчета и джапанки понякога, но не всеки ден, а тялото ви ще ви благодари за това.

10. Замествате на закуска със смути

Може да мислите, че замяната на закуската със смути е по-здравословен избор. Но диетолозите предупреждават, че обикновените рецепти за смутита имат предимно плодове, вода и ядки, което означава, че те имат твърде много захар в една порция. Докато плодовете със сигурност са добри за вас, прекалено много наведнъж пак ще повишите кръвната ви захар и ще увеличите нивата на инсулина, с други думи ще доведат до наддаване на теглото. Както може да се каже за много неща, умереността е ключът.