Не комбинирайте тези храни, ако искате да сте здрави

Хората често съчетават някои хранителни вкусове, които повечето от нас мислят, че са чудесна комбинация.

Ето три обичайни комбинации, които всъщност са доста неподходящи:

Чай с мляко

Независимо от това дали пиеш черен или зелен чай, и двата са много богати на антиоксиданти, които благоприятно влияят върху намаляване на възпаления с нисък интензитет. При това, зеленият чай е малко по-здравословен, защото има по-малко кофеин и повече полезни съставки.

Но ако в чая добавиш мляко, независимо дали става дума за краве или растително (от соя, ориз и т.н.), протеините от млякото се свързват точно с антиоксидантите и предотвратяват тяхното усвояване. А що се отнася до млякото, в тази комбинация една от основните добри съставки на въпросната напитка, калция, не може да се използва, тъй като кофеинът пречи на усвояването на калция. Така че, ако искаш да сложиш нещо добро в чая си, вместо мляко, избери изцедете лимон.

Хляб и конфитюр

Особено неподходяща е комбинацията от бял хляб и конфитюр, защото простите въглехидрати, които съдържа конфитюра рязко вдигат захарта в кръвта, а белият хляб има и висок гликемичен индекс. Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза (кръвна захар).

Но не е добра и комбинацията от пълнозърнест хляб и конфитюр, защото изследванията показват, че този хляб доста вдига захарта. Резките скокове на захар в кръвта увреждат панкреаса, а също така водят и до енергийно неразположение, защото следват резки спадове. Вместо конфитюр, намажи хляба с масло, което според по-нови изследвания, все още е сред здравословните храни, а освен това значително ще забави темпото, с което захарта от хляба достига до кръвта.

Салата с диетични овкусители

Сипвай смело зехтин в салатата

Ако от диетични причини избягваш да добавяш мазнина в салатата или използваш готови, т.н. диетични заместители, би трябвало да знаеш, че това е пречка за усвояването на много важни хранителни съставки.

Изследване, публикувано в списание „American Journal of Clinical Nutrition“ показва, че изключително полезните каротиноиди например, от морковите, много по-добре се абсорбирт, ако добре полееш с мазнина салатата. Така е и с други здравословни съставки, за усвояването на които се нуждаеш от определено количество мазнина. Не се колебай – полей салатата си с една-две супени лъжици зехтин, тиквено олио или подобен вид здравословно масло, вместо с диетични заместители.

Източник: cosmopolitan.bg