Кареза е безкраен начин за подобряване на сексуалния живот

“Хората правят секс като зайци. Кареза е по-скоро като секса при костенурките.”

Независимо дали става дума за един бърз секс, докато децата спят, в банята между миенето на зъби и измиването на лицето, или три минути в леглото преди да захъркате, вие вероятно сте добри в “ефективното правене на секс”.

Последните проучвания в Университета в Утрехт в Холандия установяват, че средното време между проникването и оргазма сред 500 двойки по света е 5,4 минути. (Да, двойките използват хронометри.)

Може би затова обратното – кареза – е толкова интригуващо.

КАКВО Е КАРЕЗА?

Терминът, който означава “гадене” на италиански език, обикновено се отнася до потенциално дълги сесии секс, включващи докосване, потискане, галене и гледане, но не и оргазъм. “Хората правят секс като зайци. Кареза е по скоро като секса при костенурките “, казва Ерик Гарисън, съветник по сексуалността в Уилямсбърг, Вирджиния.

Методът има древни корени и влиятелно ръководство, озаглавено “Методът Кареза”, публикуван е за пръв път през 1931 г., казва Рейчъл Райт, Л. Ф. Т., брачен и семеен терапевт в Денвър. И все пак, не много хора са запознати с името – дори и да са практикували концепцията.

Оргазмите задействат отделянето на пристрастяващо към наркотиците количество допамин, невротрансмитер, кареза позволява на окситоцина, свързващия хормон, да изтече по-стабилно.

Резултатът? В идеалния случай, подобряване на интимността, близостта и комуникацията между партньорите. “Правенето на кареза помага да се направи сексуалната игра по-малко физиологически драматична и повече романтична”, казва Райт.

Практиката може да ангажира много повече сетива от ежедневния секс, казва Гарисън. “Става въпрос за това да се оптимизира сексуалното преживяване; това е намаляване на значението на оргазма”, казва той.

Ето как да извлечете максимума от кареза:

1. Разберете мислите на вашия партньор

Кареза не е предназначена за една нощ. “Това наистина не е добра практика, ако нямате доверия и почти нямате връзка с партньора”, казва Райт. Дори ако сте в една връзка, имайте предвид, че кареза може да помогне само ако и двамата партньори са готови за това.

2. Поговорете за начина

Важното е да го искате поради една и съща причина, казва Райт. “Запознайте се ” как ” партньора го иска, за да можете наистина да се появите по този начин” ( дайте им любовта, която търсят).

3. Определяне на правилата

Дали ще се погалиш за определен период от време или ще използваш някаква дума или фраза, когато си готов да спреш? Има ли определени части на тялото ви, които искате или не искате да бъдат докосвани или да се докоснат по определен начин? Какво ще направите, ако мислите, сте на ръба на оргазма?

Всички тези въпроси са добри, за разговор с партньора, тъй като без оргазъм като крайна точка по подразбиране или дори проникване като необходим компонент, важно е да преосмислите очакванията си.

4. Задръжте кратко

Само защото кареза може да продължи часове, не означава, че трябва. “За хора, които са свикнали с бързината, просто опитайте пет минути от това”, казва Гарисън.

Разгледайте скритите ъгълчета на тялото на другия. Дръжте очите си отворени, докато целувате. По принцип правете каквото ви се струва добро за вас, след като ограниченията на секса са премахнати.

Както всеки нов навик, колкото повече го практикувате, толкова по-естествено ще стане и толкова повече ползи ще намирате.

5. Не се страхувайте от оргазма

Ако изпитате оргазъм по време на кареза, все още ли е кареза? Има ли значение? “Не искам хората да се страхуват толкова от оргазмите, че да забравят за всичко останало”, казва Гарисън. Особено, ако това е вашият първи или втори опит за кареза, случайният оргазъм не е изненадващ, добави Райт.

6. Разговор

Разговора след е също толкова важно, колкото и преди кареза. Ако е имало момент, който се не ти е харесал, кажи на партньора си. Ако искате да опитате отново с друга цел, времева рамка или набор от параметри, говорете.

Метода може да се подобри с комфорта; може да ви хареса на по-късен етап в живота, с различен партньор или по друга причина; или може просто да не ви харесва въобще. Райт казва: “Няма нищо лошо да го пробвате, да го спрете и да се върнете към предишния начин”.