Не игнорирайте тези симптоми на тялото ви

Има начин вашето тяло да говори с вас и е важно да слушате внимателно какво се опитва да ви каже.

Начините да направите това би било да обърнете внимание на признаците, които ви дава, като промени в цвета на вашите части от тялото или усещания и желания, които ви се струват необичайни.

Съветваме ви да слушате сигналите на собственото си тяло, колкото и странни да изглеждат.

1. Розови крака

Производителите на лосиони за крака често обещават, че ще имате “бебешки крака”. Но ако сте забелязали, че краката ви са наистина розови и кожата изглежда тънка и набръчкана, трябва да направите кръвен тест, за да проверите нивата на кръвната захар. Този симптом може да показва метаболитен проблем, включително диабет.

Лекарят, който трябва да посетите: ендокринолог.

2. Усещане за прегръдка

Прегръщането не винаги е хубаво. Ако понякога се чувствате така, сякаш някой ви прегръща наистина здраво или ви стяга около кръста, корема или краката, трябва да направите няколко теста, за да изключите риска от множествена склероза. Може да имате и неприятни усещания в ръцете и краката – може да се почувствате сякаш носите ръкавици или тежки обувки. Усещането може да варира от дразнещо до много болезнено, но все пак трябва да обърнете внимание на това.

Лекарят, който трябва да посетите: невролог.

3. Оредяване на веждите

Ако забележите, че веждите ви стават по-тънки, трябва да посетите лекар и да проверите щитовидната жлеза. Това може да бъде един от симптомите на хипотиреоидизъм.

Лекарят, който трябва да посетите: ендокринолог.

4. Подути пръсти

Дори ако имате чиста кожа, без дразнене, без сърбеж, но пръстите ви наподобяват на наденички, трябва да се видите с лекар. Този симптом може да доведе до псориатичен артрит.

Лекарят, който трябва да посетите: дерматолог; ревматолог.

5. Загуба на апетит

Нямате апетит – не трябва да считате това за подарък от боговете. Ако изпитвате внезапна загуба на апетит и забележите, че губите тегло, това може да е симптом на някакво метаболитно разстройство. Ако имате също киселинен рефлукс, това може да е признак на гастроезофагеална рефлуксна болест.

Лекарят, който трябва да посетите: гастроентеролог.

6. Сърбяща кожа

Ако забележите, че имате сърбеж по кожата, това може да е признак на диабет. Но преди да се видите с лекар, проверете сърбящото място: сърбежа може да се дължи на ухапване от насекоми или алергична реакция към нов лосион или нискокачествена плат. Ако никоя от тези причини не обясни сърбежа, трябва да посетите лекар за преглед.

Лекарят, който трябва да посетите: ендокринолог.

7. Нетърпимост към затворени пространства

Ако сте един от онези хора, които винаги искат да отворят прозорците в обществения транспорт или у дома, и е по-лесно да дишате извън дома, отколкото на работното място, трябва да си тествате сърцето, за да изключите риска от сърдечна недостатъчност. Също така, може да се наложи тест на щитовидната жлеза, тъй като хипотиреоидизмът е придружен от този симптом.

Лекарят, който трябва да посетите: кардиолог, ендокринолог.

8. Нетърпимост към отворените прозорци

Ако ви е студено дори през лятото, все пак ще се наложи да проверите щитовидната жлеза. Тялото ви може да няма йод и този недостатък може да доведе до хипотиреоидизъм.

Лекарят, който трябва да посетите: ендокринолог.

9. Внезапна поява на клептомания

Внезапното пренебрегване на закона и желанието да откраднеш нещо малко, дори ако лесно можеш да платиш за него, може да е първият признак на деменция. За съжаление много малко хора са готови да признаят проблема и да потърсят помощ. Ето защо трябва да обърнем повече внимание на нашите роднини, особено на възрастните хора.

Лекарят, който трябва да посетите: терапевт; невролог; психиатър.

10. Промени в ноктите

Ако забележите, че ноктите ви се променят и стават все по-дебели и по-широки, това може да означава, че имате сърдечни проблеми. Но трябва да знаете, че промяната в ноктите не е болест сама по себе си, това е само симптом на патологичен процес във вашето тяло, който може да бъде причинен от множество заболявания, така че трябва да предприемете пълен преглед.

Лекарят, който трябва да посетите: терапевт; кардиолог.

Споделете тази статия с приятелите си, ако я намерате за полезна!