Не причинявайте това на косата си

Топ фризьори разкриват грешките, които допускаме в грижите за косата и как да ги избегнем.

Миете косата си прекалено често или прекалено рядко

Добре, запомнете: Миенето на косата ви повече, отколкото е необходимо, може да премахне естествените масла, които я поддържат здрава, като по този начин я правят по-крехки и склонни към накъсване. И докато тенденцията на измиване все по-рядко се увеличава, експертите предупреждават, че трябва да подходите внимателно. “Порите на скалпа ви могат да бъдат пренаситени от прекомерно омазняване, което ще привлече още повече мръсотия и пърхут”, казва Лорън Е. Хак, фризьор и съосновател на салона LAUREN + VANESSA в Ню Йорк. Вашият най-добър залог: Намалете броя на миенето с шампоан до три пъти седмично.

Изплаквате косата с гореща вода

Същите увреждания, причинени от пресите и сешоари за коса, могат да се случат, когато изплаквате косата си с гореща вода. “Ако,е твърде гореща, за да я докоснете, то не вкарвайте косата си под тази вода”, предупреждава Джена Маст, базирана в Ню Йорк стилист. “Добре е да се използва гореща вода,но не и когато изплаквате от шампоана. Това позволява на порите на коса да се отварят и гарантира, че те са чисти отвътре. “Но след като сте готови, изплакнете със студена вода, за да запечатате порите на скалпа. Това добавя здравословен блясък, който ще продължи до следващото ви измиване.

Не използвате шампоан, който да предпазва цвета

Ако боядисвате косата си – дори и само няколко пъти в годината – използването на шампоан, който е безопасен за боядисване, е задължителен. “Без него вашият цвят ще избледнее много бързо и косата ви може да стане суха”, казва Хак. Ако сте блондинка, бъдете внимателни, когато става дума за лилавите шампоани, които обещават да озаряват цвета ви. Този шампоан не е предназначен да се използва всеки ден или всеки път, когато измивате косата си. “Ако прекалявате с него, косата ви може да започне да изглежда тънка и дори да започне да има сив или лилав оттенък – а не и пастелният вид – казва Хак.

Слагате балсам в корените

Когато прилагате балсам, най-добре е да започнете от средата на косата си към краищата. “Краищата на косата са най-старите, което означава, че те са били най-дълго на главата ти, съдържат най-малко количество влага и са най-мъртви, така че това е районът, който се нуждае от най-много подхранване”, казва Маст. Използването на точното количество също е ключово. “От колко балсам се нуждаете зависи от дължината, дебелината и текстурата на вашата коса, така че не забравяйте да попитате вашия стилист за точното количесто, която трябва да използвате”, казва Пенна.

Решете косата си, непосредствено след като сте я измили

Мократа коса е не само по-тежка, но по-еластична и деликатна, така че опъването й с четката ще доведе до накъсване на краищата. Вместо това, срешете косата си, преди да вземете душ – особено ако имате продукт в нея (спрей за коса, текстуризер, пяна и др.).

Грубо подсушавате косата с кърпа

Повечето хора са свикнали да с една кърпа да бършат цялото си тяло – косата е включена – веднага след като излезете от душ. Но това е основно НЕ, казва Маст. – Няма значение колко е къса косата ви – използвайте друга кърпа! Вместо да го разтърсите агресивно, завийте косата с кърпата. Това можете да направите с главата надолу, права – независимо от начина, по който се чувствате добре. Идеята е да попиете влагата от косата си.

Връзвате косата си на опашка, докато е мокра

Винаги оставяйте косата си да изсъхне малко, преди да я разтегнете в здраво вързана опашка или кок. Ако не можете да изчакате, Маст предлага да се използва малко серум, съсредоточавайки се върху средните дължини и краища. – Тогава можете да сплетете косата си в свободна плитка и да запазите косата си от прекомерно разтягане и накъсване.

Прекалявате със сухия шампоан

Няма никакво съмнение, че сухият шампоан е едно от най-големите творения на красотата на всички времена. Само няколко пръскания и мазна, мръсна коса мигновено изглежда по-обемна, плътна и чиста. Но натрупването на твърде честото му използване може да причини повече вреди, отколкото ползи. Сухите шампоани всъщност не отстраняват мръсотията – вместо това те запушват космените фоликули, което води до загуба на коса и забавяне на растежа на косата.

Ето още няколко лоши навика при грижата за косата:

  • Боядисвате я твърде често
  • Използвате редовно преси, маши, сешоари и др.
  • Подстригвате се сами вкъщи
  • Не използвате правилната четка за коса