Перфектното Коледно пътуване: 10 града в Европа за задължително посещение

Коледа в Европа е синоним на заснежени пейзажи, стари традиции, готически катедрали с прекрасни коледни хорове и очарователни средновековни площади, които отварят известните коледни пазари.

Кои градове са най-подходящи за посещение на този празник?

Прага, Чешка република

Прага празнува Коледа в реален мащаб. Архитектурата на града е перфектният фон за пиене на горещо варено вино и се потапяме в коледната треска. Зимата в столицата е готина, но вървейки по великолепните готически сгради, покрити със сняг, по калдъръмени улички, шепнейки за призраците на миналото, изглежда, че се вписвате в нова картичка на Нова година.

Чешките базари са сред най-добрите в Европа. Можете напълно да се потопите в традициите и атмосферата на почивка на Стария градски площад. Навсякъде има малки украсени дървени павилиони, пълни с празнични стоки и чешки деликатеси, например траельник – традиционни сладкиши, пълни с карамелизирана захар.

Виена, Австрия

Трудно е да се намери град, където Коледа се празнува точно толкова изящно. Блестящи коледни пазари, стари кафенета, прекрасни улици, древна, красиво осветена архитектура – всичко това дава на града вълшебно очарование. Във Виена можете да се насладите на колбаси, греяно вино и пресни сладкиши, да карате кънтри на площада в кметството, да посетите Музея на снежната топка и да отидете на един от легендарните коледни концерти, провеждани в църквите по това време на годината.

Кьолн, Германия

Кьолн е известен със своята катедрала – готически шедьовър, извисяващ се над града. От края на есента до Новата година този голям град по Рейн, който е и родното място на грееното вино, притежава най-малко седем коледни пазара на уникални или традиционни теми. Смята се, че тези панаири са най-добрите коледни пазари в Германия. Те са разпръснати из цял Кьолн и са чудесна възможност да се впуснете в магическа зимна приказка и да се запознаете с обичаите на тази страна – родоначалникът на коледните пазари.

Страсбург, Франция

Този град с прекрасната готическа катедрала, разположен на границата с Германия, е отлична дестинация за новогодишно пътуване. Вие определено ще харесате Marchje de Noel – коледните пазари, разположени в историческите площади на града. В подножието на величествената катедрала в Страсбург ще откриете почти 300 дървени сергии с коледни украси. Традиционната храна – греяно вино и печени кестени – няма да ви оставят безразлични. Атмосферата се допълва от пеенето на коледни песни, сцени от раждането на Христос и ледени пързалки.

Вроцлав, Полша

Четвъртият по големина град в Полша, наречен “Европейска столица на културата” през 2016 г., привлича посетителите през зимните празници с прекрасен коледен пазар, който се появи през 16 век. Улиците са украсени с ярки декорации, старият град е изпълнен с радост и топлина, а коледните орнаменти запълват площад Rynek. Градът има богата история, млада енергия, уникална архитектура и впечатляващ културен живот. Но дори и с всички неща, споменати в града по това време на годината, има по-малко туристи, отколкото в някой от другите градове от нашия списък, а цените са по-ниски. Това го прави едно от най-привлекателните места за посещение през зимните празници.

Талин, Естония

Столицата на Естония е красива по всяко време на годината, но особено през зимата. Градският площад със стари фенери, дървени сергии и очарователна новогодишна дървесина, блестяща от покритите със сняг покриви, е сърцето на града по това време. Между другото, Талин е първият град, в който дървото е инсталирано, за да може всеки да го види – то е поставено на площада на кметството през 1441 година. Коледният пазар в Талин е един от най-красивите и най-старите в Европа. Всичко се продава в декорирани опаковки: от вълнени шапки и ръчно издълбани дървени декорации до традиционни естонски ястия и напитки.

Рованиеми, Финландия

Със своите покрити със сняг пейзажи, ярко осветени дървета и невероятни ледени скулптури, Рованиеми е един от най-добрите европейски градове за посещение на Коледа и Нова година. Фактът, че Дядо Коледа живее само на 8 километра, добавя чуден чар на това място. В Рованиеми можете да се насладите на красивите зори с меки розови нюанси, посетете селото на Дядо Коледа и много градски музеи. Освен това има широк спектър от зимни мероприятия – шейни с елени или кучета, спускане със снегомобили и счудити на  северните свияния.

Нюрнберг, Германия

Най-доброто време за посещение в Нюрнберг е по Коледа. Градът се превръща в истинска зимна приказка. Този живописен средновековен град в Бавария посреща посетителите с разнообразие от коледни стоки, традиции и забавления. Украсените гишета, разположени на централните площади на града, предлагат на гостите всичко от лебкучена – известният Нюрнбергски десерт – и греяно вино до ръчно изработени стоки, като ангели със сгъваеми крила. Освен това в града можете да посетите известния музей на играчките.

Лондон, Англия

Ярко осветени улици, витрини и много празнични забавления правят Лондон е много привлекателен за посещение на Коледа. В столицата се отварят пързалки, реконструират се исторически събития и празнични концерти. Можете да посетите Хайд парк, катедралата “Св. Павел”, зала “Алберт” и Кралската ботаническа градина. За любителите на пазаруването в Лондон има и много интересни неща, например коледните пазари с ръчно изработени играчки, празнични торти и декорации.

Брюж, Белгия

Трудно е да се намери по-прекрасен град, който да отпразнува зимните празници, отколкото Брюж с каналите, калдъръмените улици, сградите, които приличат на къщи с меден камък и елегантните вагони. На Коледа, Grote Markt, главният площад на града, се превръща в магическо царство с блещукащи светлини, невероятна пързалка и елегантни дървени хижи, изпълнени със сувенири, декорации и прекрасен белгийски шоколад. В допълнение, фестивалът на ледената скулптура, една от основните зимни събития в Европа, се провежда в Брюж през декември.