7 сутрешни навика, които не ни позволяват да отслабнем

Сутринта определя настроението за остатъка от деня, включително и храната.

Нашите сутрешни ритуали определят дали ще ядем обилен или лек обяд, дали тялото ще използва всички калории или ще ги съхранява “всеки случай”.

Modernitta откри научно доказателство, че съществува връзка между нашите навици и риска от провокиране на дисбаланс в тялото и увеличаване на теглото.

Отказваме да закусваме добре

Времето, в което ядем, е много по-важно от това, какво ядем. Учените от университета в Тел Авив са доказали, че меню с богата закуска и лека вечеря е много по-ефективно, когато става въпрос за поддържане на теглото, за разлика от диета, базирана на чести и леки хранения.

И това е така, защото скоростта на метаболизма е различна в различните часове на деня. Основното заключение, до което учените са стигнали, е, че никога не трябва да отказвате да ядете висококалорична закуска. Вашият обяд трябва да е среден и вашата вечеря трябва да е лека.

Не ходим по слънцето

Слънчевата светлина буквално изгаря мазнините. Най-малкото, бялата мастна тъкан. Изследователи от Университета на Алберта в Едмънтън, Канада провеждат експеримент и доказват, че липидите намаляват по размер при излагане на слънчева светлина.

Това откритие частично обяснява защо хората натрупват тегло през зимата, когато липсва слънчева светлина. Просто имайте предвид, че прекарването на твърде много време на слънце не е добра идея и винаги се уверете, че носите слънцезащитни продукти.

Забравяме да пием чаша вода след събуждане

Тялото на възрастен човек се състои от 55% до 60% вода, според учените, така че пиенето на чаша вода след събуждане е наистина добра идея. Водата ускорява метаболизма, което намалява риска от натрупване на мазнини. Тя също помага на тялото да се отърве от токсините. Авторът на статии за производителността Крис Бейли споделя, че като експеримент той започва сутринта си с чаша вода и успя да намали телесните мазнини от 17% на 10%.

Не тренираме

Освен очевидните предимства на изгарянето на калории и увеличаването на скоростта на метаболизма, сутрешните упражнения могат да ви помогнат да намалите апетита си! По време на експеримент изследователите, ръководени от д-р Ема Стивънсън и доктор Хавиер Гонзалес установи, че хората, които са свикнали да правят упражнения преди закуска, ядат по-малко храна през целия ден.

Обяснението е вероятно в “събуждането” с упражненията. Чрез хранене, хората, които не се упражняват сутрин, се опитват да облекчат стреса от събуждане. Също така, те открили, че упражненията сутрин са с 20% по-ефективни от гледна точка на отслабване, отколкото упражненията през деня.

Оставяме вкусните ястия за обяд или вечеря

Ако не можете да устоите на яденето на сладки или печени храни, направете го в първата част на деня. Това е друго заключение, до което стигнаха изследователи от университета в Тел Авив. Една кифличка, изядена сутрин, ще добави по-малко сантиметри към талията ви, отколкото същата, изядена вечер.

Четем новините сутрин

Страхът и раздразнението, причинени от превъртането на сутрешните новини, всъщност може да има отрицателно въздействие върху вашето здраве. Това е особено вярно, ако страдате от хронична липса на сън. Това е така, защото дълготрайният стрес кара стволовите клетки да се превъръщат в мастни клетки.

Изследователите, ръководени от Мери Терюел, асистент професор по химична и системна биология на Катедрата по медицина в университета “Станфорд”, обясниха как работи това. Стресът кара организма да произвежда хормони, които помагат на тялото да се адаптира към нова среда. Ако стресът е краткосрочен, не се образуват нови мастни клетки. Ако стреса е дълъг, механизмът за “спестяване на калории” започва. И дори ако започнем да ядем по-малко, няма да можем да отслабваме, докато не настъпи стресната ситуация.

Подценяваме помощта на нашите домашни любимци

Куче може да се превърне в добър спътник по време на бягане, а котка може да направи разтягането или йогата много по-релаксиращи и приятни. Резултатите от проучването показват, че е по-лесно за собствениците на домашни любимци да контролират теглото си. Освен това комуникацията с домашен любимец и грижата за него може да ви даде положителни емоции, които намаляват нивото на стрес, което иначе най-вероятно ще се опитате да успокоите с кифлички или шоколадови бисквитки.