Правилата за отслабване, които можете да нарушите

Дори експертите не спазват златните правила за загубата на тегло. Всъщност, нарушаването на тези правила  може да ви помогне да наклоните везните във ваша полза.

Фокусирайте се, докато ядете

Когато се храните разумно, нямате никакви притеснения. Фокусирате се върху храната – нейната текстура, цветове и вкусове – за да знаете кога сте се наяли. Но е добре да похапвате понякога пред телевизора, ако това е необходимо, за да се разведрите. Или може би сте мултифункционален и вършите по няколко неща на веднъж например, ядете и отговаряте на имейли по едно и също време.

Избягвайте въглехидратите

Хлябът е враг номер едно до много хора, когато става дума за наддаване на тегло. Въпреки това, не всички въглехидрати са еднакви. Бобовите растения, киноа, овес, макаронени изделия, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, ябълки и други пълни с въглехидрати продукти, не са проблем. Трябва да внимавате за рафинирани или прости въглехидрати. Това са тези, които се усвояват бързо и повишават кръвната захар, увеличавайки глада. Помислете за бисквити, сладкиши, бял хляб и ориз. Комплексните въглехидрати се разграждат бавно, стабилизират нивата на кръвната захар и по-важното, те намаляват зависимостта от инсулин, което на свой ред може да насърчи загуба на тегло. Разбира се, ще качите килограми, ако прекалите с калориите – независимо дали са въглехидрати, мазнини или протеини. Но не е нужно да изхвърляте всички въглехидрати, когато се опитвате да отслабнете.

Не яжте късно

 Проучванията установиха, че метаболизмът ви изгаря калории с постоянна скорост през всички часове на деня. Изследване от Еврейския университет в Йерусалим в Израел е вдъхновено от мюсюлманите, които практикуват Рамадан (където се разхождат през деня и ядат храни с високи въглехидратно съдържание през нощта). В проучването група полицейски служители е разделена на две групи. Един следва диета в стил “Рамадан”, а другият – консумацията на въглехидрати се разпределя върху на три хранения. Групата в стил “Рамадан” имаше по-голям апетит, както и по-малки талии в сравнение с тези, които ядеха въглехидратите и калориите по-рано през деня.

Не яжте сладко

Наздраве за това, че не се налага да се откажем от сладоледа и бисквитките в името на загуба на тегло. Новото начин на мислене е да се отдадете на тези изкушения по специални поводи. Значи, ако се опитвате да отслабнете, изберете два дни седмично и яжте това, което искате,  без да прекалявате естествено.

Без глутен

В момента модата е да се ядът храни без глутен. И вие може да загубите малко килограми, когато избягвате глутена. И все пак, абсолютно никакви доказателства не подкрепят идеята, че ако се отървем от глутен ще отслабнем, казва Кливланд Клиника. “Освен ако нямате алергия или чувствителност към глутен, няма причина да се отказвате от глутена”, казва Аликс Туроф, MS, RD, CDN, CPT. Тогава загуба на тегло обикновено се дължи на отказване от храни, които имат глутен, но имат и  рафинирани въглехидрати като тестени изделия, крекери, гевреци и др. Плюс това, без глутенова диета невинаги е равнозначен на здравословен начин на хранене.

Винаги закусвайте

Да, вероятно е правилно, че закуската е най-важното хранене на деня. “Не ми харесва да ям веднага щом се събудя”, казва Леман. “Всъщност предпочитам да изпия едно кафе и да чакам до обяд, за да ям.” Не закусвайте насила.

Не се изкушавайте от “Fast food”

Може да мислите, че протеиновия шейк или енергиеното барче е по-добър вариант от Fast food-а. Истинско хранене обаче ще задоволи глада ви, като ви осигурява хранителни вещества, фибри и белтъчини. Просто се уверете, че сте направили добър избор: Заложете на печените,а не пържени ястия. Поръчването на детско меню също е добра идея.