Предотвратяване на разширените вени: 10 прости правила

Разширените вени са един от основните проблеми, които развалят женската красота.

Но това заболяване създава не само естетически проблеми. Превантивната профилактика ще помогне да се запази здравето на вените и красотата на краката.

Образуването на здравословни навици е важен компонент на лечението на разширени вени. Някои рискови фактори не могат да бъдат контролирани, но превантивните мерки ще помогнат да се сведе до минимум вероятността от развитие на болестта. 

Какво представляват разширените вени?

Това заболяване се проявява под формата на разширени и извити вени. Основната причина за това е отслабването на клапите, които контролират кръвния поток. По правило вените се намират в долната част на тялото, тъй като те често са претоварени. Повлияните вени придобиват червеникав или лилав цвят и са ясно видими под кожата.

Какви са причините за разширените вени?

Най-често варикозни вени се откриват на краката, тъй като цялото тегло пада върху долната част на тялото. Болестта може да възникне във всяка възраст, но е по-често срещана при възрастните хора.

Лекарите идентифицират няколко фактора, които често водят до развитие на венозна болест в краката: 

 • наднормено тегло;
 • бременност;
 • наследственост;
 • лоша стойка;
 • заболявания на кръвоносната система.

Симптомите на разширените вени

Много хора смятат, че разширените и изпъкнали вени са единственият симптом на болестта. Всъщност има и други признаци на разширени вени: 

 • болка и усещане за тежест в краката;
 • парене, спазми и подуване на долните крайници;
 • сърбеж;
 • кървене от засегнатите вени.

Съвети за лекарите за предпазване от разширени вени

Най-ефективният съвет за профилактика и лечение на разширени вени е здравословният начин на живот и елиминирането на лошите навици. Обмислете няколко препоръки от водещи експерти.

 1. Необходимо е позицията на тялото да се променя възможно най-често. Ако човек седи дълго време или стои на едно място, рискът от развитие на разширени вени нараства драстично. Промяната на позицията само за няколко минути ще служи като отлична превантивна мярка.
 2. Студеният душ е една от най-добрите процедури за подобряване на кръвообращението. Не е полезно напълно да се премахнат горещите релаксиращи вани, но ефектът от ниските температури, които активират кръвообращението.
 3. Тесните дрехи, особено панталоните и джинсите, затрудняват връщането на кръвта. Трябва да дадете предимство на свободните стилове и да елиминира прекомерния натиск върху вените.
 4. Продължителното излагане на топлина, като излагане на слънце, може да доведе до нарушено кръвообращение и задържане на течности. За здрави крака, избягвайте дългосрочна топлина на тялото.
 5. Използването на компресионни чорапи ще спомогне за подобряване на притока на кръв и ще намали риска от разширени вени.
 6. Високите токчета помагат да изглеждат по-красиви и привлекателни. Но не трябва да злоупотребявате с тях. Високите обувки с токчета водят до паякообразни и разширени вени.
 7. Ежедневното упражнение ще спомогне за подобряване на кръвообращението и ще избегне проблеми с краката.
 8. Здравословното и балансирано хранене има положителен ефект върху кръвоносната система. Преди всичко антиоксидантите и мастните киселини трябва да бъдат включени в диетата. Минералите и витамините имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.
 9. Консултацията с диетолог ще помогне да се избегнат проблемите, свързани с наднорменото тегло. Трябва да избягвате диети, които обещават бърза загуба на тегло. Те само вредят на тялото.
 10. Стимулиране на лимфната система и подобряване на кръвообращението ще помогне за инфузии и отвари на лечебни билки. С тяхна помощ можете да извадите от тялото натрупаните токсини.